Albóndigas – Pittige Spaanse Gehaktballetjes In Tomatensaus

“Albondigas Is Spaans Voor Gehaktballen, Het Comforteten In Mexico„

caquelon-le-creuset43In Spanje en Mexico worden deze gehaktballetjes meestal als tapa (hapje) geserveerd, maar dit gerecht kan evengoed als hoofdgerecht opgediend worden met rijst of pasta.
Tapas hoort bij de Spaanse en Mexicaanse cultuur en worden in alle bars/cafeetjes geserveerd. Een tapa is een aperitiefhapje/gerechtje (koud, kamertemperatuur en/of warm) en worden meestal niet als maaltijd genuttigd.
Tapas kunnen variëren van een plakje chorizo, serranoham, gemarineerde olijven, blokjes manchego kaas tot stukjes omelet, gefrituurde inktvis, pinchito, stukje tortilla, kleine gehaktballetjes,…
Spanjaarden/Mexicanen eten tapas voor de lunch, tussen lunch en diner en ‘s avonds laat, steeds samen met een glaasje jonge wijn, cava of droge sherry.

KlassiekTapas, Hoofdgerecht4 personenMexicoWarm

Benodigdheden

  • GEHAKTBALLETJES
  • Gemengd gehakt – 600 gr (zie tip 1)
  • Eieren – 1 st (kraakvers)
  • Eigeel – 1 st (kraakvers)
  • Paneermeel – 5 el (of vers broodkruim)
  • Knoflook – 2 teentjes (uitgeperst of fijngehakt)
  • Ui – 1 grote (fijngesnipperd)
  • Komijn – ½ tl
  • Oregano – 1 tl (gedroogde)
  • Peterselie – 3 el (verse, fijngehakt)
  • Tarwebloem
  • Olijfolie – 3 el (extra vierge)
  • Nootmuskaat (versgeraspte)
  • SAUS
  • Rode paprika – 1 st (in blokjes)
  • Wortel – 1 st (in plakjes of brunoise)
  • Gepelde tomaten – 500 gr (uit blik, in blokjes)
  • Droge witte wijn – 1 dl (liefst Spaanse – zie tip 2)
  • Kippenbouillon – 2 dl
  • Laurier – 2 blaadjes
  • Pimenton – 1 tl (zie tip 3)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout

Bereiding:
Keukengerei
Mengkom (groot);
Plasticfolie;
Braadpan;
Mini Caquelons

Bereiding

  • Doe het gehakt, eieren (ei en eigeel eerst loskloppen), paneermeel, knoflook, de helft van de ui, komijn, oregano en 2 el peterselie in een grote mengkom. Kruiden met nootmuskaat, peper en zout en meng het geheel goed doorelkaar (zie 4). Blijf het geheel met de hand kneden totdat het een compacte massa is en alles goed gemengd is.
  • Vorm er kleine balletjes van, in de palm van de handen, ter grootte van een pingpongballetje/2,5cm (maak de handen af en toe nat, dan blijft het gehakt niet of toch minder aan de handpalmen plakken) en leg ze in de mengkom.
  • Trek plasticfolie over de mengkom en laat de balletjes minstens 30 minuten opstijven in de koelkast.
  • Haal de balletjes uit de koelkast, strooi wat bloem op een bord en rol de balletjes door bloem.
  • Verhit de olie in een braadpan en bak de gehaktballetjes aan alle kanten mooi bruin.
  • Voeg vervolgens de rest van de ui, paprika, wortelen toe en stoof ze een paar minuten tot de ui glazig is.
  • Doe er de gepelde tomaten, wijn, fond, laurier en pimenton bij, roer alles om en laat het geheel met deksel op de pan ongeveer 30 minuten sudderen.
  • Proef de saus, breng indien nodig verder op smaak met peper en zout en als de saus te scherp is eventueel ½ à 1 tl suiker toevoegen (iets meer of minder volgens eigen smaak).

Serveren

  • Serveer de albóndiga’s met saus in de bekende kleine ronde roodbruine mini caquelons en bestrooi het geheel met de rest van peterselie.
  • Serveer met Spaans brood, zoals gallaguette (traditioneel stokbrood), tetina (tapas broodje), bollo gallego (klein stokbrood), bolla gallego (groot stokbrood), bolla gallego (groot rond brood) of gewoon met je favoriet (stok)brood.

Tips

  1. Gemengd gehakt, zoals half om half (varkens/rund of varkens/kalf) of een mengeling varkens/rund en kalfsgehakt,… Puur mag het natuurlijk ook, alsook met lams- of kippengehakt: dus volgens eigen smaak.
  2. Men kan de witte wijn vervangen door rode wijn, Porto of Sherry.
  3. Pimenton is Spaanse gerookte paprikapoeder met een milde en aangenaam gerookte smaak. Men kan het vervangen door chilipoeder.
  4. Men kan er nog eventueel 100 gr chorizo en/of serranoham (fijngesnipperd) onder mengen.

Drankadvies

  • Sancerre Wit, Jerez, Bandol Rosé, Cava.

iNFOeDGE

Meer info over
Tapa: Wiki/NL of Wiki/EN

Ook Interessant

puntpaprika43
Izmir Köfte
Allroundkrydda43
Köttbullar
witloof43
Witloof Met Gehaktballen
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

4 thoughts on “Albóndigas – Pittige Spaanse Gehaktballetjes In Tomatensaus

  1. Topper heb het recept nu meerdere malen gemaakt en kan er geen genoeg van krijgen! Voor de mensen die het nog niet hebben geprobeerd, zeker doen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s