Toast Champignon – Eenvoudig Gerecht En Zo Zo Lekker

“Maar HOU HET SIMPEL!„

Toaster43De absolute klassieker voor een lunch is toch zeker een toast champignon: snel, simpel, lekker en licht. Uitgevonden in Frankrijk bevat het weinig ingrediënten en kan men toch in geen tijd een smaakvol gerecht op tafel toveren. Je kan jong en oud verrassen met deze geweldige, eenvoudige en snelle hap van wereldklasse. Bestaat hoofdzakelijk uit brood en champignons. Hou het eenvoudig, voeg er niet teveel tierlantijntjes bij, maar hou het basic, zodat je het pure van een paddestoel proeft. Maak er dus geen haute cuisine van! Een lunch of voorgerecht dat zelfs waardig is op feestdagen!

KlassiekLunch of Voorgerecht4 personenFrankrijkWarm

Benodigdheden

  • Wit brood – 4 dikke sneden (ontkorst, ± 2 cm dik – zie tip 1)
  • Parijse champignons – 500 gr (witte – zie tip 2)
  • Sjalotten – 2 st (fijngesnipperd)
  • Knoflook – 2 teentjes (fijngehakt)
  • Olijfolie en bakboter
  • Peterselie – 4 el (verse, fijngehakt)
  • Citroensap – 1 el (of balsamico- of azijn naar keuze)
  • Parmezaanschilfers (vers geschaafd – optioneel)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout

Keukengerei
Bakkwast;
Paddenstoelenborstel;
Bakpan;
Roerlepel

Bereiding

  • Bestrijk met kwast of bedruppel het brood met olijfolie of gesmolten boter en rooster ze onder de grill van de oven aan beide kanten goudgeel (zie tip 3).
  • Wrijf de paddenstoelen schoon en snij ze in vier of in schijfjes.
  • Laat een gewone, niet “anti-aanbak” pan zeer warm worden op een hoog vuur en giet er dan een scheut olijfolie in. Voeg een klontje boter toe als de olie heet is.
  • Doe de paddenstoelen in de pan en bak ze op een hevig vuur (bakken en niet stoven, dus op een hevig vuur, anders komt er veel vocht vrij en worden de champignons taai, rubberachtig): af en toe roeren.
  • Na 2 minuutjes bakken, voegt men de sjalotjes en knoflook toe (zie tip 4) en laten het geheel nog 1 minuut verder bakken, nog steeds op een heet vuur.
  • Als de paddenstoelen mooi bruin gebakken zijn, haalt men de pan van het vuur.
  • Breng op smaak met peper en zout, voeg het citroensap (of azijn) en peterselie toe en mengt men het geheel (zie tip 5).

Serveren

  • Schep de paddenstoelen op de borden en strooi er eventueel Parmezaanschilfers (of geraspte kaas) over.
  • Men kan de toast champignon eventueel opdienen met een frisse salade.

Tips

  1. Men kan ook toast-, casinobrood, of ciabatta nemen of brood naar keuze.
  2. Origineel neemt men Parijse champignons, omdat ‘Toast Champignon’ uitgevonden is Frankrijk, meer bepaald in Parijs, daar men in deze stad voor het eerst champignons wist te kweken en dit in de catacomben. En samen met een stukje brood maakte ze er een overheerlijke snack van. Men kan natuurlijk, maar minder origineel, ook andere paddenstoelen gebruiken, zoals oesterzwammen, eekhoorntjesbrood, cantharellen, pied de mouton, een mengeling van bospaddenstoelen, … : het is gewoon een kwestie van smaak!
  3. Men kan het ook gewoon toasten in een toaster (zonder het te bestrijken met olie natuurlijk).
  4. In plaats van de knoflook aan te stoven, kan men het brood, alvorens het te bestrijken met olie, eerst inwrijven met de knoflook. Dit geeft dan ook de knoflooksmaak, maar minder intens.
  5. Voeg er eventueel 2 à 3 dl room bij, kook in tot gewenste sausdikte en men heeft een toast champignon met roomsaus.

Drankadvies

  • Beaujolais, Riverina

Varaities

Toast Champignon natuur
(bovenstaand recept)
Toast Champignon met room
Toast Champignon met spek
Toast Champignon met spek en room
Toast Champignon met room en gerookte zalm

Ook Interessant

wit-brood43
BLT Sandwich
ciabatta43
Steak Sarnie
casinobrood43
Tuna Melt
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

One thought on “Toast Champignon – Eenvoudig Gerecht En Zo Zo Lekker

  1. Pingback: Funghi trifolati - Gestoofde paddestoelen met knoflook en peterselie « CUCINONE

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s