Knoflook En Peterselie Stamppot – Eenvoudig En Snel Klaar!

“Comfort Food Dat Absoluut Overheerlijk Is!„

Knoflook43Stampot/Stoemp is één van het ultieme troost eten (comfort food) voor het leven. Ze zijn ook nog makelijk te maken en verrassend smakelijk. Deze Garlic & Parsley Mashed Potatoes of Knoflook En Peterselie Stamppot wordt vaak bereid op St. Patricks day (Ierland) en Thanksgiving day (USA). De romige, botersmakende aardappelpuree met een vleugje knoflook, is een gemakkelijk en lekker bijgerecht. Voor een rustieker gerecht, laat je de schil aan de aardappelen. De overschot is geweldig op een Shepherd’s of Cottage Pie.

KlassiekBijgerecht4 personenIerlandUSAWarm

Benodigdheden

Bereiding: 25m
Keukengerei
Kookpot;
Aardappelstamper;
Steelpannetje;
Roerspatel

Bereiding

  • Kook de aardappelen in ruim ‘licht gezouten’ water gedurende 20 minuten of tot ze zacht zijn (aardappelen moeten volledig onder water staan – zie tip 5).
  • Smelt ondertussen in een steelpannetje de boter, voeg de knoflook toe en fruit ze glazig.
  • Voeg de melk toe en breng op een laag vuur langzaam aan de kook. Haal, wanneer de melk kookt, de pan van vuur tot gebruik.
  • Giet de aardappelen, wanneer ze gaar zijn, af en laat uitdampen.
  • Plet fijn met een pureestamper (als het niet echt smeuïg moet zijn, maar wat grover: stoemp dus) of roerzeef (voor een gladde smeuïge puree). Gebruik NOOIT ofte nimmer een mixer om puree te maken, tenzij je behangerslijm wilt.
  • De hete melk met boter en knoflook geleidelijk toevoegen aan de aardappelen: de hoeveelheid vocht is afhankelijk van de kwaliteit van de aardappelen en hoe smeuïg men de puree wilt. Roer door elkaar met een roerlepel.
  • Meng de peterselie beetje bij beetje door de stamppot/stoemp, zodat het groen goed verdeelt wordt. Je hoeft natuurlijk niet alle peterselie te gebruiken, gebruik zoveel als je zelf lekker vindt!
  • Breng op smaak met peper, zout en versgemalen nootmuskaat (zie tip 6) en schep alles nog eens door elkaar.

Serveren

Tips

  1. Of je nu vastkokende of bloemige aardappelen neemt voor puree is een persoonlijke keuze:
    • Volgens KOOKRECEPTEN maak je (puur) aardappelpuree (zonder toevoeging van groenten dus), het beste klaar met vastkokende aardappelen, zoals Nicola, Xempla, Rosa, Marabel, Accent of Désirée.
    • Wordt het een gemengde puree (zoals een puree met prei, spinazie, broccoli,…), neem dan bloemige aardappelen, zoals Bintje, Polders, Bildtstar, Doré, Santé, Eigenheimer, Irene of Resonant. Deze zorgen voor wat meer consistentie.
    • Snij de aardappelen altijd in evengrote stukken, zodat alle aardappelen even snel gaar zijn.
  2. Het aantal knoflookteentjes is naar eigen voorkeur. Je kan ook in plaats van verse knoflook, knoflookpoeder gebruiken of de boter en knoflook vervangen door lookboter.
  3. De boter kan vervangen worden door 4 el olijfolie. Wil je het bijgerecht iets caloriearmer, vervang dan de boter en melk door bouillon of fond.
  4. De platte of bladpeterselie met vlakke, licht ingekerfde bladeren is de meest geurige peterselie en een van de meest gebruikte kruiden in bereidingen. Bladpeterselie is sterker van smaak en kan wat beter tegen verhitten (en is de beste keus in warme bereidingen).
  5. Meestal worden aardappelen gaar gekookt in licht gezouten water, maar voor een extra en fijnere smaak kan men ze beter in melk of bouillon koken: probeer maar eens en je zult merken dat dit lekkere smaakgevers zijn.
  6. Het al dan niet toevoegen van en de hoeveelheid nootmuskaat is een kwestie van persoonlijke smaak.

Drankadvies

  • /

Variaties

Knoflook, Pijpajuin En Peterselie Stamppot
Voeg fijngesneden pijpajuintjes (lente-uitjes) toe aan de melk en warm het mee op. Gerecht verder afwerken volgens bovenstaand recept.
Knoflook, Sjalot En Peterselie Stamppot
Fijngesneden sjalotjes samen met de knoflook glazig fruiten. Gerecht verder afwerken volgens bovenstaand recept.
Knoflook, Citroen En Peterselie Stamppot
Voeg 1 tl fijne citroenzestes bij de peterselie. Gerecht verder afwerken volgens bovenstaand recept.
Boursin En Peterselie Stamppot
Laat de knoflook weg. Voeg Boursin (met knoflook & fijne kruiden) bij de melk en warm op. Gerecht verder afwerken volgens bovenstaand recept.

iNFOeDGE

Meer info over
St. Patrick’s Day
Thanksgiving

Ook Interessant

Pijpajuin43
Champ
boerenkool43
Colcannon
Selder wortel ui43
Shepherd’s Pie
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s