Uitsmijter – Broodje Met Ham, Kaas En Spiegelei

“De Klassieke Oeroude ‘Bijna Vergeten’ Niet Te Versmaden Uitsmijter!„

sneetjes brood43Een uitsmijter is één van de lekkerste gerechten voor een lunch. Het wordt veel te weinig gemaakt, dit sneetje brood belegd met hesp, kaas en een spiegelei. Het is nochtans een echt heel eenvoudig te maken gerecht, en het zal je verbazen hoe lekker het wel is. Er zijn zelfs heel veel variaties mogelijk (zie Variaties).
Met zo’n uitsmijter achter de kiezen, kun je er in ieder geval weer tegenaan. Eet smakelijk!

KlassiekBrunch, Lunch1 persoonKoud

Benodigdheden

  • Wit brood – 2 sneetjes (of brood naar eigen keuze)
  • Beenham – 2 à 4 plakjes (gekookte, of ham naar voorkeur)
  • Jong belegen kaas – 2 à 4 plakjes (of kaas naar voorkeur)
  • Eieren – 3 st (kraakvers)
  • Boter
  • Mayonaise (of margarine)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout

Keukengerei
Schaaltje;
Anti-aanbakpan;
Spatel of schuimspaan

Bereiding

  • De sneetjes brood licht roosteren.
  • Leg de sneetjes brood naast elkaar op een bord en besmeer ze met echte boter of mayonaise.
  • Leg er plakjes hesp op en daar overheen plakjes kaas (het is de bedoeling dat het sneetje brood royaal bedekt is met hesp en kaas). Men kan eventueel het geheel even in een warme oven leggen, zodat de kaas lichtjes smelt (maar dan geen mayonaise gebruiken).
  • Breek elk ei in een schaaltje.
  • Smelt een beetje boter in een pan.
  • Giet elk ei voorzichtig in de pan, zodat het eigeel niet stuk gaan. Hou de eieren wat gescheiden van elkaar.
  • Bak de eieren op een laag vuur totdat de eiwitten gestold zijn: dit noemt men een spiegelei, eigeel in het midden met daarrond wit van ei.
  • Schep de spiegeleieren met een spatel of schuimspaan voorzichtig uit de pan, leg het bovenop de met hesp en kaas belegd sneetje brood. Kruid het geheel met peper en zout.

Serveren

  • Serveer eventueel met een toefje mayonaise en/of tomatenketchup en wat zilveruitjes en augurkjes.
  • Doe er nog een gemengde sla met tomaat bij en je hebt een volwaardige maaltijd.

Tips

  1. Waarom worden twee sneetjes geroosterd brood met daarop ham en twee spiegeleieren een uitsmijter genoemd? Prof.dr. Remco Sleiderink, hoofddocent oudere Nederlandse literatuur geeft zijn antwoord hierop:
    • Het beste naslagwerk is wellicht het meterslange Woordenboek der Nederlandsche taal. Het artikel over uitsmijter werd in 1983 gepubliceerd, maar de auteur ervan durfde op dit punt geen conclusies te trekken en verwijst naar eerdere studies. Hoewel het woordenboek daarbij ook wijst op een mogelijk verband met het smijten van de eieren, lijkt het waarschijnlijker dat het hier gaat om een gerecht dat aanvankelijk aan het einde van de avond werd geserveerd, net voor sluitingstijd. Eén van de andere betekenissen van uitsmijter is immers: ‘Hetgeen aan het eind van een uitgaansavond, een feest, een gezellige bijeenkomst genuttigd respectievelijk ten gehoore gebracht wordt’.

Drankadvies

  • /

Variaties

Uitsmijter met beenham en kaas
(hierboven beschreven)
Uitsmijter met beenham
Uitsmijter met kaas
Uitsmijter met spek
Uitsmijter met spek en kaas
Uitsmijter met rosbief en kaas
Uitsmijter met fricandeau en gesmolten brie
Uitsmijter met parmaham
Uitsmijter met parmaham, mozzarella en tomaat
Dubbele Uitsmijter
(het dubbele van het recept hierboven natuurlijk of van de bovenstaande variaties)

Ook Interessant

casinobrood43
Club Sandwich
toastbrood43
BLT Sandwich
wit-brood43
Toast Champignon
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s