Witloofstoemp Op Zijn Brabants

“Lekkere Stamppot Met Witloof En Fazant„

witloof43Witloof is een bladgroente dat in het donker wordt geteeld. De afgesneden krop kan rauw of gekookt gegeten worden. Vroeger werd witloof wel eens zeer bitter gevonden. Omdat er sommige mensen zijn, vooral kinderen, die niet houden van deze bittere smaak is er tegenwoordig witloof dat bijna niet, zelfs niet bitter zijn. Andere mensen houden juist erg van deze bittere smaak van witloof. Je moet er dus rekening mee houden bij het aankopen van deze bladgroenten naar waar je favoriete smaak gaat: bitter of niet.

KlassiekHoofdgerecht4 personenBelgiëWarm │ Winter

Benodigdheden

  • Aardappelen – 1 kg (zie tip 1)
  • Witloof – 1 kg (volle grond)
  • Fazanten – 4 filets (zie tip 2)
  • Bakboter
  • Melk – 2 dl
  • Nootmuskaat (versgeraspt)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout

Bereiding:35m

Keukengerei
Groentemes;
Snijplank (groen);
Braadpan met dikke bodem;
Grote kookpan;
Mes of Vork;
Bakpan;
Aardappelstamper;
Roerlepel

Bereiding

  • WITLOOF BEREIDEN
  • Snij het voetje van elke stronk af. Verwijder de buitenste bladeren.
  • Witloof in de lengte halveren, haal aan de voet het bittere harde gedeelte weg met de punt van het mes. Was het witloof.
  • Snij de halve witloofstronken verder in fijne stukken/reepjes.
  • Verhit een klont boter in een braadpan met dikke bodem, voeg er de witloofstukken bij (zie tip 3 en 4) en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
  • Laat op een zacht vuurtje ongeveer 10 à 15 minuten gaar stoven of tot het witloof door en door glazig en gaar is geworden (zie tip 5).
    • Men kan het witloof, in plaats van het glazig te laten worden, ook op een iets hoger vuurtje laten bruinen, men spreekt ook van karameliseren.
  • AARDAPPELPUREE MAKEN
  • Doe ondertussen de aardappelen in een zeer grote pan en voeg er water aan toe: de aardappelen moeten net onderstaan. Kruid met een halve tl zout.
  • Breng het water, met deksel op de pan, aan de kook en zodra het water kookt, draai je het vuur laag.
  • Kook alles in ongeveer 20 à 25 minuten zachtjes gaar: het is gaar wanneer men met een mes of vork gemakkelijk in de grootste aardappel kan prikken.
  • FAZANT BEREIDEN
  • Verhit een klontje boter in een bakpan en bak, op een vrij warm vuur, de fazantenfilets langs de velkant mooi bruin aan.
  • Draai de filets om en bak de andere kant ook goudbruin aan.
  • Verminder het vuur, kruid het vlees met peper en zout en laat het op een zacht vuurtje verder garen (tussen 6 à 8 minuten afhankelijk van de dikte – halverwege baktijd de filets nog eens omdraaien): filets ook af en toe bedruipen met het braadvet.
    • Men kan de filets ook verder laten garen in een op 120°C voorverwarmde oven.
  • STOEMP AFWERKEN
  • Giet, wanneer aardappelen gaar zijn, alles goed af (bewaar eventueel het kookvocht).
  • Doe het gestoofd witloof bij de aardappelen, alsook 50 gr boter en kruid met peper, zout en nootmuskaat (zie tip 6).
  • Stamp de aardappelen en het witloof met een aardappelstamper goed door elkaar: zorg ervoor dat alle aardappelen goed geprakt zijn en er dus geen te grote stukken aardappel of kool meer inzitten (persoonlijk vind ik dat er in stoemp stukjes/brokjes moeten zitten, maar dan niet te groot – zie tip 7).
    • Zorg er ook voor dat de aardappelen en witloof goed verdeeld zijn, goed door elkaar gestampt is.
  • De stoemp mag zacht en smeuïg zijn. Wanneer de stoemp te droog is, kan je wat warme melk, room of kookvocht toevoegen tot je een lekker smeuïge stoemp hebt (hoe smeuïg beslis je zelf, het is een kwestie van voorkeur).
  • Proeven en eventueel nog verder op smaak brengen met peper, zout en nootmuskaat.

Serveren

  • Schep de stoemp op de borden en leg er de fazanten filets naast of bovenop.
  • Lekker met een eenvoudige wildsaus of een gewone vleesjus (van bv Knorr).
  • Serveer met een herfstslaatje van veldsla, appeljuliennes, spekjes en gehakte walnoten.

Tips

  1. Of je nu vastkokende of bloemige aardappelen neemt voor puree is een persoonlijke keuze:
    • Volgens KOOKRECEPTEN maak je (puur) aardappelpuree (zonder toevoeging van groenten dus), het beste klaar met vastkokende aardappelen, zoals Nicola, Xempla, Rosa, Marabel, Accent of Désirée.
    • Wordt het een gemengde puree (zoals een puree met prei, spinazie, broccoli,…), neem dan bloemige aardappelen, zoals Bintje, Polders, Bildtstar, Doré, Santé, Eigenheimer, Irene of Resonant. Deze zorgen voor wat meer consistentie.
    • Snij de aardappelen altijd in evengrote stukken, zodat alle aardappelen even snel gaar zijn.
  2. Men kan filets met of zonder vel nemen (persoonlijk heb ik liever filet met vel die krokant wordt gebakken: krokant vel zoals bij kip, hmmmmmm). Men kan natuurlijk ook hele fazant gebruiken, maar de bouten hebben veel meer tijd nodig om deze gaar te stoven.
  3. Doe wat suiker bij het witloof als men de smaak van het witloof te bitter vindt.
  4. Men kan er ook nog een teentje knoflook bijvoegen, echt lekker.
  5. Men kan het witloof ook samen met de aardappelen gaar koken in plaats van ze eerst te stoven en achteraf toe te voegen: een kwestie van smaak!
  6. Het al dan niet toevoegen van en de hoeveelheid nootmuskaat is een kwestie van persoonlijke smaak.
  7. Men kan het natuurlijk ook door een roerzeef (passe-vite) halen voor een fijner, gladder stoemp, zeg maar puree: het is een kwestie van smaak.

Drankadvies

  • /

Variaties

Witloofstoemp met hamblokjes
Witloofstoemp met spekblokjes
Witloofstoemp met boerenworst
Witloofstoemp met varkensmignonettes
Witloofstoemp met lamskoteletjes
Witloofstoemp met wild (bv hertefilet)
Witloofstoemp met gehakt
Gehakt (750 gr) rul bakken, in een ovenschaal scheppen en gelijkmatig verdelen. De stoemp erop scheppen en ook gelijkmatig verdelen. Wat bestrooien met geraspte kaas en gedurende 10 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven plaatsen.
Witloofstoemp met gebakken zalm
Witloofstoemp met pensen
Hamrolletjes met witloofstoemp
Variant op een topklassieker. Schep de stoemp op plakjes ham, rol ze op en leg ze in een ingevette ovenschaal. Giet kaassaus over de hamrolletjes, bestrooi met geraspte kaas en laat, onder de ovengrill, er een goudbruin korstje op komen.

Ook Interessant

Aardappelen_43
Aardappelpuree
broccoli43
Broccoli stamppot
bladpeterselie43
Garlic & Parsley Mashed Potatoes
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s