Minestrone – Basis En Principes

“Minestrone Is Een Klassiek Italiaanse Groentesoep„

minestrone43Minestrone, het vergrootwoord van ‘minestra’ wat Italiaans is voor soep, betekent letterlijk “grote soep”. Waarom noemen ze deze groentesoep “grote” soep? Omdat ten eerste het veel ingrediënten bevat (minimum 18), ten tweede veel groenten worden gebruikt en ten derde het dus een volle, zeg maar maaltijdsoep is, waardoor minestrone meestal als hoofdgerecht op tafel komt. Minestrone wordt verder om de maaltijdsoep volledig te maken vaak, afhankelijk van de regio waar ze vandaan komt, met granen (zoals farro of orzo), rijst of korte pasta gegeten.
Er bestaat echter geen authentiek origineel recept voor minestrone, maar meer een basis en principes: deze soep wordt namelijk zoveel mogelijk bereid met verse seizoengroenten en hierdoor varieert de minestrone van regio tot regio en verder geeft iedere mama of chef-kok haar/zijn eigen interpretatie eraan.

KlassiekVoorgerecht of MaaltijdsoepItaliëWarm

Basis

Een minestrone bestaat minstens uit de volgende ingrediënten:

  • Ui
  • Wortel
  • Bleekselder
  • Aardappelen
  • Bonen
  • Tomaten
  • Knoflook
  • Kruiden
  • Bouillon of water
  • Pancetta
  • Parmezaanse kaas
  • Pasta, rijst of granen
  • Olijfolie
  • Zwarte peper
  • Zeezout

Aan deze basis voeg je dan nog wat groenten van het seizoen toe: zoals, verse doperwten, kool (witte, groene, savooi), rapen, courgette, prei, knolselder, sperziebonen, spinazie, …

Principes

Verder moet je minestrone klaarmaken volgens een bepaalde principe:

  • Groenten en kruiden: fruit groenten en kruiden in olijfolie tot ze zacht zijn en al hun smaken hebben afgegeven.
  • Pancetta: spek aanbakken en toevoegen bij de groenten, het geeft diepte en smaak aan de soep (maak je een vegetarische soep, laat het spek dan weg of neem een vegetarische variant).
  • Vocht: voeg vocht toe en laat rustig sudderen tot alles gaar is (het vocht kan water en/of bouillon zijn: wanneer men veel groenten en kruiden in de soep gebruikt, hoeft men minder of geen bouillon te gebruiken en kan men dus meer of enkel water toevoegen, tenzij men een sterke soep wilt).
  • Parmigiano reggiano: deze kaas geeft, of je het nu met de kaaskorst tijdens de bereiding of vers geraspt bij het opdienen toevoegt, een ongelooflijke rijkheid aan elke minestrone.
  • Pasta, rijst of granen: bijna altijd wordt aan het einde van de bereiding een korte pasta toegevoegd, soms ook, in plaats van pasta, rijst of granen.
  • Afwerking: de soep kan afgewerkt worden met een beetje pesto (meestal in de zomer), wat geraspte parmigiano-reggiano en/of olijfolie en zwarte peper.
  • Serveren: men kan het opdienen met geroosterde ciabatta/ stokbrood of soepstengels, maar evengoed ongeroosterd of met gewoon brood.

Het is belangrijker om de basis en deze principes te kennen, zodat je weet wat te doen als je ingrediënten niet vindt die men in een recept zou voorschrijven, zodat je een recept kunt aanpassen naargelang het seizoen, de regio of het land waar je woont.

Seizoen-minestrone

    Daar minestrone een seizoenssoep is, hebben we dus een lente (Minestrone primavera), zomer (Minestrone d’estate), herfst (Minestrone d’autunno) en winter minestrone (Minestrone d’inverno).
  • Winter minestrone (Minestrone d’inverno)
  • Lente minestrone (Minestrone primavera): wordt gepost ergens begin lente.
  • Zomer minestrone (Minestrone d’estate): wordt gepost ergens begin zomer.
  • Herfst minestrone (Minestrone d’autunno): laatste minestrone wordt gepost begin herfst.

Ook Interessant

Aardperen43
Aardperensoep
4545_Kool
Minestrone d’Inverno
bouillon43
Kippenbouillon
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s