De Klassieke Martini – Stirred, Not Shaken!

“James Bond 007 Maakte De Martini Met Zijn ‘Shaken, Not Stirred’ Wereldberoemd!„

cocktailglas43Deze legendarische cocktail, heel populair in de Verenigde Staten, is een cocktail die synoniem is geworden voor drinken in stijl! En het typische Martiniglas die aan het drankje verbonden is, is pure klasse! In Europa kennen we ‘Martini’ vooral als merknaam van de vermoutsoort van de Italiaanse Martini & Rossi. Vooral de zoete variant wordt veel als aperitief gedronken. Maar met ‘een martini’ verwijs je naar de wereldberoemde cocktail, dat bestaat uit een gebalanceerd mengsel van gin en droge witte vermout. Deze vermout is helemaal niet zoet en heeft ook een veel hoger alcoholgehalte. Deze absolute klassieker wordt door ettelijke tientallen mensen geclaimd:

  • mengde een New Yorkse barman (Martini genaamd) in 1912 als eerste de gin en de vermout tot de cocktail?
  • of zou de cocktail zijn naam ontleend hebben aan de beroemde droge vermout van Martini & Rossi?
  • of zou de martini zijn afgeleid van de zoetere ‘martinez’, uitgevonden door de Amerikaan Jerry Thomas, schrijver van het eerste mix- en drankjesboek?
  • of werd het drankje uitgevonden in het Californische plaatsje Martinez, dat oorspronkelijk Martini heette?
  • of is het uitgevonden door een 19de-eeuwse Italiaanse chefkok die in Londen werkte en het vernoemde naar zijn grootvader?

De oorsprong is dus onzeker en zullen we waarschijnlijk nooit te weten komen! Wat zeker is, is dat veel legendarische, historische, charismatische en fictieve figuren openlijk uitkwamen voor hun voorkeur voor deze cocktail, waaronder Winston Churchill, Truman Capote, F. Scott Fitzgerald, Ernest Hemingway, Cary Grant, Richard Nixon, Dorothy Parker, Franklin D. Roosevelt, … Maar vooral James Bond maakte de Martini met zijn “shaken, not stirred” wereldberoemd!

KlassiekCocktail1 persoonKoudZomer

Benodigdheden

  • Gin – 5,5 cl (zie tip 1)
  • Droge vermout 1,5 cl (zie tip 2)
  • IJsblokjes
  • Groene olijf

Keukengerei
Mixglas;
Barlepel;
Barzeef;

Voorbereiding

  • Plaats een cocktailglas (zie tip 3) in de koelkast of roer er wat gemalen ijs in om, zodat het glas goed koud word: het glas moet beslaan zodra je het drankje erin schenkt.
  • Laat de olijf uitlekken op keukenpapier en steek er een cocktailprikkertje door.

Bereiding

  • Doe een paar ijsblokjes in een mixglas/mengbeker.
  • Schenk er de juiste hoeveelheden gin en vermout in (zie tip 4 en 5).
  • Roer de cocktail (zie tip 6) een paar keer snel om met een roerlepel, zo’n 20 seconden: hierdoor worden de twee vloeistoffen helemaal vermengd en krijgt de cocktail een zachte smaak (zie tip 7).
  • Schenk het mengsel door een barzeef in het gekoeld cocktailglas (zie tip 8 ).

Serveren

  • Garneer de cocktail met de groene olijf (zie tip 9).

Tips

  1. Natuurlijk maakt een Gordon’s London Dry Gin, Bombay Sapphire, Hendrick’s Gin, Tanqueray Ten, Plymouth, Beefeater 24, Monkey 47, Gin Mare, Gordon’s Gin, Mombasa, Bulldog, Geranium Gin of andere gin een andere Martini. Gin kan dan ook sterk variëren in smaak, van aromatisch en kruidig naar droog en sterk: het is aan jou om het gin-merk te vinden die voor jou het best smaakt.
  2. Droge vermout (Dry Vermouth) van bv Noilly Prat, Martini, Cinzano, Dolin,Tribuno …
  3. Het Martiniglas of cocktailglas is een elegant transparant glas met een wijde, puntvormige kelk op een ranke steel en een voet die wijd genoeg is om voor balans te zorgen. Het glas ligt lekker in de hand en de ranke steel zorgt ervoor dat de warmte van je hand de drank niet zal beïnvloeden, want in deze glazen worden er (normaal) geen ijsblokjes gedaan (toch niet bij het serveren)!
  4. De verdeling gin/vermout voor een klassieke martini is 11/3.
  5. Om de juiste hoeveelheden te meten bestaan er jiggers of maatbekers.
  6. In tegenstelling tot wat James Bond 007 steeds vraagt, namelijk “Shaken, not stirred”, wordt een cocktail met uitsluitend witte, doorzichtige drank alleen geroerd en dus niet geschud of “Stirred, not shaken!”.
  7. Kenners beweren dat de cocktail bitterder wordt van teveel roeren. Dat is overigens ook waarom ze tegen shaken zijn, buiten dat door shaken de cocktail troebel wordt.
  8. Als je geen barzeef hebt, verwijder dan de ijsblokjes met een lepel.
  9. De olijf kan vervangen worden door een citroentwist (een gekrulde citroenschil): knijp dan eerst (boven de cocktail) in de schil waardoor je zo de etherische olie uit citroenschil op het drankje beneveld. Dit geeft een subtiele smaak aan de cocktail. Wrijf dan nog eens met de schil over de rand van het glas, vooraleer de citroentwist over de rand te garneren.

Variaties

Martini
verhouding 11/3
Dry Martini
verhouding 5/1
Extra Dry Martini
paar druppels droge vermout
Bone Dry Martini (Desert Martini)
glas enkel gespoeld met vermout
Perfect Martini
gelijke delen zoete en droge vermout
Wodka Martini of Wodkatini
wodka in plaats van gin
Dirty Martini
kleine hoeveelheid sap of pekel van olijven
Gibson
garneer met zilveruitje
en nog veel meer Martini’s …

iNFOeDGE

Meer info over
Martini (cocktail – Wiki/EN)
James Bond (Wiki/NL) en (Wiki/EN)
The Official James Bond 007 Website (EN)

Ook Interessant

margaritaglas43
Margarita
cocktailglas43
Negroni
flute43
Kir Royal
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s