Flan Caramel – De Klassieker Onder De Klassiekers

“Vla Met Vanillesmaak Op Een Laagje Karamel„

flan-karamelEen flan is een mengsel van eieren, melk en suiker.
Hoewel, flan kan ook hartig zijn, dan vervangen we de suiker door groenten, vis of vlees.
Maar nu hebben we het over de klassieke flan: een lekker luchtig nagerecht om elke dag van te genieten.

KlassiekNagerecht4 personenKoud

Benodigdheden

  • Eieren – 4 st (kraakvers)
  • Melk – 5 dl (volle)
  • Griessuiker – 100 gr
  • Vanillesuiker – 1 zakje
  • Bakboter
  • KARAMELSAUS
  • Kristalsuiker – 150 gr
  • Water – 4 el

Bereiding:
Keukengerei
4 soufflekommetjes
(Ø +/- 8cm;)
Kookpot;
Garde;
Steelpannetje;
Bolzeef (optioneel);
Ovenschaal

Bereiding

  • Voor de karamelsaus de suiker en het water in een steelpannetje doen en de suiker langzaam laten smelten op medium vuur tot een lichte kastanjebruine karamel ontstaat: belangrijk is dat men met de pan alleen wat draaibewegingen doet en niet in de pan roert!
  • Vet 4 ovenvaste kommetjes in met boter en giet de karamel over de bodem van deze kommetjes.
  • Breng de melk langzaam aan de kook in een kookpot (zie tip 1).
  • Kluts de eieren met een garde los in een mengkommetje samen met de suiker en de vanillesuiker, tot de suiker volledig is opgelost.
  • Giet de kokende melk, onder voortdurend roeren, op de eieren. Giet het eimengsel terug in de kookpot en laat nog even tot aan het kookpunt gaan (maar zeker NIET laten koken, anders gaat het onherroepelijk schiften).
  • Giet het eimengsel, eventueel door een bolzeef, in de ovenvaste kommetjes op de karamel.
  • Zet de kommetjes in een hoge ovenschaal (zie tip 2) en giet kokend water in de schaal tot halverwege de kommetjes.
  • Laat de flan ‘au bain marie’ zachtjes garen in een op 170°C (zie tip 3) voorverwarmde oven gedurende 45 à 60 minuten of tot het mengsel stijf is geworden (als het oppervlak van de flan bol staat, is deze gaar).

Serveren

  • Laat de kommetjes afkoelen en stort de flan op dessertbordjes: kommetjes omdraaien en even een tik geven met de hand op de kommetjes (zie tip 4).

Tips

  1. Wilt men het iets romiger, gebruik dan 3 dl melk en 2 dl room om de flan te bereiden.
  2. De kommetjes moeten op een onderlaag van krantenpapier of keukenhanddoek gezet worden, omdat anders tijdens het kookproces in de oven de kommetjes kunnen gaan trillen, waardoor er luchtbelletjes in de flan ontstaan en dit is tegen de regels in!
  3. Zet de oven niet te heet, want het mengsel mag beslist niet gaan koken daar het dan gaat schiften.
  4. Komt de flan niet los:
    • houd de kommetjes dan even in warm water
    • of met de vingers of een mesje de randen van de flan losmaken

Drankadvies

  • /

Ook Interessant

charlottevorm43
Charlotte Au Café
zwart-chocolade43
Chocolade mousse
timbaaltjes43
Panna Cotta
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s