Kookboek Van De Klassieke Keuken

Kookboek

Titel

Kookboek van de klassieke keuken
Originele titel
Le guide Culinaire
Auteur
Auguste Escoffier
Uitgever
Hes & de Graaf Publishers
ISBN
9061944295
Aantal pagina’s
320
Verschijningsjaar
2006
Type
Hardcover
Boek bestellen*

Het kookboek
Dit boek is de eerste complete Nederlandse vertaling van het standaardwerk “Le Guide Culinaire” (1920), geredigeerd door de Nederlandse culinaire grootmeester Wina Born met medewerking van Jaap Klosse, Paul Fagel en John Kern. Meer dan 5000 recepten geven de gebruiker inzicht in de basis van het koken en stimuleren de eigen creativiteit. In zijn inleiding legde Escoffier sterk de nadruk op de bruikbaarheid van zijn werk. ‘Ik heb er’, zo schreef hij ‘geen luxueus boek van willen maken om in de boekenkast te staan pronken, integendeel: het werk moet een metgezel zijn voor de praktijk van alle dag, voortdurend onder handbereik, een bron van nuttige en concrete adviezen’. Als inspiratiebron is het werk tot dusverre onovertroffen: nog steeds wordt “Le Guide Culinaire” overal ter wereld door alle meesterkoks gebruikt. De naam Escoffier behoeft nauwelijks introductie. Als chefkok in de meest gerenommeerde restaurants van zijn tijd verwierf hij wereldfaam. Op basis van zijn eigen ervaringen schreef hij in 1902 “le Guide Culinaire”, waarin hij de principes van de kookkunst en de traditionele technieken uitlegde. Deze “Guide” is nog steeds de bijbel voor alle professionele koks. Daarnaast schreef hij een tweede boek: “Ma Cuisine”. Ook voor amateur-koks kwam er aldus een standaardwerk voorhanden met een totaaloverzicht van de klassieke keuken.

* Naargelang de druk kan de voorkant afwijken van deze afbeelding. Sommige boeken zijn digitaal te verkrijgen via Bol.com
Partner van bol.com (gif, 88x31)

Recensie
Dit is het kookboek van de klassieke keuken, dat bij zijn verschijnen in 1902 een ware revolutie teweegbracht: het was het eerste echt volledige kookboek en in de receptuur werd alleen met verse producten gewerkt. Nog steeds geldt dit kookboek als de bijbel voor de ware kok en kookliefhebber. De authentieke tekst en receptuur zijn door Wina Born voorzien van culinaire en cultuur-historische annotaties, terwijl enkele bekende koks de kooktechnische voetnoten verzorgd hebben. De zeventien hoofdstukken -sauzen, garnituren, soepen, koude en warme hors d’oeuvre, eieren, vis, releves en entrees (2x), wild, gemengde entrees, koude gerechten, het braden, groente en deegwaren, entremets, ijs, savouries, compotes en confitures- worden ingeleid met een tekening van Jenny Collot d’Escury. Tot slot een Frans en een Nederlands receptenregister, gevolgd door een begrippenlijst. Gedrukt in twee kolommen; met leeslint. Inhoudelijk ongewijzigde druk; toegevoegd zijn nu 48 paginagrote kleurenfoto’s van gerechten, die niet bij de bijbehorende recepten staan.
NBD|Biblion

Als je dit boek gelezen hebt mag je steeds een recensie schrijven, zoals over de inhoud, schrijfkunst, vorm, plus- en minpunten, enz …
Meer kookboeken zijn te vinden op Kookboeken. Wat is of zijn jouw (top 3) favoriete kookboeken?

Copyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s