Gepersilleerde Aardappelen – Pommes Persillées

“Aardappelen Bestrooid Met Peterselie„

Peterselie43Peterselie is waarschijnlijk het meest gebruikte vers kruid in de keuken. De smaak van peterselie is fris, verfijnd en hartig en niet overheersend waardoor het ook veel gebruikt wordt. Het wordt vaak gebruikt als garnering, maar als smaakmaker is het de grootste troef in vele gerechten. Toegevoegd op het einde van de bereidingstijd past het heel goed in soepen, sauzen, stoofschotels en stamppotten en vele andere gerechten. Is ook erg lekker bij aardappelen, eiergerechten, vis, vele soorten groenten en op koude bereidingen. Meestal gebruik je enkele de blaadjes, maar het geheel (blaadjes en steeltjes) is zeer geschikt om bouillons, marinades en stoofschotels op smaak te brengen, in de vorm van een kruidentuiltje (verse peterselie, tijm en laurier).

KlassiekBijgerecht4 personenFrankrijkWarmLenteZomer

Benodigdheden

  • Aardappelen – 1 kg (vastkokende, liefst primeurs – zie tip1)
  • Echte boter – 50 gr (ongezouten)
  • Peterselie – ½ bosje (verse en fijngehakt – zie tip 2)

Bereiding:
Keukengerei
Kookpot;
Steelpannetje

Bereiding

  • Aardappelen gaarkoken in een kookpot in ruim licht gezouten water.
  • Aardappelen afgieten en terug in de kookpot doen.
  • Zet terug op een heel zacht vuurtje zetten om het overtollige water te laten uitdampen.
  • Boter in een steelpannetje laten smelten (beurre fondu), over de aardappelen gieten en de aardappelen wentelen in de gesmolten boter.

Serveren

  • De aardappelen rijkelijk bestrooien met peterselie (hoeveelheid naar eigen keuze) en opdienen.

Tips

  1. Liefst kleine aardappelen, zo niet de aardappelen in even grote stukken snijden.
  2. Men kan kiezen uit blad- of krulpeterselie en fijn of grof gehakt.

Variaties

Hamburger met Provençaalse saus en gepersilleerde aardappelen
Gebakken pladijs met gepersilleerde aardappelen
Varkensmignonnettes op z’n Brussels (met witloof en/of spruitjes) met gepersilleerde aardappelen
Blinde vink en snijboontjes met gepersilleerde aardappelen
Lamsragout en ratatouille met gepersilleerde aardappelen
Cordon Bleu en boontjes met spek met gepersilleerde aardappelen
Gegrilde zalm met Hollandaise saus, gestoofde prei en gepersilleerde aardappelen
Blinde vink met schorseneren in witte saus en gepersilleerde aardappelen
Ossentong in Maderasaus en gepersilleerde aardappelen
Varkensgebraad met jagerssaus, gebraiseerd witloof en gepersilleerde aardappelen

Ook Interessant

Rozemarijn43
Rozemarijn Aardappelen
Pimentón-de-La-Vera43
Patatas Bravas
room43
Gratin Dauphinois
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s