De Culinaire Avonturen Van Fra Bartolo

De culinaire avonturen van fra BartoloCuli roman

Titel

De culinaire avonturen van fra Bartolo
Auteur

Leonhard Reinirkens
Onderwerp
18e eeuw, Italië, Koken
Genre
humoristische roman; historische roman
Oorspronkelijke titel
Die kulinarischen Abenteuer des Fra Bartolo (Duits)
Oorspronkelijk jaar van uitgave
1987
Nederlandse vertaling door
Wif Pellegrims
Verschijningsjaar
1995
Uitgever
Rainbow pocket
Type
-
Aantal pagina’s
456
Verfilmd
Nee
Boek bestellen bij*

Een schelmse monnik in Toscane begin 18e eeuw redt zich uit moeilijke situaties met zijn kookkunst.

Het verhaal
De Italiaanse olijfkweker fra Bartolo wordt uit zijn klooster weggestuurd om een oplossing te vinden voor de bevroren olijfgaard. Hij krijgt negen kruikjes olijfolie mee, de enige rijkdom van het klooster. Op zijn tocht door Toscane bereidt hij daar niet alleen de heerlijkste gerechten mee; hij gebruikt ze ook om zich uit allerlei netelige situaties te redden. Want Bartolo steekt niet alleen altijd zijn neus in andermans zaken, hij belandt ook telkens in de armen van mooie vrouwen.

* Naargelang de druk kan de voorkant afwijken van deze afbeelding. Sommige boeken zijn digitaal te verkrijgen via Bol.com
Partner van bol.com (gif, 88x31)

Recensie
Het verhaal wordt opgediend als historisch. Het oude handschrift zou gevonden zijn in een partij oud papier. Bartolo is de olijfkweker van een abdij ergens in Toscane. In de winter van 1709/1710 zijn al zijn olijfbomen bevroren. Hij wordt naar verre collega’s gestuurd om advies in te winnen. Negen kruikjes olijfolie vormen zijn reisgeld. Bartolo is ondanks de pij die hij draagt een leek, niet ongevoelig voor vrouwelijk schoon. De avonturen die deze ongeletterde, maar gewiekste man op reis beleeft, zijn dol en adembenemend, maar steeds redt hij zich eruit, meestal geholpen door zijn onweerstaanbare kookkunst. De recepten die hij toepast worden achterin het boek ook kookboeksgewijs gegeven. Zo komt èn de liefhebber van een amusante schelmenroman èn die van de Italiaanse keuken aan zijn trekken. De auteur, een Duitse tv-producer, publiceerde meer (nog niet vertaalde) boeken waarin bizarre avonturen in culinaire ontknopingen uitmonden. De vertaling is, afgezien van enkele vreemde ontsporingen, prettig leesbaar. Goedkope pocketeditie, kleine druk.
(NBD|Biblion – Biblion recensie, Dr. M.C.A. van der Heijden.)

Als je dit boek gelezen hebt mag je steeds een recensie schrijven, zoals over de inhoud, schrijfkunst, personages, diepgang, vorm, plus- en minpunten, enz …
Meer Culi Romans zijn te vinden op Culi Romans. Wat is of zijn jouw (top 3) favoriete Culi Romans?

Copyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s