Boerenkoolstamppot Met Rookworst – Authentiek Hollands

“Heerlijk, de koude dagen komen eraan!!!„

boerenkool43… en dan is het stamppottentijd. Stamppotten zijn vrij eenvoudig, maar heel lekker en als er één gerecht is dat vooral in de winter goed smaakt, dan is het wel deze boerenkoolstamppot, boerenkoolstamp of gewoon boerenkool uit de Nederlandse keuken. Het gerecht is zo typisch Nederlands dat men het als het “nationale gerecht van Nederland” kunt bestempelen.
Boerenkoolstamppot wordt traditioneel gegeten met gebakken spekblokjes en uitjes, worst (boeren- of rookworst), een kuiltje jus en tafelzuur (zoals mosterd, piccalilly, zilveruitjes, augurk of azijn).
Boerenkool wordt in Groningen “mous” genoemd, in Twente en de Achterhoek “moos”, in Limburg “boeremoos” en in Friesland “boeremoes”. In Vlaanderen noemt men boerenkool soms ook krulkool. Ken je een dialect voor boerenkool, Hollands of Vlaams?

KlassiekHoofdgerecht4 personenNederlandWarm │ Winter

Benodigdheden

  • Aardappelen – 1 kg (zie tip 1)
  • Boerenkool – 750 gr à 1 kg (fijngesneden – zie tip 2, 3 en 4)
  • Spekreepjes – 200 gr (gerookt)
  • Uien – 2 st (fijngesnipperd)
  • Reuzel of boter – 50 gr (in een pannetje gesmolten)
  • Volle melk of culinaire room – 1 à 2 dl (opgewarmd)
  • Rookworsten – 2 st (500 gr, liefst van de slager)
  • Nootmuskaat (versgeraspt)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout

Bereiding:30m

Keukengerei
Zeer grote kookpan
met deksel;
Aardappelstamper;
Roerlepel;
Bakpan

Bereiding

  • Doe de aardappels in een zeer grote pan en voeg er water aan toe: de aardappelen moeten bijna onderstaan. Kruid met een halve tl zout.
  • Leg de boerenkool vervolgens op de aardappels (je stoomt als het ware de boerenkool gaar) en doe het deksel op de pan.
  • Breng het water aan de kook en zodra het water kookt draai je het vuur laag.
  • Kook alles in ongeveer 20 à 25 minuten zachtjes gaar: het is gaar wanneer men met een mes of vork gemakkelijk in de grootste aardappel kan prikken. En als de aardappelen gaar zijn, dan is in principe de kool in ook gaar.
  • Bak ondertussen de spekreepjes krokant in een droge bakpan (hoe krokant, beslis je zelf). Schep ze eruit met een schuimspaan en laat eventueel uitlekken op keukenpapier.
  • Doe de uien in dezelfde bakpan samen met het achtergebleven spekkenvet en bak de uien tot ze glazig of lichtjes bruin zijn.
  • Bereid de rookworst volgens de aanwijzingen op de verpakking of van de slager.
  • Giet, wanneer aardappelen en boerenkool gaar zijn, alles goed af (bewaar eventueel het kookvocht).
  • Stamp de aardappelen en boerenkool met een aardappelstamper goed door elkaar: zorg ervoor dat alle aardappelen goed geprakt zijn en er dus geen te grote stukken aardappel meer inzitten (persoonlijk vind ik dat er in stamppot stukjes/brokjes moeten zitten, maar dan niet te groot – zie tip 5). Zorg er ook voor dat de aardappelen en boerenkool goed verdeeld zijn, goed door elkaar gestampt is.
  • Doe er de spekreepjes en uitjes bij (met spekkenvet natuurlijk – niet gezond, maar wel enorm lekker en als je dit niet te dikwijls doet, mag het wel). Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat en roer alles met een roerlepel goed door elkaar.
    • De stamppot mag zacht en smeuïg zijn. Wanneer de stamppot te droog is, kan je wat warme melk, room of kookvocht toevoegen tot je een lekker smeuïge stamppot hebt (hoe smeuïg beslis je zelf, het is een kwestie van voorkeur).
  • Proeven en breng eventueel verder op smaak met peper, zout en nootmuskaat (zie tip 6).
  • Snij elke rookworst in plakjes.
  • Schep de stamppot op de borden en leg er plakjes rookworst bovenop.
  • Maak een kuiltje in de stamppot en giet er wat gesmolten boter of reuzel in: dit is op de, niet te versmaden, ouderwetse manier (je kan natuurlijk de vetstof ook gewoon, samen met het spek en uitjes, onder de stamppot roeren). Serveer de rest in een sauskom (zie tip 7).

Serveren

  • Serveer de stamppot met de worst en eventueel tafelzuur (1 el mosterd of piccalilly, 1 el zilveruitjes en/of augurken): zo aten ze de boerenkoolstamppot vroeger het liefst!
  • Men kan de boerenkoolstamppot ook serveren met gehaktballetjes, braadworsten, koteletten … (zie 8 ).

Tips

  1. Of je nu vastkokende of bloemige aardappelen neemt voor puree is een persoonlijke keuze:
    • Volgens KOOKRECEPTEN maak je (puur) aardappelpuree (zonder toevoeging van groenten dus), het beste klaar met vastkokende aardappelen, zoals Nicola, Xempla, Rosa, Marabel, Accent of Désirée.
    • Wordt het een gemengde puree (zoals een puree met prei, spinazie, broccoli,…), neem dan bloemige aardappelen, zoals Bintje, Polders, Bildtstar, Doré, Santé, Eigenheimer, Irene of Resonant. Deze zorgen voor wat meer consistentie.
    • Snij de aardappelen altijd in evengrote stukken, zodat alle aardappelen even snel gaar zijn.
  2. Vers gesneden boerenkool lijkt misschien veel, maar tijdens het koken slinkt de kool enorm, waardoor er minder overblijft dan je in de eerste instantie zou denken. Dus zeker niet minder gebruiken.
  3. Men kan voorgesneden in plastikzak verpakte panklare boerenkool nemen (zakken van 300 of 500 gram), maar men kan ook vertrekken van verse kool en ze zelf versnijden. Het is meer werk en tijdrovend, maar zeker de moeite waard, je proeft het verschil! Voor 750 gram gesneden boerenkool is ongeveer 1,2 à 1,4 kg niet schoongemaakte boerenkool (nerven/stronken met blad) nodig. Een boerenkool schoonmaken is niet zo moeilijk. Spoel de bladeren af en breek ze van de steel af. De dikke stelen aan het blad snij je ook af. Daarna verwerk je hem zoals je wilt. Boerenkool moet voor stamppot altijd zeer fijn gesneden zijn. Anders zullen, wanneer men de aardappelen en boerenkool in éénzelfde pan gaarkoken, de aardappelen gaar zijn en de kool niet. Wanneer je geen fijngesneden kool hebt, doe je best de aardappelen en de boerenkool in verschillende pannen, zo voorkom je zeker dat de ene gaar is en de andere niet of dat de één gaar is en de andere al papperig.
  4. Boerenkool kan soms na lang koken nog stug blijven en minder lekker smaken. Daarom wordt vaak van boerenkool gezegd dat de smaak pas echt goed tot zijn recht komt als er een nacht vorst overheen is gegaan. Men kan dit verhelpen door verse gesneden boerenkool in een plastikzak een nacht (of enkele dagen) in de diepvries te leggen. Voor gebruik niet ontdooien, gewoon bevroren opzetten.
  5. Men kan het natuurlijk ook door een roerzeef (passe-vite) halen voor een fijner, gladder stoemp, zeg maar puree: het is een kwestie van smaak.
  6. Het al dan niet toevoegen van en de hoeveelheid nootmuskaat is een kwestie van persoonlijke smaak.
  7. De reuzel of boter kan ook vervangen worden door vleesjus (van bv Knorr).
  8. Een stukje meegekookte zuurkoolspek is ook niet te versmaden (meekoken met de aardappelen).

Drankadvies

  • /

Ook Interessant

appels-43
Hete Bliksem
winterwortelen43
Hutspot
koolraap43
Stamppot Koolraap
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s