Gestoofd / Gebraiseerd Witloof – Mooi Wit Of Bruin Gebakken

“With Love From Belgium„

witloof43Op een manier dat het witloof mooi wit blijft of bruin gebakken is. De juiste benaming voor deze groente is ‘witloof’ (alleszins voor België waar deze groente is ontstaan) en niet ‘witlof’, zoals het wel eens wordt genoemd buiten België. Vanwaar deze benaming? We geven eerst de definitie van loof: loof is het groen gedeelte van wortelen dat boven de grond uitsteekt. Daar deze bladgroente wordt gekweekt in het donker, blijven deze bladeren wit en vandaar de benaming wit loof of witloof.
Stoven, braiseren en ook smoren is een kooktechniek, waarbij eerst het voedsel wordt aangebraden en vervolgens onder het kookpunt wordt gegaard. Het maakt het vlees malser en zachter. De techniek is met name geschikt voor vlees, wild en gevogelte met weinig bindweefsel, stevige vette vissoorten en hardere groentesoorten.

KlassiekBijgerecht4 personenBelgiëWarm

Benodigdheden

  • Witloof – 1 kg (volle grond)
  • Bakboter – 50 gr
  • Citroensap
  • Nootmuskaat (versgeraspt)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout

Bereiding:
Keukengerei
Groentemes;
Snijplank (groen);
Braadpan met dikke bodem;
Bakpapier;
Bord

Bereiding

  • Snij het voetje van elke stronk af. Verwijder de buitenste bladeren.
  • Haal aan de voet het bittere harde gedeelte weg met de punt van het mes en maak een insnijding in kruisvorm (dit om ervoor te zorgen dat de voet gelijktijdig gaar is met de rest) of snij de stronken in twee of in vier. Was het witloof.
  • WITLOOF WIT STOVEN (cuire à blanc)
  • Smelt wat boter in een braadpan met dikke bodem en voeg er de witloofstronken bij (zie tip 1).
  • Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
  • Giet een weinig water over het witloof en wat citroensap.
  • Leg er bakpapier op (uitgesneden ter grootte van de pan): dit om ervoor te zorgen dat het witloof mooi wit blijft.
  • Leg er een bord op om het witloof aan te drukken.
  • Laat op een zacht vuurtje of in de oven ongeveer 20 minuten gaar stoven of tot het witloof door en door glazig en gaar is geworden.
  • WITLOOF BRUIN STOVEN (cuire au brun)
  • Verhit wat boter in een braadpan met dikke bodem en voeg er de witloofstronken bij (zie tip 1).
  • Bak het witloof aan alle kanten mooi bruin aan.
  • Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
  • Giet een weinig water over het witloof.
  • Laat op een zacht vuurtje of in de oven ongeveer 20 minuten gaar stoven of tot het witloof door en door glazig en gaar is geworden.

Serveren

  • Serveer warm.

Tips

  1. Doe wat kristalsuiker bij het witloof als men de smaak van het witloof te bitter vindt.
  2. Men kan er ook nog een teentje look bijvoegen, super lekker.

Ook Interessant

Bloemkool43
Gegratineerde Bloemkool
Rode kool43
Rode Kool Met Appeltjes
witte-asperges43
Asperges Op Vlaamse Wijze
white_background43 white_background43

Donkerblauwe teksten in de recepten zijn ‘Lezertips’.

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

9 thoughts on “Gestoofd / Gebraiseerd Witloof – Mooi Wit Of Bruin Gebakken

    • Dag Jeanneke,

      Kleinkinderen snoepen van witloof!?
      Proficiat dat je je kleinkinderen zo ver krijgt dat ze gestoofd witloof lusten en er zelfs van snoepen!
      Gebruik je suiker om de kleinkinderen te overtuigen, want menige ouders of grootouders zullen wel willen weten hou je je kinderen of kleinkinderen zo ver krijgt dat ze gestoofd witloof lekker vinden. Is het de bereiding, de presentatie, de manier van uitleggen aan de kinderen? Hoe kan je ze overtuigen dat witloof een heel lekkere groente is? Wat is jouw geheim om kinderen witloof te laten eten?

      groetjes,
      lukke

      • Onze kleinkinderen eten ook graag bruin gebakken witloof zonder suiker , omdat het gebakken is ,is het witloof niet bitter van smaak wat ge wel hebt met gestoomt witloof, Dus bakken maar !!!
        Grtjs van een fiere oma

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s