Broccolistamppot – Lekker Bij Vis En Wild

“Broccolistoemp„

broccoli43Broccoli is één van de allerfijnste koolsoorten en is nauw verwant met bloemkool.
Van de broccoli hoeft niets te worden weggegooid: de steel is net zo geschikt voor consumptie als de bloem, zeker als men broccoli gebruikt om soep of stoemp/stamppot te maken. Broccoli is perfect als hij beetgaar is, zeker als men het als bijgerecht of in een hoofdgerecht gebruikt. Een kooktijd van maximum 5 minuten volstaat dan. Broccoli wordt meestal gekookt of gebakken gegeten.

Bijgerecht4 personenWarmWinter

Benodigdheden

  • Aardappelen – 1 kg (in grove stukken – zie tip 1)
  • Broccoli – 600 gr (in roosjes verdeelt)
  • Groente- of kippenbouillon – 4 dl
  • Room of melk – 1 dl (zie tip 2)
  • Echte boter of olijfolie, extra vierge
  • Nootmuskaat (versgeraspt)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout

Bereiding:
Keukengerei
Twee kookpotten;
Pureestamper
of roerzeef;
Vergiet;
Roerlepel

Bereiding

  • Doe de aardappelen in een kookpot met ruim licht gezouten water en kook ze gaar in 25 minuten.
  • Kook ondertussen in een andere pot de broccoliroosjes (zie tip 3) gaar met de bouillon in ongeveer 5 à 8 minuten (zie tip 4).
  • Aardappelen en broccoli afgieten in en vergiet, terug in de kookpot en laat het overtollige water uitdampen op het uitgedoofd vuur.
  • Stamp de aardappels en de broccoli fijn met een pureestamper of haal door een roerzeef.
  • Laat broccoli-kookvocht 2/3 inkoken, voeg de room of melk toe en warm het geheel terug op.
  • Voeg aan de puree een scheutje olie of klontje boter toe, kruid met nootmuskaat, peper en zout en roer het geheel op.
  • Vervolgens het melkmengsel geleidelijk toevoegen: de hoeveelheid vocht is afhankelijk van de kwaliteit van de aardappelen en hoe smeuïg men de puree wilt.
  • Roer door elkaar of klop luchtig op met een houten lepel, zodat je een gladde puree bekomt (zie tip 5).

Serveren

  • Serveer warm.

Tips

  1. Of je nu vastkokende of bloemige aardappelen neemt voor puree is een persoonlijke keuze:
    • Volgens KOOKRECEPTEN maak je (puur) aardappelpuree (zonder toevoeging van groenten dus), het beste klaar met vastkokende aardappelen, zoals Nicola, Xempla, Rosa, Marabel, Accent of Désirée.
    • Wordt het een gemengde puree (zoals een puree met prei, spinazie, broccoli,…), neem dan bloemige aardappelen, zoals Bintje, Polders, Bildtstar, Doré, Santé, Eigenheimer, Irene of Resonant. Deze zorgen voor wat meer consistentie.
    • Snij de aardappelen altijd in evengrote stukken, zodat alle aardappelen even snel gaar zijn.
  2. Gebruik volle of halfvolle melk, geen magere melk. Voor een iets romige puree vervangt men de melk door room (40 of 20% vetgehalte, niet lager).
  3. De stronk die overblijft na het verwijderen van de broccoliroosjes, kan men gerust ook meekoken en in de stamppot verwerken. Hiervoor de stronk dun schillen en in blokjes snijden en samen met de roosjes gaarkoken.
  4. Men kan natuurlijk ook de broccoli gaarkoken bij de aardappelen (laatste 10 minuten van kooktijd aardappelen toevoegen) en de bouillon weglaten. Eventueel 3 dl kookvocht van de aardappelen/broccoli 2/3 laten inkoken en dit gebruiken.
  5. Eventueel wat krokant gebakken spekblokjes onder roeren.

Drankadvies

  • /

Variaties

Gebakken zalm met broccolistamppot
Gebakken hazenrug met broccolistamppot
Everzwijnragout met broccolistamppot
Gebakken pladijs met garnaaltjes en broccolistamppot
Visstick met verse tartaar en broccolistamppot
Kalkoengebraad of kipfilet met broccolistamppot
Gebakken tilapiafilet met broccolistamppot
Gorden bleu met broccolistamppot
Tongreepjes en bospaddestoelensaus met broccolistamppot
enz…

Ook Interessant

Jonge spinazie43
Spinazie stamppot
boerenkool43
Boerenkool stamppot
andijvie
Stamppot Met Rauwe Andijvie
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s