New York Cheesecake – Een Wereldberoemde Kaastaart

“New York, New York …„

New_York_CheesecakeEen ‘cheesecake’ of kaascake is geen cake, maar een soort taart met een lekkere koekjesbodem en een romige kaasvulling er bovenop. Zowat alle landen kennen wel een kaastaart, maar er moet wel gezegd worden dat de Amerikanen meester zijn in het bereiden van kaastaart. Hoewel het Italiaanse wortels heeft, hebben de Amerikanen het geperfectioneerd en de meest gekende is de ‘New York cheesecake’.
Een echte, onvervalste New York cheesecake wordt hoofdzakelijk gekenmerkt door de bodem en de vulling. De bodem moet bestaan uit verkruimelde ‘Graham crackers’ koekjes en de vulling bestaat traditiegetrouw uit verse ongerijpte kaas. Er zijn twee populaire kaastaarten in USA: diegene die gemaakt zijn met roomkaas en die met ricotta. Door de grote hoeveelheid kaasvulling is er een bereiding nodig om de taart te doen opstijven, anders zou ze als een pudding in elkaar zakken. Er zijn drie manieren: ofwel warm bereiden (bakken in de oven), ofwel koud bereiden (laten opstijven in de koelkast), ofwel beide. Wanneer men ze wilt bakken, moet men eieren toevoegen om er voor te zorgen dat de vulling mooi stolt in de oven. Een bijkomend pluspunt is dat het de vulling lichter verteerbaar maakt, zeker wanneer men de eiwitten apart opgeklopt en het vervolgens voorzichtig door de kaas spatelt. Hierdoor is de New Yorkse kaastaart die ondanks de aanzienlijke hoeveelheid roomkaas toch verrassend licht. Kaastaarten die koud bereidt worden (zonder oven) kunnen ook wel eieren bevatten, maar deze worden voornamelijk toegevoegd om de vulling lichter te maken (zie Messinaroom). De echte stolling gebeurt door middel van gelatine. De gelatine wordt in vloeibare vorm door de kaas geroerd en tijdens het rusten in de koelkast stijft de kaas mooi op.
New York kaastaarten zijn dus romig, glad, rijk, gebonden, licht en absoluut heerlijk. Dit authentiek dessert zal een voorproefje van New York op elke eettafel brengen.

KlassiekNagerecht8 porties USA (New York) │ Koud

Benodigdheden

  • DEEG
  • Knapperige volkorenkoekjes – 200 gr (zie tip 1)
  • Echte boter – 75 gr (gesmolten in een pannetje)
  • Griessuiker – 1 el
  • VULLING
  • Griessuiker – 150 gr
  • Maïzena of tarwebloem – 2 el
  • Roomkaas – 600 gr (kamertemperatuur – zie tip 2)
  • Eieren – 4 st (kraakvers)
  • Slagroom – ½ dl
  • Vanille-extract – ½ tl (of 1 zakje vanillesuiker)
  • Citroenschil – 2 tl (geraspt – optioneel)
  • Sinaasappelschil – 1 tl (geraspt – optioneel)
  • Zeezout

Bereiding:
Keukengerei
Keukenmachine;
Roerlepel;
Springvorm Ø 24 cm;
3 Mengkommen;
Garde;
Bakplaat;
Opscheplepel;
Plasticfolie

Bereiding

  • DEEG
  • Verkruimel de koekjes tot ze heel fijn verkruimeld zijn: dit kan men het beste in een keukenmachine doen (zie tip 3).
  • Vermeng de kruimels met gesmolten boter en suiker: goed door elkaar mengen.
  • Verdeel dit koekjesmengsel over de bodem van een 24cm-springvorm (eerst bekleden met bakpapier of invetten met boter): gebruik een glas met een vlakke bodem om het mengsel plat te drukken tot een laag die overal even dik is en druk met de bolle kant van een lepel de buitenkant van het koekjeslaag aan.
  • Bak deze laag 10 minuten in het midden van een op 180°C voorverwarmde oven: dit resulteert in een knapperige bodem die heerlijk contrasteert met de zachte kaasvulling die erboven op zal worden gedaan.
  • Haal de vorm uit de oven en laat de koekjeslaag afkoelen. Verhoog intussen de oven naar 225°C.
  • VULLING
  • Neem de eieren en splits de eieren in eigeel en eiwit. Doe ze in aparte mengkommen. De eiwitten, met toevoeging van 25 gr suiker, zeer stijf kloppen (zie tip 4) in een mengkom. Het is stijf genoeg als men de kom, met daarin eiwitten, kan omdraaien zonder dat eiwitten eruit valt.
  • Meng vervolgens voor de vulling de suiker, maïzena en een snufje zout door elkaar in een grote mengkom.
  • Voeg er de roomkaas aan toe en meng het geheel met een garde tot een romig massa.
  • Voeg de eigelen er één voor één bij en klop na elke toevoeging goed door.
  • Voeg dan beetje bij beetje de slagroom toe en klop tot het mengsel glad is.
  • Voeg vervolgens de stijfgeklopte eiwitten voorzichtig onder het mengsel.
  • Daarna de vanille-extract of vanillesuiker eraan toevoegen (en eventueel geraspte citroen- en sinaasappelschil) en door elkaar mengen.
  • Wanneer de vorm afgekoeld is, de ring van de springvorm beboteren.
  • Schep de vulling op de gebakken bodem en strijk de bovenkant mooi glad.
  • AFWERKEN
  • Zet de springvorm op een bakplaat en vul het bakplaat halfvol met water. Dit zorgt ervoor dat de vulling romig en vochtig blijft, alsook dat de bovenkant niet barst tijdens het bakken in de oven.
  • Zet de bakplaat in de oven en bak de taart gedurende 10 minuten op 225°C.
  • Verminder daarna de oventemperatuur naar 125°C en laat het nog 1 à 1,5 uur verder bakken: de taart is gaar als de bovenkant lichtbruin is en het midden van de vulling stevig aanvoelt (zie tip 5).
  • Haal de springvorm uit de oven (en uit het bakblik) en laat afkoelen.
  • Verwijder de springvorm en zet de taart daarna, afgedekt met plasticfolie, minimum 2 uur (liefst 4 uur) in de koelkast om op te stijven.

Serveren

  • Haal de taart uit de koelkast, versnijd in punten en serveer (zie tip 6).

Tips

  1. Traditioneel gebruikt men voor deze koekjes Amerikaanse ‘Graham crackers‘, knapperige volkorenkoekjes. Als alternatief, wanneer ze niet te vinden zijn, kan je ‘Digestive Biscuits’ gebruiken, de Britse variant, of ‘Wheatmeal Biscuits’, de Australische variant. Digestive Biscuits zijn in de meeste supermarkten te vinden. Vind je geen van deze drie, kan je Petit beurre koekjes, Mariakoekjes, Bastogne koeken, speculoos, boterkoekjes, enz … gebruiken of koekjes die goed verkruimelen zeg maar.
  2. Kaastaart kan bereid worden met magere kaas zoals cottage cheese of ricotta of met volle kazen zoals roomkaas, plattekaas of mascarpone.
  3. Men kan ook (maar dit is niet traditioneel) noten, zaden of ontbijtgranen toevoegen aan de koekjes zoals muesli om zo meer variatie in smaak en structuur te brengen.
  4. De eiwitten steeds opkloppen met suiker (en/of een snufje zout), daar anders het eiwit vlokkig wordt en nadien zal verwateren. Zorg er ook voor dat de kom waarin men het eiwit opklopt zuiver en vetvrij is (eventueel ontvetten met een beetje citroensap).
  5. Als de bovenkant te snel bruin wordt, legt men er een stukje aluminiumfolie overheen.
  6. New York cheesecake wordt meestal zonder garnering opgediend,
    • maar je kan de taart eventueel overgieten met een coulis of compote van aardbeien, frambozen, bosbessen of kersen.
    • Men kan de taart ook afwerken met vruchten, omdat de frisse smaak van het fruit mooi contrasteert met de romige kaas. Men kan hiervoor rinse vruchten gebruiken zoals bessen, citroen, limoen, passievrucht of rabarber, maar ook zoete smaken, bananen, rozeijnen of vijgen: een kwestie van smaak, voorkeur.
    • Men kan de taart ook afwerken met een laag stijfgeklopte slagroom, vervolgens er karamel over druppelen, alsook chocoladesaus en dan nog eens afwerken met walnoten.

Drankadvies

  • /

Music

New York, New York
by Frank Sinatra
by Liza Minelli
by Alicia Keys
by Paloma Faith
by Nina Hagen
by Liza Minelli

Film

New York, I Love You
by Fatih Akin, Yvan Attal, Alan Hughes, Shunji Iwai,
Wen Jiang, Shekhar Kapur, Joshua Marston, Mira Nair,
Natalie Portman, Brett Ratner, Randall Balsmeyer

iNFOeDGE

Meer info over
Graham cracker (Wiki/En)
Digestive biscuit (Wiki/En)
Sylvester Graham (Uitvinder ‘Graham cracker’/En)

Ook Interessant

Pecannoten43
Pecan Pie
Pompoen43
Pumpkin Pie
avocado43
Avocado Pie
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

One thought on “New York Cheesecake – Een Wereldberoemde Kaastaart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s