Bospaddestoelensoep – Feestelijk Of Doordeweeks?

“Herfstseizoen, Bospaddenstoelen-seizoen„

Bospaddenstoelen43Deze champignonsoep à la Forestière is een lekker voorgerecht voor een elegant feestje, maar ook gewoon voor een doordeweekse avondmaal. Het is snel en makkelijk te maken en het resultaat is verbluffend. Verschillende soorten paddenstoelen geven deze soep ook nog een speciaal aroma (zie tip 1).

KlassiekVoorgerecht4 personenWarmHerfst

Benodigdheden

  • Bospaddenstoelen – 500 gr (verse, naar eigen voorkeur – zie tip 1)
  • Groente-, kippen- of runderbouillon – 1,5 l
  • Ui – 1 st (grof gesnipperd)
  • Preiwit – 1 st (grof gehakt)
  • Room – 1 dl
  • Kruidentuiltje (tijmtakje, laurierblaadje en peterseliestengel)
  • Citroensap
  • Boter
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout

Keukengerei
Paddenstoelenborstel;
Soeppan met deksel;
Staafmixer;
Bolzeef;
Roerlepel of pollepel

Bereiding

  • Paddenstoelen schoon borstelen, in plakjes snijden en besprenkelen met citroensap (hou 100 gr paddenstoelen opzij voor garnituur).
  • Verhit wat boter in een soeppan en fruit de ui glazig.
  • Prei toevoegen en even laten meestoven.
  • Doe er de paddenstoelen bij en laat deze 5 minuten meestoven op hoog vuur.
  • Voeg er de bouillon (zie tip 2) en het kruidentuiltje aan toe en breng aan de kook.
  • Laat op een zacht vuurtje en onder deksel 15 à 20 minuten sudderen.
  • Verwijder het kruidentuiltje, pureer eventueel de soep met een staafmixer en haal eventueel door een fijne zeef als men een fijne soep wilt (zie tip 3).
  • De soep eventueel indikken met rouxkorrels of maïzena en op smaak brengen met peper en zout (zie tip 4 en 5).
  • Roer er de room onder en eventueel nog opwarmen (niet meer laten koken, daar anders de soep kan schiften – zie tip 6).

Serveren

  • Verdeel wat -van de opzij gehouden- rauwe of gestoofde (in een weinig water met een beetje citroen “cuire à blanc”) flinterdunne plakjes paddenstoelen over diepe borden (zie tip 7), overgiet met de hete soep en garneer eventueel met wat fijngehakte peterselie.
  • Serveer met krokant stokbrood of soepstengels.

Tips

  1. Zoals oesterzwammen, kastanjechampignons, hoorn des overvloed, eekhoorntjesbrood, cantharellen, portebella’s, shii-take, grotchampignons, … of een mengeling.
  2. Men kan voor feestdagen ook een mengeling nemen van 1 l bouillon en een halve fles droge witte wijn (3,75 dl).
  3. Indien men de bouillon bereidt heeft met bouillonblokjes, moet men oppassen met zout als men wilt bij kruiden.
  4. Veel ‘eventueel’, dit omdat het afhang van je smaak: de soep is lekker zonder ze te mixen (met zichtbare stukken in de soep dus), maar men kan ze evengoed mixen en achteraf nog wat paddenstoelen aan toevoegen. Het is een kwestie van smaak: hou je van stukken in je soep of liever een gladde soep, probeer ze beide!
  5. Voor extra smaak kunt u eventueel een flinke scheutje sherry (medium dry), cognac, madera of porto toevoegen.
  6. Men kan ook ipv de room toe te voegen in de kookpot, een scheutje room in het bord doen en er dan de soep overgieten of soep in de borden schenken en er dan een beetje opgeklopte room op scheppen.
  7. Ook het toevoegen van krokant gebakken bacon- of spekblokjes is een optie.

Drankadvies

  • Droge Sherry van het type Fino of Manzanilla.

iNFOeDGE

Meer info over
www.paddenstoel.nl

Ook Interessant

Bloemkool43
Bloemkoolsoep
Parijse-champignon43
Champignon soep
knolselder43
Knolseldersoep
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s