Wildragoût Met Bospaddestoelen

“Bospaddestoelen, Zeg Maar Wilde Paddestoelen„

Bospaddenstoelen43Of is het ‘bospaddenstoelen’ volgens het groen boekje? Het is alleszins op traditionele wijze bereid.
Bospaddestoelen-variëteiten (bospaddestoelen -de wilde soort- zijn paddestoelen gevonden in het bos OF de weide, maar nu worden er ook gekweekt) zijn er in overvloed. De meeste paddestoelen dat je zal tegenkomen zijn cantharellen, oesterzwammen, eekhoorntjesbrood, hoorn des overvloed, morieltjes,… en als je geluk hebt de truffel. Maar er zijn er nog veel, veel meer… Laat je behelpen door je groenteboer of paddenstoelen-verkoper op de markt.

KlassiekHoofdgerecht4 personenWarmHerfstWinter

Benodigdheden

  • Stoofvlees van wild – 1 kg (in blokjes – zie tip 1)
  • Uien – 3 st (fijngesnipperd)
  • Rode wijn – 7,5 dl (of donker bier – zie tip 2)
  • Wildfond
  • Aalbessengelei – 3 el (of veenbessencompote – zie tip 3)
  • Kruidentuiltje (2 tijmtakjes, 2 laurierblaadjes en 2 peterseliestengels)
  • Bakboter en olie
  • Bloem – 2 el
  • Bospaddestoelen – 500 gr (of gewone champignons)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout

Keukengerei
Kookpot of braadpan
met deksel;
Bakpan;
Roerlepel;
Zachte borstel;
Officemes;
Zachte paddestoelenborstel
of paddestoelenmes met borstel

Bereiding

  • Fruit in een kookpot of grote braadpan de uien lichtbruin glazig op een zacht vuurtje.
  • Bak in een bakpan de helft van het stoofvlees kort op een hevig vuur in wat boter en olie (zorg dat alle kanten goed zijn aangekorst/dichtgeschroeid, daarom niet teveel te gelijk bakken, want anders kookt men het vlees in plaats van aan te bruinen).
  • Neem het vlees uit de pan en breng het bij de uien in de kookpot.
  • Bak de tweede helft van de blokjes aan en doe het ook in de kookpot.
  • Breng het vlees op smaak met peper en zout, bestrooi met bloem en roer goed om (dit zorgt voor de binding van de ragoût).
  • Giet wat wijn in de bakpan waarin je het vlees hebt gebakken, roer het aanbaksels los en giet het vocht in de kookpot.
  • Overgiet het geheel met de rest van de wijn en vul aan met fond: vlees moet net onder staan (zo nodig nog wat water overgieten).
  • Voeg er de gelei en kruidentuiltje aan toe, roer het geheel nog eens om en breng aan de kook.
  • Het vlees, op een zeer zacht vuurtje en met deksel op de pan, een tweetal uurtjes laten sudderen of tot het vlees goed gaar en mals is geworden: af en toe omscheppen. Voeg zo nodig hete bouillon of water toe (zie tip 4).
  • Borstel de paddenstoelen schoon (niet reinigen in water) met een zachte borstel, verwijder de steeltjes en snij in plakjes (er zijn ook ook handige paddestoelenmessen die zowel een mes als borstel bevatten).
  • Bak ze kort op een hevig vuur in wat boter en olie (zie tip 5). Kruid met peper en zout.
  • Kruidentuiltje verwijderen uit de ragout, de gebakken paddenstoelen toevoegen (men kan ze natuurlijk ook apart opdienen) en het geheel nog even laten doorwarmen.
  • Saus eventueel nog verder binden met een sausbinder en indien nodig (eerst proeven) verder op smaak brengen met peper en zout.

Serveren

  • Serveer de ragoût goed heet samen met:

Tips

  1. Stoofvlees van wild: hert, haas, wild konijn, everzwijn, ree, hinde, … of gemengd stoofvlees. Je kan dat natuurlijk ook maken met gevogelte of vlees, zoals runds- of varkensvlees.
  2. Donker bier, zoals:
    • Donker trappistenbier: Westmalle (dubbel), Achel (Achelse bruine), Chimay (Blue), Rochefort, La Trappe.
    • Donker Abdijbier: Affligem (bruin), Floreffe (la Meilleure), Grimbergen (dubbel), Leffe (donker), Maredsous (8° bruin), St. Bernardus, Pater Lieven (bruin), Petrus (oud bruin), Steenbrugge (dubbel), Tongerlo, Corsendonk (Bruin of Pater), Ename, (dubbel),…
    • Bruin tafelbier: Piedboeuf
  3. De gelei of compote kan men vervangen door een klein doosje geconcentreerde tomatenpuree (70 gr).
  4. Wilt men een zoetzure versie, zoals Gentse stoverij, voeg dan het laatste kwartier nog 2 à 3 el azijn en 2 à 3 el suiker aan de ragout toe.
  5. Ook lekker met toevoeging van gerookte spekblokjes: bak dan eerst 100 gr spekblokjes lichtjes krokant en doe er dan de paddenstoelen bij en bak verder af zoals hierboven beschreven.

Drankadvies

  • Volle, rijke rode wijnen (van b.v. Bourgondië) of een stevige trappist.

Ook Interessant

Bospaddenstoelen43
Tagliatelle Met Bos paddenstoelen
Parijse-champignon43
Penne Met Doperwtjes, Champignons En Ham
Eekhoorntjesbrood43
Risotto Met Eekhoorntjes brood En Parmezaan
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s