Orloff Gebraad – Of Heb Je Liever ‘Prins Orloff’ Gebraad

“Dit 19e-eeuws Klassiek Gerecht Van De Frans-Russische Keuken Is Overheerlijk„

Prins Orlov43Dit gerecht wordt origineel klaargemaakt met kalfsgebraad en wordt “Prins Orloff” gebraad genoemd. Maar in dit recept gebruiken we varkensgebraad en spreken we  van “Orloff gebraad”.

Prins Alexey Fyodorovich Orloff (Orlov – 1787-1862) was een Russische ambassadeur in Frankrijk in de 19 de eeuw. Gerenommeerde Chef Urbain Dubois, die toen in dienst was bij de familie Orloff, creëerde het gerecht. Chef Urbain Dubois was een leerling van de grote Marie-Antoine Carême, de oprichter en architect van de Franse haute cuisine en een bekende banketbakker.

KlassiekHoofdgerecht4 personenRuslandWarm

Benodigdheden

  • Varkensgebraad – 800 gr (zie tip 1)
  • Gruyère – 8 sneetjes (zie tip 2)
  • Ham – 8 sneetjes (gekookte of gerookte)
  • Boter
  • Bouquet marmite (1 ui, 1 wortel, 1 bleekselderstengel – grof gesneden)
  • Bouquet garni (kruidentuiltje: 1 tijmtakje, 1 laurierblaadje, 1 peterseliestengel)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
  • CHAMPIGNONROOMSAUS
  • Champignons – 250 gr (zie tip 3)
  • Bouillon of witte wijn – 2,5 dl
  • Room
  • Citroensap – 2,5 dl
  • Gruyère – 200 gr (versgeraspt)

Keukengerei
Braadpan;
Roerlepel;
Aluminiumfolie;
Bakpan;
Bol- of puntzeef;
Bord;
Elektrisch mes

Bereiding

  • Kruid het gebraad met peper en zout.
  • Verhit wat boter in braadpan en laat hierin het gebraad aan alle kanten dichtschroeien.
  • Voeg een weinig water toe, alsook de bouquet marmite en bouquet garni en laat onder gesloten deksel op een laag vuurtje in 40 à 45 minuten gaar sudderen (50 à 60 minuten per kg gebraad: de braadtijd is afhankelijk van de dikte van het stuk vlees – zie tip 4).
  • Haal het vlees uit de pan en leg het op een bord, dek af met aluminiumfolie en laat 15 minuten rusten.
  • Snij ondertussen de champignons in plakjes, bak ze – in een bakpan (zonder anti-aanbaklaag), met boter en olie en op een hevig vuur – aan en besprenkel met wat citroensap.
  • Zeef de saus uit de pan waarin het gebraad werd gebakken, giet terug in dezelfde pan.
  • Deglaceer de pan met bouillon of wijn, roer alle aanbaksel goed los en laat wat inkoken.
  • Verminder het vuur, voeg de room toe en laat zachtjes inkoken tot sausdikte (eventueel indikken met een sausbinder).
  • Roer er de helft van de geraspte Gruyère onder.
  • Breng op smaak met peper, zout en het sap van een halve citroen en roer er tot slotte de gebakken champignons onder.
  • Snij het gebraad in schijven (zo’n ½ à 1 cm dik): gebruik hiervoor best een elektrisch mes of snijmachine.
  • Leg nu een schijfje gebraad verticaal in een ovenschaal, dan een sneetje kaas (zie tip 2) en vervolgens een sneetje hesp. Terug een schijfje gebraad, een sneetje kaas, een sneetje hesp, enz … Schik zo de ovenschaal vol of tot het gebraad opgewerkt is.
  • Giet de champignonsaus over de schijfjes gebraad/kaas/hesp en strooi er de resterende gemalen kaas over.
  • Zet de ovenschaal in een op 180°C voorverwarmde oven gedurende 5 à 10 minuten, zodat de sneetjes kaas kan smelten.
  • Laat daarna nog even gratineren onder de grill.

Serveren

  • Lekker met aardappelkroketjes, aardappelschijfjes, frietjes, gebakken aardappelen of aardappelpuree.
  • Als bijgerecht kan men erwten en worteltjes, groene boontjes, asperges of gestoofd witloof serveren.

Tips

  1. Variatie op varkensgebraad: kan men vervangen door kalfsgebraad, kipfilet, varkenshaasje, kalkoengebraad, …
  2. De kaas welke men gebruikt is volgens eigen smaak: de pittige Gruyère kan men vervangen door een zachte Emmentaler, een jonge of belegen Gouda, abdijkaas,…
  3. Variatie op de champignons: kan men vervangen door schorseneren, bloemkool of broccoli.
  4. Men kan het vlees ook verder laten garen in een op 180°C voorverwarmde oven.

Drankadvies

  • Chassagne-montrachet wit, Côtes-du-Rhône Rosé, Lirac Rosé

iNFOeDGE

Meer info over
Prins Alexey Fyodorovich Orloff (Wiki/EN)
Familie Orloff (Wiki/EN)
Marie-Antoine Carême (Wiki/EN)

Ook Interessant

Rode wijn43
Rosbief Met Rode Wijnsaus
het-kookboek-van-de-klassieke-keuken43
Varkenshaasje In Archiducsaus
amandelschaafsels43
Kalfsvlees Met Amandelsaus
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

One thought on “Orloff Gebraad – Of Heb Je Liever ‘Prins Orloff’ Gebraad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s