Savooistoemp – Niets Zo Lekker Als Ouderwetse Stoemp

“Een echt winterrecept voor koude dagen„

savooikool43Savooistoemp wordt ook wel savooikoolstoemp of groenekoolstoemp genoemd.  Een zeer makkelijke en lekkere manier om savooikool klaar te maken is “savooistoemp met spek”. De bereiding is heel klassiek: een zelfde hoeveelheid aardappelen met een zelfde hoeveelheid kool samen gaar koken in een grote kookpan en pureren met een aardappelstamper.
Savooistoemp is een gerecht dat in de winter steevast op tafel komt, want dit gerecht behoort tot favoriet van vele families. De stoemp word meestal geserveerd met gezouten spek, omdat het spekkenvet een belangrijk onderdeel is in het maken van deze stoemp. Niet alle spekkenvet word gebruikt in de stoemp, een beetje word in een kommetje gegoten en in de koelkast bijgehouden. Dit gestold vet word op een boterham (sneetje brood) gesmeerd en verder belegd met Luikse siroop of kinnekessuiker (hmmmmm … oké niet erg gezond, maar wel erg lekker! En zo nu en dan moet toch kunnen).

KlassiekHoofdgerecht4 personenBelgiëWarmWinter

Benodigdheden

  • Aardappelen – 1 kg (zie tip 1)
  • Savooikool – 750 gr à 1 kg (in reepjes – zie tip 2 en 3)
  • Spek – 1 kg speklappen (gezouten, niet te dun gesneden)
  • Boter – 50 gr (optioneel)
  • Melk – 2 dl (optioneel)
  • Nootmuskaat (versgeraspt)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout

Bereiding:30m

Keukengerei
Zeer grote kookpan
met deksel;
Aardappelstamper;
Roerlepel;
Braadpan

Bereiding

  • Doe de aardappelen in een zeer grote pan en voeg er water aan toe: de aardappelen moeten bijna onderstaan. Kruid met een halve tl zout.
  • Leg de savooikool vervolgens op de aardappelen en doe het deksel op de pan: op deze manier stoom je als het water de kool gaar (zie tip 4).
  • Breng het water aan de kook en zodra het water kookt, draai je het vuur laag.
  • Kook alles in ongeveer 20 à 25 minuten zachtjes gaar: het is gaar wanneer men met een mes of vork gemakkelijk in de grootste aardappel kan prikken. En als de aardappelen gaar zijn, dan is in principe de kool in ook gaar.
  • Bak ondertussen de speklappen aan in een droge grote braadpan (hoe krokant, beslis je zelf). Schep ze eruit en laat eventueel uitlekken op keukenpapier.
  • Giet, wanneer aardappelen en kool gaar zijn, alles goed af (bewaar eventueel het kookvocht).
  • Stamp de aardappelen en savooikool met een aardappelstamper goed door elkaar: zorg ervoor dat alle aardappelen goed geprakt zijn en er dus geen te grote stukken aardappel of kool meer inzitten (persoonlijk vind ik dat er in stoemp stukjes/brokjes moeten zitten, maar dan niet te groot – zie tip 5).
    • Zorg er ook voor dat de aardappelen en savooikool goed verdeeld zijn, goed door elkaar gestampt is.
  • Breng op smaak met spekkenvet (niet gezond, maar wel enorm lekker en als je dit niet te dikwijls doet, kan het wel) of met boter (als je liever geen spekkenvet wilt gebruiken), peper, zout en nootmuskaat en roer alles met een roerlepel goed door elkaar (zie tip 6 en 7).
    • De stoemp mag zacht en smeuïg zijn. Wanneer de stoemp te droog is, kan je wat warme melk, room of kookvocht toevoegen tot je een lekker smeuïge stoemp hebt (hoe smeuïg beslis je zelf, het is een kwestie van voorkeur).
  • Proeven en eventueel nog verder op smaak brengen met peper, zout en nootmuskaat.

Serveren

  • Schep de stoemp op de borden,  leg er de speklappen bovenop en serveer er eventueel vleesjus (van bv Knorr in een sauskommetje) en (graan)mosterd of pickles bij.
  • Ook lekker met (braad- of rook)worst, chipolata, gehaktballetjes, koteletten of zelfs zalm.

Tips

  1. Of je nu vastkokende of bloemige aardappelen neemt voor puree is een persoonlijke keuze:
    • Volgens KOOKRECEPTEN maak je (puur) aardappelpuree (zonder toevoeging van groenten dus), het beste klaar met vastkokende aardappelen, zoals Nicola, Xempla, Rosa, Marabel, Accent of Désirée.
    • Wordt het een gemengde puree (zoals een puree met prei, spinazie, broccoli,…), neem dan bloemige aardappelen, zoals Bintje, Polders, Bildtstar, Doré, Santé, Eigenheimer, Irene of Resonant. Deze zorgen voor wat meer consistentie.
    • Snij de aardappelen altijd in evengrote stukken, zodat alle aardappelen even snel gaar zijn.
  2. Vers gesneden kool lijkt misschien veel, maar tijdens het koken slinkt de kool enorm, waardoor er minder overblijft dan je in de eerste instantie zou denken. Dus zeker niet halveren.
  3. Men kan voorgesneden in plastikzak verpakte panklare savooikool nemen, maar men kan ook vertrekken van verse kool en ze zelf versnijden. Het is meer werk, maar zeker de moeite waard, je proeft het verschil! Een savooikool schoonmaken is niet zo moeilijk. Verwijder de buitenste lelijke bladeren van de kool tot je een vaste krop overhoudt. Snij de kool in vieren en verwijder de harde kern.  Snijd de kwartjes verder in twee en vervolgens in reepjes. Savooikool wassen en laten uitlekken in een vergiet.
  4. Men kan de savooikool ook apart gaar stoven in plaats van ze samen met de aardappelen gaar te koken: een kwestie van smaak! Smelt daarvoor een klontje boter in een kookpan, de savooikool en wat water (een bodempje) toevoegen en onder voortdurend omscheppen met een houten lepel de kool op een matig vuur laten slinken. Dan deksel op de pan en de kool verder op een zacht vuurtje gedurende 20 minuten laten gaar stoven. Ondertussen kook je de aardappelen. Maak daar puree van en als de savooiekool mals is (hoe mals is volgens eigen voorkeur) meng je deze onder de puree. Proeven en afkruiden met peper, zout en nootmuskaat.
  5. Men kan het natuurlijk ook door een roerzeef (passe-vite) halen voor een fijner, gladder stoemp, zeg maar puree: het is een kwestie van smaak.
  6. Indien gewenst kan je er ook nog een vers eitje (eigeel) doorwerken: dit geeft extra smaak en binding.
  7. Het al dan niet toevoegen van en de hoeveelheid nootmuskaat is een kwestie van persoonlijke smaak.

Drankadvies

  • /

Variaties

Savooistoemp met spekjes en (braad- of rook)worst
Savooistoemp en een hammetje met mosterdsaus
Savooistoemp met spekjes en spekburger
Savooistoemp met braadworst en uiensaus
Savooistoemp met spekjes en lamskoteletjes
Savooistoemp met blinde vink
Savooistoemp met varkens- of kalfslapje
Savooistoemp met hespenspek
Savooistoemp met gehakt
Gehakt (50 gr) rul bakken, in een ovenschaal scheppen en gelijkmatig verdelen. De stoemp erop scheppen en ook gelijkmatig verdelen. Wat bestrooien met geraspte kaas en gedurende 10 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven plaatsen.
Savooistoemp met vis
zoals heilbot-, zalm-, koolvis- of kabeljauwfilet.
Savooistoemp met zalm in een jasje van gerookt spek
Op vel gebakken zalm, savooistoemp en fijne mosterdroom
Gegrilde pladijs, savooistoemp met spek, mousselinesaus en grijze garnalen

Ook Interessant

boerenkool43
Boerenkool stamppot
andijvie
Andijvie stamppot
Jonge spinazie43
Spinazie stoemp
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s