Sarmale – Gevulde Witte Kool In Tomatensaus

“Koolbladeren Gevuld Met Gehakt, Rijst En Specerijen„

witte-kool43Nationale specialiteit van Roemenië is Sarmale: Kool- of wijnbladeren gevuld met gehakt, rijst en specerijen. Een gerecht dat vooral op bruiloften, doopfeesten en feestdagen gegeten wordt, zijn deze met gehaktrolletjes gevulde koolbladeren, die langzaam gekookt worden in een hartige bouillon met tomaten. Het is wel geen typisch Roemeens gerecht, want in Turkije, Centraal-Azië en de Balkan beschouwen ze Sarmale ook als hun specialiteit. Zo heeft ieder van deze landen (zelfs regio’s en huismoeders) zo hun eigen recept en eigen groottes van Sarmale (met al dan niet een andere benaming).

KlassiekHoofdgerecht4 personenRoemeniëWarm

Benodigdheden

  • Witte kool – 1 st (12 à 16 koolbladeren – zie tip 1 en 2)
  • Sap van ½ citroen
  • Gehakt – 600 gr (zie tip 3)
  • Ei – 1 st (losgeklopt)
  • Ui – 1 st (fijngesnipperd)
  • Knoflook – 2 teentjes (fijngesnipperd)
  • Peterselie – 2 el (verse, fijngehakt)
  • Spekblokjes – 200 gr (gerookte)
  • Rijst – 125 gr
  • Paprikapoeder – 1 el
  • Karwijzaad – 1 tl (kummel)
  • Oregano – 1 tl (verse)
  • Droge witte wijn – 2 dl
  • Gezeefde tomaten – 500 gr (in brik)
  • Runderbouillonblokje – 1 st
  • Kruidentuiltje (2 laurierblaadjes, 2 tijmtakjes en 2 peterseliestengels)
  • Zure of gewone room – 2 dl
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout

Keukengerei
Kookpot;
Vergiet;
Bakpan;
Mengkom;
Groentemes (optioneel);
Snijplank;
Opdienschaal;
Serveer- of sauskom

Bereiding

  • Trek de kool in bladeren uiteen (zie tip 4) en leg ze in een ruime kookpot met kokend water en citroensap gedurende 10 à 15 minuten of zolang tot de bladeren soepel genoeg zijn om er rolletjes van te maken. Laat ze uitlekken in een vergiet.
  • Bak ondertussen de spekblokjes in een bakpan, doe er de ui bij en fruit ze glazig.
  • Doe daarna het spek en de ui in een mengkom, voeg het gehakt, de rijst, ei, paprikapoeder, oregano, karwijzaad, knoflook, peterselie, 200 gr gezeefde tomaten eraan toe. Kruiden met zout en peper en het geheel goed mengen.
  • Neem een koolblad, snij de harde nerf er eventueel uit en leg ze plat op een snijplank of in de handpalm.
  • Vervolgens wat gehaktmengsel nemen, er een worstje van vormen (ter grootte van een eetlepel) en op een koolblad leggen.
  • Vouw de zijkanten van de bladeren over het gehakt en rol de bladeren op, zodat het gehaktmengsel volledig omwikkeld is door de witte kool (zie tip 5). Ga door tot het gehakt op is.

Sarmale moet zorgvuldig gerold worden en in laagjes in een pan gekookt worden. De laagjes scheiden door er fijngesneden kool tussen te doen.

  • Snij dus de overgebleven kool in kleine reepjes, leg een gedeelte hiervan onder op de bodem van een hoge kookpot (zie tip 6 en 7).
  • Vervolgens een laag koolrolletjes, kruiden met peper en zout, daarna weer wat koolreepjes, weer wat koolrolletjes, peper en zout, enz… Eindigen met koolrolletjes. Leg hierop het kruidenbuiltje.
  • De witte wijn (of water), de overschot van de gezeefde tomaten en het bouillonblokje opwarmen, zodat het blokje oplost.
  • Schenk de tomatensaus erover (net genoeg zodat alles onder staat, eventueel verder opvullen met het kookwater van de koolbladeren).
  • Laat de koolrolletjes met deksel op de pan gedurende minstens 1 uur (liefst 2) op een heel zacht vuurtje sudderen: vooral niet roeren in de pan, want de rolletjes gaan makkelijk stuk.
  • Na het koken voorzichtig laagje voor laagje uit de pan nemen en op een opdienschaal leggen.
  • Proef het stoofvocht en breng eventueel verder op smaak met zout, peper en, als het te zuur is, suiker.
  • Zodra men de Sarmale gaat opdienen de room eerst onder de tomatensaus mengen en even opwarmen. Schenk de helft hiervan over de koolrolletjes en geef de rest van de saus apart in een serveer- of sauskommetje bij.

Serveren

  • Serveer de Sarmale met een schepje koolreepjes en wat saus.
  • Lekker met gekookte aardappelen, aardappelpuree of stokbrood.
  • Sarmale is zelfs de dag nadien op zijn lekkerst.

Tips

  1. Men kan de witte kool vervangen door savooi- of spitskool.
  2. De bladeren die je gaat gebruiken moeten groot genoeg zijn om er mooie rolletjes van te kunnen maken.
  3. Half om half gehakt of volgens eigen voorkeur.
  4. Koolbladeren lostrekken:
    • Men kan de kool ook eerst in zijn geheel koken en nadien de bladeren uiteen trekken: De harde onderkant van de kool afsnijden en een beetje uithollen. Plaats een grote pot met water en wat citroensap op het vuur. Leg er de kool in en kook ze in zijn geheel 45 min tot een uur (dit is afhankelijk van de grote van de kool): het is de bedoeling dat de bladeren van de kool soepel en makkelijk te verwijderen zijn zonder dat ze teveel scheuren.
    • Of vries de kool 1 nacht in en laat de volgende dag terug ontdooien.
  5. Of leg het gehakt op een koolblad, rol het gewoon op en duw de zijkanten van het koolblad naar binnen in het rolletje.
  6. Sommige recepten vullen het laagje koolreepjes aan of vervangen het met een laagje zuurkool.
  7. Men kan ook nog wat plakken gerookt spek tussen de laagjes leggen.

Drankadvies

  • Tokay Pinot Gris

Ook Interessant

Tomaten43
Balletjes In Tomatensaus
Allroundkrydda43
Köttbullar
lady-en-de-vagebond43
Spaghetti & Meatballs
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

One thought on “Sarmale – Gevulde Witte Kool In Tomatensaus

  1. Ik heb dit recept gemaakt en het was echt super lekker!! Ik ken dit gerecht van een vriendin uit Roemenië en ik vind het zo’n heerlijk, winters gerecht. De rijst heb ik eruit gelaten en gebruik magere rundergehakt ipv half om half maar het is net zo lekker door de spekjes en minder vet ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s