Pasta Met Vier Soorten Kaas – Wat Een genot!

“Pasta Ai Quattro Formaggi„

pecorino-romano43Eén van de vier kazen is Pecorino Romano. Pecorino is een Italiaanse verzamelnaam voor kazen die alleen van schapenmelk zijn gemaakt. De verschillende kazen zijn elk karakteristiek voor een bepaalde streek of een bepaald schapenras. De Pecorino Romano, dat een vrij harde kaas is, moet minstens acht maanden rijpen om zo hun pittige uitgesproken smaak, hun korrelige structuur en hun zoute en scherpe geur te ontwikkelen. En door zijn ziltige smaak is hij uitstekend geschikt voor in de keuken en wordt hij veel ‘geraspt’ gebruikt in pastagerechten als alternatief voor de Parmezaan kaas. Pecorino Romano komt oorspronkelijk, in tegenstelling tot wat de naam doet verwachten, evenals Pecorino Sardo, uit Sardinië. Deze Sardische specialiteit was zo populair, dat Rome hem ging importeren en vandaar de naam Romano.

KlassiekHoofdgerecht4 personenItaliëWarm

Benodigdheden

  • Pasta – 400 gr (soort naar eigen voorkeur – zie tip 1)
  • Fontina – 50 gr (fijngehakt)
  • Pecorino Romano – 50 gr (versgeraspt)
  • Gorgonzola – 50 gr (verbrokkeld)
  • Parmezaan kaas – 100 gr (versgeraspt)
  • Room – 5 dl (20% vet)
  • Droge witte wijn – 1 dl (optioneel)
  • Roomboter (ongezouten en ijskoud)
  • Nootmuskaat (versgeraspt)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout

Keukengerei
Kookpot;
Steelpannetje;
Garde;
Roerlepel;
Vergiet;
Ovenschaal

Bereiding

  • Kook de pasta in ruim licht gezouten water beetgaar.
  • Ondertussen de room in een steelpannetje gieten en de vier verschillende soorten kaas toevoegen (zie tip 2), behalve 50 gr Parmezaanse kaas.
  • Het geheel, al roerend met een garde, opwarmen op een zacht vuurtje, zodat de kaas smelt en men een gladde saus krijgt. Voeg er eventueel een scheutje witte wijn onder.
    • Als de saus te dik moest zijn, roer er dan wat pasta-kookvocht onder.
    • Is ze te dun, dan binden met een sausbinder (zoals rouxkorrels, beurre-manie of maïzena) en een minuutje of twee zachtjes laten opkoken.
  • Een klontje ijskoude boter aan de saus toevoegen, saus proeven en op smaak brengen met nootmuskaat, peper en zout (oppassen met zout, want Pecorino Romano is zoutig en daarom eerst proeven vooraleer zout toe te voegen).
  • De pasta afgieten in en vergiet en weer in de pan doen.
  • De kaassaus aan de hete pasta toevoegen, goed omroeren en daarna in een beboterde ovenschaal doen.
  • Kruid met peper en bestrooi met de resterende geraspte Parmezaanse kaas.
  • Strooi er nog wat vlokjes boter over en zet de schaal gedurende een half uur in een op 180°C voorverwarmde oven.
  • De laatste paar minuten nog even grillen tot de bovenkant een goudbruin korstje heeft gevormd.

Serveren

  • Serveer met een tomaten/basilicumsalade of een fris groene salade.

Tips

  1. Soorten pasta: penne, spaghetti, tagliatelle, macaroni, gnocchi… of naar eigen keuze.
  2. Andere kazen welke men kan gebruiken: Provolone, Mascarpone, Ricotta, Mozzarella, Grana Padano, Badagu, …

Drankadvies

  • /

Ook Interessant

Fettuccine43
Fettuccine Alfredo
Tortellini43
Tortellini Met Gorgonzolasaus
macaroni43
Macaroni Met Ham En Kaas
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s