Fish And Chips – Een Typisch Engels Afhaalgerecht

“Fish and chips, and mushy peas„

fish-chips43Fish and Chips is een typisch Engels afhaalgerecht die bestaat uit in beslag gedoopte en daarna gefrituurde vis geserveerd met gefrituurde, vrij dikke aardappelpartjes en erwtenpuree.
Deze Engelse afhaalmaaltijd vestigde zich pas als een nationaal gerecht ergens in de tweede helft van de 19 eeuw. Gebakken vis werd er al gedurende vele eeuwen gegeten, maar de combinatie met de gefrituurde aardappelpartjes lijkt een uitvinding te zijn van het Victoriaans tijdperk. Fish and chips werd vroeger over het algemeen in een oude krant gewikkeld meegenomen, maar de wetgeving laat dit natuurlijk niet meer toe.

KlassiekHoofdgerecht4 personenEngelandWarm

Benodigdheden

  • Frietaardappelen – 800 gr
  • Witte vis – 4 filets (van ± 150 gr/stuk -zie tip 1)
  • Erwten – 600 gr (uit blik of diepvries, gaargekookt)
  • Boter – 25 gr
  • Bloem
  • Citroen (in partjes)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
  • Plantaardige olie (om te frituren – zie tip 2)
  • BESLAG
  • Zelfrijzende bloem – 200 gr (zie tip 3)
  • Bier – 2,5 dl
  • Ei – 1 st (kraakvers)

Keukengerei
Mengkommen;
Roerlepel;
Garde;
Groentemes;
Snijplank (groen);
Keukenpapier;
Kookpot;
Vork of pureestamper

Bereiding

  • Doe voor het beslag de zelfrijzende bloem en een snufje zout in een kom.
  • Klop het ei (zie tip 4) los in een andere kom en meng met het bier (zie tip 5).
  • Schenk dit geleidelijk bij de bloem en vermeng alles met een garde tot een glad homogeen beslag.
  • Dek af en zet het 30 minuten koel weg.
  • Snijd de aardappelen in dikke frieten (1,5×1,5cm).
  • Bak ze voor in een friteuse op 160°C (2 à 3 minuten), laat ze uitlekken op keukenpapier en minimum tien minuten afkoelen.
  • Dep de visfilets droog met keukenpapier, wentel door bloem en klop het overtollige bloem eraf.
  • Dompel ze in het beslag: alle kanten van de vis moeten ermee bedekt zijn.
  • Bak ze gedurende 4 à 6 minuten in frituurolie (180°C) of tot het beslag goudbruin en krokant is. Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Ondertussen boter smelten in een kookpot, voeg er de erwten aan toe en laat 10 minuten sudderen.
  • De erwten vervolgens met een vork of stamper fijn pletten tot erwtenpuree. Op smaak brengen met peper en zout.
  • Bak de frieten een tweede keer in de friteuse (180°C) tot ze goudbruin zijn.

Serveren

  • Serveer de ‘Fish and chips – vis en frieten’ op een stuk bakpapier, servet of bord samen met een partje citroen en wat tartaar- of remouladesaus en geef er wat erwtenpuree bij.
  • Als je echt met de Engelsen wilt meedoen, geef je er geen saus bij, maar giet je een scheut moutazijn (malt vinegar) over de befaamde ‘fish and chips’.

Tips

  1. Zoals kabeljauw, koolvis, zeetong, pladijs, heilbot, schelvis, …
  2. Geen zelfrijzende bloem, neem dan gewone bloem en 1/2 tl bakpoeder.
  3. Bak ze in plantaardige olie zoals zonnebloem- of frituurolie.
  4. Het beslag kan ook gemaakt worden zonder ei.
  5. Kan ook met water of melk, of een mengeling van bier en melk, of van alle drie.

Drankadvies

  • A good cold lager, een lekker fris pilsje dus en dat is natuurlijk volgens eigen smaak.
  • A Pint of Guinness
  • Droge witte wijn, zoals Vin de Pays des Côtes de Gascogne.

iNFOeDGE

Meer info over
Victoriaans tijdperk (Wiki/EN)

Ook Interessant

English Breakfast umbrella43
English Breakfast
Selder wortel ui43
Shepherd’s Pie
Two Poor Knights of Windsor43
The Poor Knights Of Windsor
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s