Meloen Met Rauwe Ham – Zo Feestelijk

“De Bereiding Is Super Simpel, Vraagt Vrijwel Geen Tijd En Is Suuuuperlekker!!„

Meloen43Een klassieker, dit feestelijk en fris voorgerecht of lichte lunch voor warme zomerdagen, zelfs geliefd door de kinderen.
Als je voor het eerst leest over het combineren van rauwe ham met meloen, zullen de meeste toegeven dat ze er nogal sceptisch tegen overstaan. Meloenen die zeer zoet en sappig zijn en rauwe ham die vrij droog en zoutig is. Kunnen die twee verschillende smaken echt goed samen werken? Probeer en je zult merken dat deze combinatie echt de perfectie is. Er is natuurlijk veel variatie mogelijk qua meloen en ham en hierdoor duiken de klassieke discussies op. Sommige liefhebbers zweren bij de meloenen met oranjegeel vruchtvlees (zoals Cavaillon, Charentais …) en andere zeggen dan weer dat de meloenen met lichtgroen vruchtvlees (zoals Galia, honingmeloen …) lekkerder is bij rauwe ham (zie tip 1). En als deze onenigheid betreffende de juiste meloen nog niet genoeg is, barst ook de discussie over de ideale ham los (Parmaham, Serrano, Bayonne, Ardennerham, Ganda …), want iedereen heeft zo zijn favoriete ham.

Welke meloen en ham zijn jouw favoriet en hoe serveer jij dit gerechtje?

KlassiekVoorgerecht4 personenKoudZomer

Benodigdheden

  • Meloenen – 2 st (rijp – zie tip 2)
  • Rauwe ham – 20 plakjes (gezouten of gerookt, dun gesneden - zie tip 3)
  • Zwarte peper (versgemalen – optioneel)

Bereiding:
Keukengerei
Groentemes;
Snijplank (groen);
Eetlepel

Bereiding

  • De meloenen moeten fris zijn, maar niet ijskoud.
  • Snijd de meloenen doormidden, verwijder pitten met een lepel en snijd de helften verder in 3 of vier halve maantjes (zie tip 4).
  • Verwijder vervolgens met een mes de schil van elk partje (zie tip 5).
  • Wikkel een sneetje ham rond elk partje meloen.
  • Maak van de vier resterende plakjes ham een roosje.
  • Schik op elk bord drie à vier partjes meloen met ham met in het midden een hamroosje gedrapeerd (zie tip 6 en 7).

Serveren

  • Meteen serveren (zie tip 8 ).
  • Geef er toastjes of geroosterd brood bij en eventueel een gemengd slaatje.

Tips

  1. Over één ding betreffende de ideale meloen is iedereen het wel eens: een meloen moeten rijp zijn, anders hebben ze geen smaak (mag beslist niet overrijp en zeker niet onrijp zijn). De juiste rijpheidsgraad herkennen we aan twee zaken: de meloen moet een sterke meloengeur hebben, wanneer je je neus ertegen houd en de onderkant moet je lichtjes kunnen indrukken!.
  2. Mogelijke meloenen:
    • Cavaillon: uit Frankrijk, ook bekend onder de naam Charentais meloen. Heeft een gladde, geelgroene schil met donkere strepen en het oranje vruchtvlees is zoet.
    • Cantaloup: Ze zijn rond of iets afgeplat en de schil van de meloen bestaat uit een netachtig-omhulsel. Cantaloup zijn dessertmeloenen en het feloranje vruchtvlees heeft een heerlijk sappig en zoete smaak. Ze zijn ideaal voor in fruitsalades, maar ook prima te combineren met vis en gevogelte.
    • Galia: deze meloen, voornamelijk afkomstig uit Israël, heeft een geelgroene schil. Het lichtgroene vruchtvlees is mild, sappig en honingachtig zoet. Gekoeld in vruchtensalades smaakt deze meloen heerlijk.
  3. Mogelijke ham: Parma, San Daniele (Italië); Serrano, Iberische ham (Spanje); Ganda, Cobourger, Ardennerham (België); …
  4. Variatie op meloenpartjes:
    • Men kan de meloenen ook in bolletjes serveren: steek er met behulp van een Parisienne-lepel bolletjes uit. Men kan op deze manier ook hapjes maken: neem cocktailprikkers en rijg er een paar meloenbolletjes en wat opgerolde hamstukjes aan.
    • Men kan de meloen ook in een waaier snijden: snijd de helften meloen nog eens in twee en snijd dan de twee parten in een waaier, dit wil zeggen de meloenpartjes moeten nog op een punt aan elkaar hangen, zodat je het in een waaier kunt garneren.
  5. Men kan de schil er ook gewoon aan laten of ze gedeeltelijk van de vrucht los schillen. Of de schil van de vrucht verwijderen, de vrucht in blokjes snijden en de blokjes er terug wat zigzag op de schil schikken en zo serveren, met de ham ernaast gedrapeerd …
  6. Variatie op presentatie:
    • In plaats van de ham rond de meloenpartjes te wikkelen, de partjes gewoon op de borden schikken en de ham er nonchalant over leggen
    • Of schik al de meloenpartjes op één groot bord in een ronde aan de buitenkant en leg de ham in het midden.
    • Of leg de meloenpartjes langs één kant van een groot bord en de ham langs de andere kant. Mogelijkheden genoeg …
    • Schik de ham in roosjes, nonchalant of mooi gedrapeerd, dubbelgevouwen of opgerold. Mogelijkheden genoeg …
  7. Men kan de meloenpartjes:
    • en de ham nadat ze op de borden zijn geschikt, eventueel besprenkelen met witte of rode porto of pineau des charentes.
    • of de meloenpartjes voordat ze op de borden worden geschikt, eerst laten marineren: neem 2 dl witte of rode port, vermeng met de partjes of bolletjes en laat een uurtje marineren. De port kan ook vervangen worden door zoete witte wijn (zoals Monbasillac) of pineau des charentes.
  8. Smaakcontrast:
    • Meloen met ham krijgt een mooi smaakcontrast als je net voor het opdienen het geheel met versgemalen zwarte peper bestrooid.
    • Of besprenkel meloen en ham met olijfolie, de zwarte peper erover en drapeer met geschaafde Parmezaanse kaas.
    • Of druppel er een dressing over van olijfolie, Balsamico-azijn, honing, peper en zout.

Drankadvies

  • /

Ook Interessant

Meloen43
Ham Met Meloen En Vijgen
Vijg43
Salade Met Vijgen, Mozzarella En Parmaham
perzikken43
Perzik Met Tonijn
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s