Appelbol – Een Gebak Van Appel Omhuld Met Bladerdeeg

“Appelbollen Zijn Fantastisch, Vooral Als Ze Nog Warm Zijn„

appelbol43Een appelbol is een broodje van brood- of bladerdeeg, waarin een appel verwerkt is, wordt doorgaans warm gegeten en traditioneel geserveerd, al dan niet samen met een worstenbroodje, op “Verloren maandag”.
“Verloren maandag” is een Vlaamse traditie, vooral terug te vinden in de provincie Antwerpen.
Datum en herkomst zijn niet echt helder, er zijn verschillende verhalen. Strikt genomen valt “Verloren maandag” op de eerste maandag na de eerste zondag na Driekoningen (welke op 6 januari valt): dit wil zeggen als Driekoningen op een maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag of zaterdag valt, vieren we Verloren Maandag op de eerstvolgende maandag. Maar valt Driekoningen op een zondag, dan wordt de Verloren Maandag pas 8 dagen later gevierd. Maar de meeste mensen vieren deze dag toch op de eerste maandag na Driekoningen.
Appelbollen kunnen natuurlijk, buiten Verloren Maandag, ook genuttigd worden tijdens de rest van de koude wintermaanden.

KlassiekNagerecht4 personenBelgië (Antwerpen) │ Warm of Koud

Benodigdheden

  • Appelen – 4 st (zoet, niet te groot – zie tip 1)
  • Griessuiker – 4 el
  • Kaneelpoeder – 1 à 2 el (optioneel)
  • Bladerdeeg – 250 gr (kant-en-klaar in plakjes of rol, vers of diepvries)
  • Ei – 1 st (kraakvers, losgeklopt)

Bereiding:
Keukengerei
Deegroller (optioneel);
Officemes;
Appelboor;
Bakkwast;
Bakplaat, ovenschaal of
wegwerp aluminiumbakje

Bereiding

  • Wanneer men diepvriesbladerdeeg gebruikt, deze eerst laten ontdooien volgens gebruiksaanwijzingen.
  • Rol het deeg eventueel lichtjes uit met een deegrol, zodat men er vierkantjes van +/- 15 a 18 cm kan uit snijden: de grootte van de vierkantjes hangt af van de grootte van de appel.
  • Schil de appelen en verwijder de klokhuizen met een appelboortje.
  • Plaats een appel in het midden van een plakje bladerdeeg.
  • Vul de holte (daar waar het klokhuisje heeft gezeten) met suiker (suiker eventueel op smaak brengen met kaneel).
  • Bevochtig de naden van het plakje deeg lichtjes met water.
  • Vouw de vier hoeken naar elkaar toe boven de appel en druk de hoeken en naden op elkaar, zodat de appel volledig is ingepakt met het deeg.
  • Bestrijk het deeg met het losgeklopt ei.
  • Verwerk de andere appelen op dezelfde manier.
  • Plaats de appelbollen op een beboterde bakplaat, ovenschaal of wegwerp aluminiumbakje.
  • Prik een gaatje in het bladerdeeg om de lucht er uit te laten, anders bestaat de kans dat ze openscheuren.
  • Bak de bollen in een op 200°C voorverwarmde oven in 20 à 25 minuten goudbruin.

Serveren

  • Serveer de appelbollen warm of lauw eventueel bestrooid met bloemsuiker.
  • Ook lekker met vanille-ijs, een dotje slagroom en/of lepel er wat Engelse room (vanillesaus) over.

Tips

  1. Volgens eigen keuze, maar geen moesappel (bv, Jonagold, jonagored, braeburn, elstar, Granny Smith, …).

Drankadvies

  • Een heerlijk kopje koffie of thee
  • Een dessert met appel, dus appelwijn oftewel cider!

iNFOeDGE

Meer informatie over
Verloren Maandag www.tuttel.com en www.s-u.be

Ook Interessant

worsten-pensen43
Appelschijfjes Met Spek Of Pensen
Worstenbroodje43
Worsten broodje
bacon_spek43
Boekweitkoek Met Spek En Zwarte Perenstroop
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

One thought on “Appelbol – Een Gebak Van Appel Omhuld Met Bladerdeeg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s