Kerstpunch – Een Passelijke Punch Voor Tijdens De Feestdagen

“Kerstpunch Of Is Het Kerstbowl Of Is Het Beide„

Punch-Bowl-Set43Een bowl is een grote glazen schaal gevuld met een vruchten en overgoten met wijn.
De Britse Oost-Indische Compagnie ontdekte in de 17e eeuw voor het eerst de punch, een verleidelijke combinatie van sterke dranken, water, citrusvruchten en -sap, suiker en specerijen dat synoniem werd voor vrolijkheid en feestelijke vieringen in heel Europa.
Een kerstbowl of kerstpunch mag zeker niet ontbreken op Kerstmis, oudjaar of Nieuwjaar.

KlassiekCocktail8 personenKoud

Benodigdheden

  • Fruit – 1 à 1,5 kg
    (vers en naar voorkeur, in stukjes of partjes – zie tip 1 tot 4)
  • Griessuiker – 3 à 9 el
    (volle el en al naar gelang het gebruikt fruit)
  • Witte wijn – 1,5 l (zoals Rijn- of Moezelwijn – zie tip 5)
  • Champagne, Cava of Prosecco – 0,75 l (zie tip 6)
  • Kaneel – 2 stokjes (optioneel)
  • Kruidnagels – 2 à 4 st (optioneel)
  • Sterke drank naar keuze – een scheut (optioneel)

Keukengerei
Punch bowl of
grote schaal

Bereiding

  • Vul een grote schaal met inheemse of tropische vruchten, pit-, steen-, bes-, schijn- of citrusvruchten, vers of uit blik.
  • Strooi er suiker over (de hoeveelheid hangt af van het gebruikte soort fruit en al dan niet fruit uit blik).
  • Meng het fruit en de suiker voorzichtig door elkaar.
  • Overgiet het fruit met de wijn naar keuze (zie tip 7).
  • Breng het eventueel nog verder op smaak met een flinke scheut sterke drank (zoals rum, kirsch, Cointreau …), wat kruidnagels en kaneelstokjes.
  • Zet het enkele uren (liefst een nacht) weg in de koelkast.
  • Proef van de bowl en breng eventueel verder op smaak met suiker.
  • Plaats vervolgens de bowl in een grotere schaal gevuld met ijsblokjes, zodat de bowl goed gekoeld blijft.
  • Juist voor men de bowl serveert, er Champagne of Cava (zie tip 7) bijschenken voor het sprankelend effect.

Serveren

  • Serveer de bowl met een opscheplepel erin en laat je gasten zelf hun glaasjes vullen en bijvullen.
  • Proost …op een zalige Kerst!

Tips

  1. Fruit voor in een bowl hangt af van wat er op het moment voorhanden is en volgens eigen smaak: sinaasappelen, bananen, mandarijntjes, clementijntjes, peren, druiven, aardbeien, frambozen, appelen, perziken, kersen, nectarines, abrikozen,… Wilt men de exotische kant op neem dan ananas, lychees, meloenen, papaja, mango, kiwi, passievruchten,… Een mengeling van inheems en uitheems kan natuurlijk ook.
  2. Men kan kiezen voor vers fruit, fruit uit blik/bokaal (liefst in eigen nat) of een mengeling van beide. Laat, indien men (ook) fruit uit blik gebruikt, deze uitlekken in een vergiet. Men kan het sap eventueel mee in de bowl verwerken.
  3. Gebruikt men citrusvruchten, snij dan eventueel het vruchtvlees tussen de vliesjes uit.
  4. Vruchten die verkleuren na het schillen en versnijden, direct besprenkelen met citroensap.
  5. Rode wijn of rosé kan natuurlijk ook.
  6. Cava is een Spaanse mousserende wijn en Prosecco is een Italiaanse mousserende wijn welke men kan vergelijken met de Franse Champagne.
  7. Ook alcoholvrije bowls kan: neem gewoon alcoholvrije wijn of cider.

iNFOeDGE

Meer info over
Britse Oost-Indische Compagnie: Wiki/NL of Wiki/EN

Ook Interessant

mok-glas43
Hot Toddy
History of Eggnog43
Eggnog
Gluhwein43
Glühwein
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s