Cake – Een Eenvoudig Gebak, Maar Niettemin Lekker

“Cake, Quatre Quarts, Vier Vierde Gebak, Sponscake, Evenveeltje, … „

eieren-43Cake is een eenvoudig gebak, maar niettemin lekker, dat bestaat uit slechts 4 ingrediënten met 4 keer hetzelfde gewicht. Het is een gebak op zich dat men zo bij de koffie kan serveren, maar is ook een basiscake (ook wel sponscake genoemd) waar men talloze mogelijkheden kan aan toevoegen.
Griessuiker, dat in de bereiding gebruikt wordt, is een zeer zuiver geraffineerde suiker met een nog fijnere korrel dan kristalsuiker, waardoor hij onmiddellijk smelt/oplost en zich gelijkmatig met de andere ingrediënten mengt, hij is zelfs geschikt voor koude bereidingen. Het is voor mij daarom dé aangewezen suiker voor het bereiden van patisserie, taarten en andere desserten. Men kan natuurlijk ook gewoon kristalsuiker nemen, de meest gebruikte soort in de keuken.

KlassiekNagerecht4 personenKoud

Benodigdheden

  • Eieren – 4 st (200gr, kraakvers – zie tip 2)
  • Zelfrijzende bloem – 200 gr
  • Griessuiker – 200 gr
  • Roomboter – 200 gr (ongezouten, op kamertemperatuur)
  • Zeezout – een snuifje

Keukengerei
Keukenweegschaal;
Mengkommen;
Garde;
Spatel;
Cake- of springvorm;
Breinaald of wafelvork

Bereiding

  • Eieren (zie tip 1) splitsen in eigeel en eiwit. De mengkom voor het eiwit eerst ontvetten met wat citroensap en wrijf schoon met keukenpapier: dit is nodig om het eiwit stijf te krijgen.
  • De eigelen met de suiker (zie tip 3) in een mengkom opkloppen met een garde of in een keukenmachine tot een lichtgeel schuimig geheel, die als een lint van de garde loopt (of ruban – zie tip 4 en 5).
  • Meng er vervolgens de zachte boter en, beetje bij beetje, de gezeefde bloem onder.
  • Klop de eiwitten (zie tip 6) met een snufje zout en/of suiker (anders wordt het eiwit vlokkig en zal het verwateren) in de vetvrije kom stijf op tot sneeuw en dit met een garde of mixer. Zorg er ook voor dat de garde zuiver en vetvrij is (eventueel ontvetten met een beetje citroensap).
  • Schep dan voorzichtig en geleidelijk de stijfgeklopte eiwitten onder het geheel (dit zorgt voor een luchtig beslag) en dit op de volgende manier: hef het geheel met een spatel op terwijl men het een halve draai geeft, weerom opheffen en draaien tot de eiwitten en de chocolade vermengd zijn (dus niet door elkaar roeren of kloppen). Terwijl men spatelt de kom ook telkens iets draaien. Dit vermengen niet te hevig willen doen, want anders krijgt men geen luchtige cake.
  • Beboter een cake- of springvorm (2 L), bestrooi met bloem en tik de overtollige bloem uit de vorm.
  • Giet het deeg in de vorm (de vorm mag ten hoogste voor 3/4 gevuld zijn, want het deeg zal rijzen tijdens het bakken).
  • Bak in een op 180°C voorverwarmde oven gedurende 45 à 50 minuten (+/- 1 uur/kg deeg) of tot de cake gaar en goudgeel is (zie tip 7).
    • Controleer de gaarheid met een breinaald: steek de naald in de cake en haal ze er terug uit. Wanneer er niets meer aan kleeft en de naald er dus droog en schoon uitkomt, is de cake gaar en heeft ze lang genoeg gebakken.
  • Haal de cake uit de oven, laat 10 minuten afkoelen, haal uit de vorm en laat verder afkoelen op een rooster.

Serveren

  • Versnijd in plakjes en serveer.

Tips

  1. Men begint eerst alle ingrediënten af te wegen: start met de 4 eieren af te wegen (gewicht zonder de schaal natuurlijk, want de bloem, suiker en boter weegt men ook af zonder de verpakking). Dit gewicht is het gewicht voor de andere drie ingrediënten: bv wegen de 4 eieren 175gr, neem dan ook 175gr bloem, boter en suiker.
  2. Gebruik eieren die op kamertemperatuur zijn: De eiwitten zijn dan makkelijker (sneller) stijf te kloppen.
  3. Heeft men graag een vanillesmaak, voeg er dan 1 à 2 zakjes vanillesuiker onder en gebruik iets minder griessuiker.
  4. Ruban: eieren met suiker krachtig kloppen tot een gladde witte schuimige massa (de massa wordt niet wit, maar meer lichtgeel en toch noemt men dit wit kloppen) en er zich een lint vormt bij het opheffen van de klopper (dit kan wel enige tijd duren en is dus veel verder dan gewoon opgeklopte eieren voor een omelet).
  5. Men kan er eventueel nog wat likeur doorroeren. Likeur die goed combineert met chocolade is cognac, sinaasappellikeur (zoals Cointreau, Triple Sec of Grand Marnier), koffielikeur (zoals Tia Maria of Kahlua) en bananenlikeur (Crème de bananes). Andere toevoegingen of smaakversterkers: vanille-extract, rumextract, geraspte schil van 1/2 citroen, cacaopoeder, gekonfijt fruit, appelstukjes, rozijnen,…
  6. Bij het scheiden van de eieren er steeds op letten dat er geen eigeel mee onder de eiwitten zitten: zelfs een zeer kleine hoeveelheid eigeel zal de slaagkans om eiwit stijf te kloppen doen verminderen.
  7. Wanneer men vindt dat de bovenkant van de cake tijdens het bakken te bruin, te donker wordt, leg er dan aluminiumfolie over.

Drankadvies

  • Tasje koffie, thee of chocolademelk

Ook Interessant

bananen-43
Bananencake
melk-chocolade43
Chocoladecake
Pompoen43
Pompoencake
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

2 thoughts on “Cake – Een Eenvoudig Gebak, Maar Niettemin Lekker

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s