Glühwein – Gekruide Warme Kerstwijn

“Christkindl Glühwein Oftewel Gekruide Warme Kerstwijn„

Gluhwein43Glühwein (wat Duits is voor gloeiwijn) is een hartverwarmende warme wijn waarbij citroen- en/of sinaasappelschillen wordt toegevoegd en op smaak gebracht met kaneel, kruidnagels en suiker. Wordt gedronken tijdens de koude winteravonden, maar vooral in de periode rond kerstmis. Men hoeft natuurlijk niet te wachten op een kerstmarkt om een lekkere glühwein te kunnen drinken. Maak hem gewoon zelf wanneer je wil, zodat je hem al kan voorproeven in de herfst en ook nog kan drinken in februari of maart wanneer het buiten nog steeds ijs- en ijskoud kan zijn.
Er gaat niets boven zelfgemaakte glühwein, maar het is wel even experimenteren om de glühwein naar je eigen hand te zetten. Het begint al bij de keuze van de wijn, neem eentje dit je lekker vindt (zie tip 1), vervolgens kan men kiezen voor enkel citroen- of enkel sinaasappelschillen of beide, het sap van de citroen en/of sinaasappel eraan toevoegen is ook weer een optie. Ook de hoeveelheid kaneel en kruidnagel zal men zelf moeten bepalen, want de één houd ervan de andere weer iets minder. Verder kan men, als men de glühwein zoeter wil, meer suiker of honing toevoegen. Pin je dus niet vast aan dit recept, want alles hangt af van je persoonlijke smaak.
Het is niet moeilijk, het is gemakkelijk: probeer, experimenteer en proef (maar met mate).

KlassiekCocktail4 personenOostenrijkWarmWinter

Benodigdheden

  • Rode of witte wijn – 75cl (zie tip 1)
  • Citroen – 1 st (onbehandeld, bio – zie tip 2)
  • Sinaasappel – 1 st (onbehandeld, bio)
  • Kruidnagels – 4 à 8 st
  • Kaneel – 1 à 2 stokjes
  • Suiker – 75 gr (gries-, kristal- of rietsuiker / wit of bruine suiker …)
  • Cognac – een flinke scheut (zie tip 3)

Bereiding:
Keukengerei
Dunschiller of officemes;
Kookpot met deksel;
Bolzeef;
Kopjes, mokken of glazen
(hittebestendig)

Bereiding

  • De citroen en sinaasappel dun schillen (zonder het wit dus, want dit smaak bitter).
  • Doe de wijn, citrusschillen (en eventueel het sap van citroen en sinaasappel), kaneelstokje(s), kruidnagels en suiker in een kookpot.
  • Verwarm langzaam de wijn op tot dichtbij het kookpunt (NIET laten koken, maximum 70°C – zie tip 4), af en toe wat roeren.
  • Na ongeveer 10 minuten warmen de pot van het vuur nemen, de cognac toevoegen en alles nog, afgedekt, minimum 1 uur verder laten trekken, maar liefst een nacht.
  • Proef tussendoor eens of de smaak op punt is: eventueel citrusschillen, kaneelstokjes en kruidnagels verwijderen of toevoegen.
  • Alvorens de glühwein op te dienen, deze eerst terug opwarmen (weeral maximum 70°C), af en toe roeren.
  • Haal vervolgens de wijn door een bolzeef om de citrusschillen, kaneelstokje(s) en kruidnagels te verwijderen.

Serveren

  • Giet de hete (niet kokende) glühwein in kopjes of hittebestendige glazen (zie tip 5).
  • Garneer met een schijfje citroen en/of sinaasappel en een kandijstokje of vloeibare acaciahoning met bijhorende lepel.

Tips

  1. Gebruik geen te goedkope wijn, daar men meestal het gebrek aan kwaliteit van deze wijn moet verdoezelen door ze zeer sterk te zoeten. Het is daarom beter een goede landwijn of huiswijn van een supermarkt te gebruiken (eentje die men lekker vindt, maar ook weer geen té dure wijn is): een gewone lichte Bordeaux, een zachte Côtes du Rhône, een Mâcon, een Rijn- of Moezelwijn.
  2. Als men geen onbehandelde citrusvruchten vindt, moet men ze eerst grondig borstelen en wassen alvorens te gebruiken (om pesticiden van de schil te verwijderen).
  3. Variatie op Cognac: Brandewijn, rum, wodka of naar voorkeur.
  4. Verwarm wijn nooit boven de 70 graden, daar anders de alcohol verdampt (dus zeker NIET laten koken): als men een vleesthermometer heeft kan men dit gemakkelijk nameten, anders op het gevoel.
  5. Men kan glazen uit voorzorg voorverwarmen in warm water, waardoor ze minder snel zullen barsten.

Music

Der Glühwein
by der Blauen Jungs

Ook Interessant

mok-glas43
Hot Toddy
History of Eggnog43
Eggnog
Punch-Bowl-Set43
Kerstpunch
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

5 thoughts on “Glühwein – Gekruide Warme Kerstwijn

  1. Ik heb het gemaakt, was verrukkelijk. Je moet echt met je eigen smaak experimenteren, maar dan ben je toch echt in het Waldviertel te Oostenrijk.

  2. Het is weer kerstmis en ik ga nu de Glühwein weer maken, heb een huis in het hoteldorf Koenigsleitn, Nieder Oisterreich in het plaatsje Litschau. Met deze Glühwein voel je je bijna een echte Oistereicher im Waltviertel. De mooiste plaats in Oostenrijk.
    Heerlijk en verrukkelijk volgens onze Oostenrijkse vrienden. Fröhliche Weinachten und ein gute rutsch in das Neu Jahr 2013.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s