Scampi Diabolique – Duivels Pikant

“Scampi Diabolique Of Duivelse Scampi’s„

Scampi1-43Makkelijk, lekker en héét deze scampi’s in pikante tomatenroomsaus.
Het moet minstens licht pikant zijn, maar als je spreekt van duivels mag het wel ietsje meer zijn:
hoe pikanter, hoe meer duivels!

KlassiekVoorgerecht of Hoofdgerecht4 personenBelgiëWarm

Benodigdheden

  • Scampi’s – 36 st (verse of diepgevroren – zie tip 1)
  • Ui of sjalot – 1 st (fijngesnipperd)
  • Knoflook – 2 teentjes (fijngesnipperd)
  • Wortel – 1 kleine (in brunoise)
  • Rode paprika – ½ à 1 st (in brunoise)
  • Olijfolie, arachideolie of boter – ½ dl
  • Droge witte wijn – 1 dl
  • Cognac – een scheut (optioneel – zie tip 2)
  • Visfumet of groentebouillon – 2 dl
  • Tomatenketchup – 2 volle el
  • Tomatenpuree – 70 gr (geconcentreerd)
  • Room – 3 à 4 dl
  • Rood chilipepertje – 1 st (fijngesneden – zie tip 3 en 4)
  • Dragon – enkele takjes (vers, hoeveelheid naar eigen smaak – zie tip 5)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout

Keukengerei
Officemes;
Braadpan;
Roerlepel
of garde;
Aluminiumfolie

Bereiding

  • Pel de scampi’s: laat eventueel, voor een mooiere presentatie, de staart aan de scampi’s (de koppen van de scampi’s zijn wel verwijderd).
  • Haal vervolgens het darmkanaal eruit (het geeft een korrelige smaak in de mond en is niet lekker): het is dat zwarte lijntje op de rug van de scampi. Maak met een mes een inkeping in het midden van de rug van de scampi en verwijder dan het zwarte darmkanaaltje met de hand of met het mes (zie tip 6).
  • Kruid de scampi’s met peper en zout.
  • Verhit de olie in een braadpan, doe de scampi’s erin en bak ze aan beide zijden aan tot ze roze kleuren (ongeveer 2 minuten per kant, zeker niet te lang laten bakken anders worden ze taai).
  • Daarna de scampi’s flamberen met de cognac (optioneel – zie tip 7).
  • Haal de scampi’s uit de pan en houd ze warm onder aluminiumfolie.
  • Doe vervolgens de ui, knoflook, pepertje, paprika en wortel (zie tip 8) in dezelfde pan en roer alles even op in de achtergebleven bakolie.
  • Blus vervolgens de pan met de witte wijn, roer het aanbaksel los en laat het even inkoken.
  • Voeg bouillon, ketchup, tomatenpuree en room toe, roer goed door en laat het geheel verder inkoken tot gewenste dikte en de groentjes beetgaar zijn (men kan de saus ook indikken met een sausbinder, in plaats van in te laten koken).
  • Proef en breng verder op smaak met peper en zout (te pikant: voeg wat meer tomatenketchup toe of wat suiker en limoen- of citroensap).
  • Leg je scampi’s terug in de pan, voeg verse dragon toe, roer het geheel op en laat alles even doorwarmen (maar niet koken).

Serveren

  • Onmiddellijk serveren met brood (stokbrood, baguette, ciabatta, …), pasta (tagliatelle …) of rijst.

Tips

  1. De hoeveelheid scampi’s hangt af van hoe graag en hoeveel honger je hebt, maar normaal neem je voor een voorgerecht 6 en voor een hoofdgerecht 9 à 12 scampi’s per persoon.
  2. Cognac kan vervangen worden door whisky, rum of andere droge sterke drank van 40% of meer.
  3. De hoeveelheid pepers hangt af van hoe pikant je je scampi diabolique wilt. Als men de zaadjes en zaadlijsten in het pepertje ook nog toevoegt, maakt het gerecht nog pikanter!
  4. Je kan het chilipepertje ook vervangen door ½ à 1 tl chilipoeder, pili-pili, cayennepeper of sambal oelek, zolang het maar lekker pikant is:
    • pas natuurlijk goed op dat je het beetje bij beetje toevoegt, zodat het naar jouw smaak niet TE pikant wordt.
  5. Gebruik dragon met mate, want de smaak kan nogal opdringerig over komen als je er teveel van gebruikt. Hou je niet van dragon, met peterselie, dille of koriander kan het ook.
  6. Tegenwoordig kan je voorverpakte scampi’s kopen waar het darmkanaal al uitgehaald is.
  7. Flamberen: verwarm best even de drank in een lepel of pannetje! Over het gerecht gieten, aansteken en laten branden tot de alcohol verbrand is en het vuur dooft (niet flamberen met de dampkap/afzuigkap in werking). Hou je niet zo van flamberen, laat het dan weg.
  8. De verse wortel en paprika kunnen vervangen worden door andere groenten of door diepvriesgroenten (in fijne julienne of kleine brunoise gesneden). De hoeveelheid groenten is ook volgens eigen smaak, men kan ze zelfs weglaten.

Drankadvies

  • Droge witte wijn, zoals Chardonnay, Riesling uit de Elzas of Duitsland, of zelfs Champagne.

Music

Diabolique Mon Ange
by Mylène Farmer

Ook Interessant

scampi43
Scampi’s In Looksaus
scampi43
Scampi’s In Getomateerde Dragonsaus
vis43
Visgerechten
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s