Stamppot Met Rauwe Andijvie – Een Echte Hollandse Maaltijd

“Hollandser Kan Niet Of Wel?„

andijvieDit is een echt Hollandse maaltijd, een simpele doch heerlijke andijviestamppot (andijviestoemp voor de Vlamingen) met spekblokjes, ook spekjes genoemd. Hollandser kan niet of wel? Neen!
Als het buiten koud wordt, gaan de Hollanders massaal aan de stamppotten en de Belgen aan de stoempen. Een goede, stevige stamppot/stoemp is een erg lekkere warme kost in de winter, daarom deze ouderwetse lekkere andijviestamppot. Ik hou het op stamppot met rauwe andijvie, vind ik net iets lekkerder dan gestoofde of gekookte! Het is frisser van smaak en je proeft de andijvie sterker, maar smaken verschillen uiteraard, zie daarom ook de stamppot met gestoofde andijvie.

KlassiekHoofdgerecht4 personenNederlandWarmHerfstWinter

Benodigdheden

  • Aardappelen – 1 kg (zie tip 1)
  • Andijvie – 500 gr (vers, zeer fijngesneden – zie tip 2)
  • Melk – 2 dl (zie tip 3)
  • Roomboter – 75 gr (ongezouten)
  • Spekblokjes – 300 gr (gezouten)
  • Uien – 2 st (gesnipperd of in ringen)
  • Nootmuskaat (versgeraspt)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout

Keukengerei
Zeer grote kookpan
met deksel;
Anti-aanbakpan;
Aardappelstamper;
Steelpannetje;
Roerlepel

Bereiding

  • Kook de aardappelen gaar in ruim ‘licht gezouten’ water (aardappelen moeten volledig onder water staan – zie tip 4).
  • Bak ondertussen de spekblokjes krokant in een anti-aanbakpan (hoe krokant, beslis je zelf). Laat de spekjes eventueel uitlekken op keukenpapier.
  • Bak de ui in het bakvet van het spek al roerend glazig.
  • Verwijder de harde delen van de andijvie en snijd de bladeren zeer fijn. Was ze grondig en laat ze goed uitlekken.
  • Giet de aardappelen, wanneer ze gaar zijn, af en laat uitdampen.
  • Plet fijn met een pureestamper (als het niet echt smeuïg moet zijn, maar wat grover: stoemp dus) of roerzeef (voor een gladde smeuïge puree). Gebruik NOOIT ofte nimmer een mixer om puree te maken, tenzij je behangerslijm wilt.
  • Warm ondertussen in een steelpannetje de melk met de boter op (niet laten koken – zie tip 5): dit resulteert in een veel romigere puree (koude melk resulteert in een kleverige en lauwe puree).
  • De melk met boter geleidelijk toevoegen: de hoeveelheid vocht is afhankelijk van de kwaliteit van de aardappelen en hoe smeuïg men de puree wilt. Roer door elkaar met een roerlepel.
  • Meng de rauwe andijvie beetje bij beetje door de stamppot/stoemp, zodat het groen goed verdeelt wordt. Je hoeft natuurlijk niet alle andijvie te gebruiken, gebruik zoveel andijvie als je zelf lekker vindt!
  • Schep als laatste de gebakken spekjes en ui (met of zonder bakvet) door de puree.
  • Breng op smaak met peper, zout en versgemalen nootmuskaat (zie tip 6) en schep alles nog eens door elkaar.
  • Warm de stamppot, indien nodig, nog even op (zie tip 7).

Serveren

  • Serveer de stamppot onmiddellijk, anders verliest de andijvie zijn knapperigheid.
  • Andijviestamppot is met elk winters stukje vlees lekker, zoals met gehaktbal, blinde vink, braad- of rookworst … (zie Variaties) en natuurlijk met (al dan niet zelfgemaakte) jus/vleessaus.
  • Lekker met tafelzuur, zoals augurkjes, zilveruitjes, piccalilly en mosterd (fijne of grove): zet deze gewoon in kommetjes op tafel voor de liefhebber.

Tips

  1. Of je nu vastkokende of bloemige aardappelen neemt voor puree is een persoonlijke keuze:
    • Volgens KOOKRECEPTEN maak je (puur) aardappelpuree (zonder toevoeging van groenten dus), het beste klaar met vastkokende aardappelen, zoals Nicola, Xempla, Rosa, Marabel, Accent of Désirée.
    • Wordt het een gemengde puree (zoals een puree met prei, spinazie, broccoli,…), neem dan bloemige aardappelen, zoals Bintje, Polders, Bildtstar, Doré, Santé, Eigenheimer, Irene of Resonant. Deze zorgen voor wat meer consistentie.
    • Snij de aardappelen altijd in evengrote stukken, zodat alle aardappelen even snel gaar zijn.
  2. Men kan voorgesneden in plastikzak verpakte panklare andijvie nemen (zakken van 250 of 500 gram), maar men kan ook vertrekken van verse andijvie en ze zelf versnijden. Het is meer werk, maar zeker de moeite waard, je proeft het verschil!
  3. Gebruik volle of halfvolle melk, geen magere melk. Voor een iets romige puree vervangt men de melk door room (minimum 20% vetgehalte).
  4. Meestal worden aardappelen gaar gekookt in licht gezouten water, maar voor een extra en fijnere smaak kan men ze beter in melk of bouillon koken: probeer maar eens en je zult merken dat dit lekkere smaakgevers zijn.
  5. Er bestaat een ongeschreven keukenwet: aardappelen en vetstof (of het nu boter, olijfolie, ghee of wat dan ook of een combinatie van vetstoffen) is een must, een perfect huwelijk, een liefdescombinatie. Zij houden zielsveel van elkaar! Beiden verhogen de smaak aanzienlijk van puree/stoemp, maar je moet natuurlijk niet overdrijven.
  6. Het al dan niet toevoegen van en de hoeveelheid nootmuskaat is een kwestie van persoonlijke smaak.
  7. Het opwarmen van aardappelpuree/stoemp doet men zo min mogelijk (om uitdroging en/of aanbakken te voorkomen). Als je het dan toch nog moet opwarmen, liefst in een microgolfoven/magnetron.

Drankadvies

  • /

Variaties

Andijviestamppot met kaasblokjes
volgens recept, maar met 200gr kaasblokjes (belegen kaas, Gruyère of Emmentaler) en 2 à 3 el mosterd extra. Dit recept wordt ook wel “stimpestamp” of “stimpstamp” genoemd.
Andijviestamppot met rookworst
maak de andijviestamppot klaar zoals hierboven beschreven. Neem 1 à 2 rookworsten, volg de aanwijzingen op van het pak en leg hem bij de stamppot als deze op het bord ligt.
Andijviestamppot met spekblokjes
met al dan niet kaasblokjes en mosterd
Andijviestamppot met rookworst en kaasblokjes
Andijviestamppot met gehaktballetjes
Andijviestamppot met hamblokjes
Andijviestamppot met chipolata, merguez of braadworst

VEGGIE
Andijviestamppot met blauwschimmelkaas en noten
250 gr blauwgeaderde kaas (zoals Danish Blue, Bleu des Moines, Gorgonzola, Pas de Bleu, Roquefort…) en 100 gr cashewnoten: Brokkel de kaas in stukjes. Roer de andijvie met de kaas en de noten door de hete aardappel puree en laat het geheel – indien nodig – nog even doorwarmen. Laat de spekjes weg en je hebt een Veggie-schotel.
Andijviestamppot met jong belegen kaas
250 gr jonge of belegen kaas in blokjes: maak de andijviestamppot zoals hierboven beschreven (maar zonder het spek), laat het geheel goed warm worden en schep op het laatst de kaasblokjes erdoor en eventueel nog noten.
Andijviestamppot met 2 soorten kaas
125 gr jonge belegen kaas en 125 gr blauwgeaderde kaas, beide in blokjes. Maak de andijviestamppot zoals hierboven beschreven (maar zonder het spek), laat het geheel goed warm worden en schep op het laatst de kaasblokjes erdoor en eventueel nog noten.
Andijviestamppot met geroosterde pijnboompitten
en verse fijngesnipperde tuinkruiden (naar eigen voorkeur)
En nog veel meer …

Ook Interessant

andijvie
Andijvie stamppot
Raapstelen43
Raapstelen stamppot
Jonge spinazie43
Spinazie stamppot
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s