Spaghetti Aglio, Olio E Peperoncino – Cucina Povera

“Pasta Met Knoflook, Olijfolie En Chili: De Arme Keuken„

Knoflook43“Spaghetti aglio e olio” is een traditionele Italiaanse pastagerecht. Het is één van de meest klassieke gerechten, één van de meest eenvoudige en één van de meest populaire van het hele land. Daar de oorsprong van dit gerecht al zeer oud is, kan men niet achterhalen aan welke regio het toebehoord en er zijn veel regio’s die het gerecht claimen. Het is een gerecht dat alle Italiaanse mannen weten hoe het te maken en het ook kunnen bereiden. Geen gerecht is gemakkelijker en sneller klaar dan dit gerecht en toch overheerlijk. Maar zoals met de meeste gerechten die eenvoudig zijn en slechts uit een paar ingrediënten bestaan (ontstaan uit “Cucina Povera” of arme keuken), is de kwaliteit en versheid van de ingrediënten enorm belangrijk. Het is heel populair als late night snack, maar ook als lunch of als makkelijke maaltijd. Er zijn veel variaties op “Spaghetti aglio e olio”, zoals het toevoegen van Peperoncino om het gerecht wat pit te geven, geraspte kaas (Pecorino of Parmezaan) en/of verse kruiden. In dit recept (Pasta Aglio, Olio E Peperoncino) komen ze allemaal voor.

KlassiekLunchVoor 4 personenItaliaansWarm

Benodigdheden

  • Pasta – 500 gr (dunne – zie tip 1)
  • Knoflook - 2 à 4 teentjes (Aglio: vers, in dunne plakjes gesneden – zie tip 2)
  • Olijfolie – 1 dl (Olio: extra vierge, liefst Toscaanse)
  • Rode chilipepertjes – 1 à 2 st (Spaanse Peperoncino: vers, in dunne ringetjes fijngesneden – zie tip 3)
  • Parmezaanse kaas of Pecorino Romano – 100 gr (versgeraspt – optioneel)
  • Bladpeterselie (prezzemolo: fijngehakt, optioneel – zie tip 4)
  • Zeezout

Bereiding:15m

Keukengerei
Kookpot; Roerlepel;
Pastatang; Kommetje;
Steelpannetje; Vergiet

Bereiding

  • Kook de pasta in een kookpot, volgens gebruiksaanwijzingen, al dente in gezouten kokend water.
  • Verwarm intussen de olijfolie in een steelpannetje.
  • Voeg knoflook en chilipeper (zie tip 5) toe en laat alles zachtjes op een matig vuurtje een paar minuten (1 à 2 minuten) fruiten “zonder of slechts een heel klein beetje” de knoflook te kleuren (zie tip 6 en 7).
  • Giet de spaghetti af in een vergiet, maar vang 1 dl van het kookvocht op in een kommetje.
  • Doe de spaghetti terug in de pot en voeg er de knoflook-peperolie aan toe.
  • Zet de pan op laag vuur en warm het geheel nog dertig seconden door, terwijl je voortdurend met een pastatang het geheel homogeen omschept: een kwestie van de smaken goed te mengen.
    • Doe er eventueel wat kookvocht of extra olijfolie bij, als je vind dat het te droog lijkt.
  • Werk af met wat zout en de fijngehakte bladpeterselie.

Serveren

  • Verdeel de pasta over de borden en bestrooi eventueel met versgeraspte Parmezaanse kaas of Pecorino.
  • Serveer je pasta zeer warm met een zomers groen slaatje en … Buon appetito!

Tips

  1. In dit gerecht worden dunne pasta’s gebruikt, zoals linguine, capellini, spaghettini, trenette, …, maar meestal neemt men spaghetti.
  2. Normaal moet de knoflook subtiel aanwezig zijn, maar dat is een kwestie van smaak, dus de hoeveelheid bepaal je zelf.
  3. Halveer het rode pepertje, verwijder desgewenst de pitjes en zaadjeslijsten (tenzij je het gerecht pittig wilt, laat je ze er gewoon bij) en snijd het in dunne reepjes.
    • Het vers pepertje kan je vervangen door 1 gedroogd en verkruimeld pepertje of ½ à 1tl gedroogde rode chilipepervlokken (eventueel gemalen).
    • Tijdens de voorbereiding van het vers pepertje, mag je zeker niet met je handen aan je ogen of mond raken wil je niet voor onaangename verrassingen komen te staan.
  4. Bladpeterselie heeft een typische smaak die iets extra toevoegt en je kunt die niet vervangen door gekrulde peterselie. De bladpeterselie kan je wel vervangen door verse oregano.
  5. Het is moeilijk te zeggen hoeveel pepertjes je precies nodig hebt:
    • Gebruik je te weinig pepertjes dan smaakt de pasta misschien een beetje te flauw.
    • Gebruik je er teveel, dan is de pasta misschien te pikant.
    • Het is dus een kwestie van proberen, de eerste maal kan het te flauw of te pikant zijn.
  6. De knoflook moet je slechts heel even en heel licht bakken, want we willen een subtiele smaak: de knoflook wordt eerst transparant en begint vervolgens lichtjes te bruinen rond de randen. Dat is genoeg, want als je het nu nog verder gaat fruiten krijg je een heel doortastende en sterke smaak. Als je de knoflook te bruin laat worden krijg je een bittere smaak en kunt je het de vuilbak in werpen.
  7. Als je het recept rijker wilt maken, voeg dan gehalveerde kerstomaten toe tijdens het bakken van de knoflook en pepertje.

Drankadvies

  • /

Music

Aglio e Olio by the Beastie Boys
In 1995 brachten de Beastie Boys een EP (extended play) “Aglio e Olio“ uit. Daarmee gingen ze terug naar hun roots van punk rock. Ze waren in New York aan het werken aan hun volgende album en kwamen tot de vaststelling dat ze teveel hardcore punk nummers hadden en dus besloten ze dan maar deze als een EP uit te brengen. Ze hadden er ook nog een kleine leuke sticker op aangebracht met de volgende waarschuwing voor de muziekkopers: “Only 8 songs, Only 11 minutes, Only cheap $” (of “Slechts 8 nummers, Slechts 11 minuten, Slechts goedkope dollars”).

iNFOeDGE

Meer info over
Aglio e Olio (EP) – Beastie Boys (Wiki/EN)

Ook Interessant

Basilicum43
Pasta Met Pesto Genovese
Pruimtomaten43
Pasta Napolitana
kaasassortiment43
Fettuccine Alfredo
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s