Bananenconfituur – Bananenjam

“Bananen Geven Je Een Vrolijk Gevoel„

bananen confituurHappy Feeling. Bananen maken je blij, dus als je wat depressief bent, eet dan een sneetje brood met bananenconfituur.
Deze confituur is absoluut heerlijk op beboterde toast en zeer verslavend. Zorg er wel voor dat de bananen heel rijp zijn, hun smaak is dan op hun sterkst, waardoor de confituur een meer uitgesproken bananensmaak heeft.
Je kan aan het recept nog een kaneel-, een doorgesneden vanillestokje en/of 2 à 3 el bananenlikeur toevoegen om de smaak nog te verbeteren.

Zelf confituur maken!? JA, omdat zelfgemaakt zoveel beter smaakt en, daarenboven, zelf confituur maken is kinderspel en snel gemaakt. En als je confituur zelf maakt, kan je voor smaak en afwisseling zorgen aan de ontbijttafel. Je kunt zelf vruchten met elkaar combineren en zo ook andere smaken creëren (zie tip 1).

Beleg4 personenKoud

Benodigdheden

  • Bananen – 1,25 kg (rijpe!)
  • Confituursuiker – 1 kg (zie tip 2)
  • Sap van 2 sinaasappelen (of 1 roze pompelmoes)
  • Sap van 1 citroen

Keukengerei
Steelpannetje;
Vork;
Houten lepel;
Confituurbokalen

Bereiding

  • Het sinaasappel- of pompelmoessap en 2 dl water opwarmen in een pannetje, samen met de confituursuiker/geleisuiker.
  • Verwijder de schil van de bananen: er blijft 1,25 kg netto fruit over. Plet de bananen met het citroensap (zie tip 3).
  • Voeg, als het suiker is opgelost in de vloeistof, de geprakte bananen erbij en meng alles goed.
  • Zuivere confituurbokalen en de deksels in kokend water leggen om ze steriel te maken.
  • Breng aan de kook, verminder het vuur en laat, onder voortdurend roeren met een houten lepel, op een zacht vuurtje sudderen tot de confituur is ingedikt (ongeveer 5 à 10 minuten of volgens de gebruiksaanwijzingen op de verpakking van de suiker – zie tip 4 en 5).
  • Schuim vervolgens af indien nodig en haal van het vuur (zie tip 6).
  • Doe er eventueel nog de bananenlikeur bij en roer het geheel nog eens op.
  • Schep de hete confituur in steriele en uitgelekte glazen bokalen (vul ze helemaal tot aan de rand), sluit af met het schroefdeksel, draai ze om en laat de confituur zo 30 minuten afkoelen.
  • Plaats de bokalen terug recht en kleef er een etiket op, je kan ze nu 1 jaar op een koele, donkere plaats bewaren of er onmiddellijk van genieten na volledige afkoeling.
  • Giet de confituur in bokalen, sluit de potten, keer om en laat ze vervolgens afkoelen.

Serveren

  • Lekker op een sneetje brood of in taarten of gebak.

Tips

  1. Lees ook: Tips om confituur/jam, gelei en marmelade te maken.
  2. Normaal wordt per kilo vruchten één kilo confituursuiker gebruikt. Confituursuiker bestaat uit een mengeling van suiker en pectine (een verdikkingsmiddel), en verder nog citroenzuur en een bewaarmiddel.
    • De te gebruiken hoeveelheid van deze confituursuiker/geleisuiker hangt dus af van de hoeveelheid pectine die er in gemengd is. Er bestaan verschillende merken (van bv Candico, Dr Oetker, Tiense suiker, Van Gilse …) en ze hebben allemaal wel dezelfde kenmerken, maar verschillen onderling toch altijd ietsje.
    • Het is dus zeer belangrijk om de instructies op de verpakking te lezen, want afhankelijk van het merk of de soort suiker kan dit anders zijn.
  3. Of gewoon in schijfjes snijden en het citroensap eronder mengen.
  4. Test of je confituur de juiste dikte heeft. Doe een lepeltje warme confituur op een koud bord en na 30 seconden hou je het bord scheef. Blijft de confituur plakken tegen het bord en loopt hij niet uit, dan is je bereiding klaar.
  5. Als na de kooktijd (volgens de gebruiksaanwijzingen) blijkt dat de confituur nog te lopend is, laat je bereiding dan nog een tweetal minuutjes verder koken: dat zou de klus moeten klaren.
  6. Wil je liever geen fruitstukjes in je confituur, maak het fruit dan fijn met een pureestamper of staafmixer.

Ook Interessant

peren43
Perenconfituur
Vijg43
Vijgenconfituur
confituur-43
Tips om jam, gelei en marmelade te maken
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

One thought on “Bananenconfituur – Bananenjam

  1. Dank je wel. Ik ga het meteen proberen. Ik woon in de Filippijnen en leef van het verkopen van banana que, camote que, bbq en een klein sari sari winkeltje. Daar het hier altijd hollen of stilstaan is, heb ik soms teveel bananen en als die te rijp zijn is het niet mogelijk daar que’s van te koken. De confiture kan ik weer proberen in het winkeltje te verkopen hehe.
    Groetjes Joost jwvdven@hotmail.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s