Café Liégeois – Luikse Koffie, Een Groot Genot

“Café Liegeois Is Geen Tasje Koffie, Maar Een Groot Genot Met Koffie, IJs En Slagroom„

coffee-glas43Wie weleens in Luik is geweest, zal beslist een keer gehoord en misschien genoten hebben van Luikse koffie ofwel Café Liégeois. Na wat opzoekingswerk gedaan te hebben in Luik en andere bronnen, heb ik gemerkt dat het recept varieert naargelang plaats en bronnen. Naar de authenticiteit van Café Liégeois heb ik dus maar het raden. Persoonlijk denk ik dat er twee recepten ontstaan zijn, een alcoholvrije en alcoholische versie, die beide geschonken worden onder de naam Café Liégeois en dit ook zelfs in Luik. Alleen is de eerste versie misschien (maar niet minder echt) een afleiding of een omdoping, om welke reden dan ook, van Café Viennois (Weense koffie) en hebben ze later daarom misschien een tweede versie uitgebracht met de beroemde Luikse jenever, “pèkèt” in het plaatselijke dialect of is het pékèt, péket of pèket ik weet het niet? Wie kan me de benaming geven met het (of de) juiste diakritisch teken(s)?.
Wat zeker is, dat er altijd de volgende ingrediënten in moeten voorkomen, of het nu met of zonder alcohol is: 1 à 2 bollen vanille(room)ijs, overgoten met 1 à 2 tassen sterke koffie (espresso) en afgewerkt met 1 à 2 lepels opgeklopte slagroom. Ik ben er niet uit of er nu twee recepten zijn of slechts één en welke dan authentiek zou zijn, daarom zet ik ze alle twee op de site en beslis zelf.
Omdat het een eenvoudig recept is, bestaan er van deze koffie veel varianten: vanille ijs wordt vervangen door koffieroom ijs (mokka ijs) of men neemt één bol van beide (sommige bronnen zeggen dat dit de echte koffie zou zijn). Of men maakt de koffie met gewone jenever, cognac en zelfs brandy of whisky, maar daar zijn ze zeker van: zo maak je geen Luikse koffie.
En om het nog wat moeilijker te maken bestaat er ook nog “Chocolat Liégeois”, hier wordt de koffie vervangen door chocolademelk.
Wat is volgens jou de echte Café Liégeois?

KlassiekSpecial Coffee1 persoonBelgië (Luik) │ KoudZomer

Benodigdheden

  • Vanilleroomijs – 1 à 2 bolletjes
  • Espresso (sterke tot zeer sterke hete koffie – zie tip 1)
  • Suiker, suikerstroop of karamel – 1 à 2 tl (optioneel)
  • Pèkèt – 5 cl (Luikse jenever)
  • Slagroom – ½ dl (zie tip 2)
  • Bloemsuiker – 1 tl (optioneel)
  • Chocolade koffieboontjes of schaafsels

Keukengerei
Garde;
Mengkom;
Hoog dessertglas
of mok

Bereiding

  • ZONDER ALCOHOL
  • Zet 1 à 2 dl sterke koffie met een koffiezetapparaat of een espressomachine.
  • Los er de suiker, suikerstroop of karamel in op, zodat de koffie lekker zoet is (maar dit is optioneel).
  • Laat daarna de koffie een paar minuten afkoelen (zie tip 3).
  • Klop de slagroom (eventueel met wat poedersuiker) in een vetvrije kom stijf (zie tip 4).
  • Doe in een hoge mok of glas 1 à 2 bolletjes vanille-ijs (zie tip 5).
  • Schenk er de (gesuikerde) sterke koffie over (zie tip 6).
  • MET ALCOHOL
  • Zet 1 à 2 kopjes sterke koffie (espresso’s).
  • Los er de suiker, suikerstroop of karamel in op, zodat de koffie lekker zoet is (maar dit is optioneel).
  • Voeg de pèkèt toe en laat daarna de koffie een paar minuten afkoelen (zie tip 3).
  • Klop de slagroom (eventueel met wat poedersuiker) in een vetvrije kom stijf (zie tip 4).
  • Doe in een hoge mok of glas 1 à 2 bolletjes vanille-ijs (zie tip 5).
  • Schenk er de (gesuikerde) sterke koffie over (zie tip 6).

Serveren

  • Garneer met een flinke scheut opgeklopte room die smeuïg is, maar net niet stijfgeklopt.
  • Verdeel enkele chocolade koffieboontjes/schaafsels rondom. Serveer met een rietje.

Tips

  1. Merk, smaak en aroma naar keuze, je kunt zelfs de koffie van het merk ‘Café Liégeois‘ nemen, om het nog Luikser te maken.
  2. Geen zin in het stijf kloppen van de room, neem dan gesuikerde slagroom in een spuitbus (neem wel een spuitbus met kwaliteit slagroom, met een volle, romige smaak, waarbij de slagroomtoef een perfecte stevigheid en structuur heeft, zoals het merk Debic of Hollandia. Geen doordeweekse slagroom-spuitbus waarbij de toef reeds na 5 seconden in elkaar zakt).
  3. Sommige verkiezen koude, andere dan weer warme koffie, zodat het ijs sneller smelt.
  4. Je kunt de slagroom ook half opkloppen en dan de room voorzichtig met de bolle kant van een lepel bovenop de koffie gieten (de room moet dus bovenop de koffie blijven liggen. Niet roeren!)
  5. Er zijn ook varianten met koffieroom/mokka ijs, maar neem steeds roomijs met een zachte en volle smaak.
  6. Men kan de koffie, suiker en ijs mixen, net zolang tot je een romige substantie krijgt en vervolgens in een mok gieten en garneren met slagroom en koffieboontjes.

iNFOeDGE

Meer info over
Luik: Provincie, arrondissement en stad (Wiki/NL)
Peket, jenever (Wiki/FR)

Ook Interessant

hot-coffee-43
Hasseltse Koffie
hot-coffee-43
Antwerpse Koffie
hot-coffee-43
More Special Coffees
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s