Veloutésoep Carmen – Tomatenvelouté Met Rijst

“Supersnel en superlekker„

Tomatenpuree43Veloutésoepen worden gemaakt met een blanke roux (boter en bloem) die voor de binding zorgt en nadien afgewerkt met een liaison (eigeel en room). Veloutésoepen kunnen met groenten, vis of vlees worden gemaakt. Carmen soep is soep dat op smaakt wordt gebracht met tomatenpuree en gegarneerd met tomaten- en paprikablokjes en rijst.
Waarom tomatenpuree? De verse tomaat is uiteraard onvervangbaar. Maar toch is het praktisch om in de winter, wanneer ze nog duur zijn en weinig smaak hebben, gebruiksklare tomatenpuree (concentrato di pomodoro), gepelde tomaten (pomodoro pelato) of gezeefde tomaten (passata di pomodoro) uit blik of bokaal bij de hand te hebben. Op enkele uren tijd worden in het zonnige Italië zongerijpte tomaten geplukt, schoongemaakt, gepeld, ontpit, bereidt en in blikken, bokalen of tubes gedaan. Smaakvoller kan je ze buiten het tomatenseizoen zeker niet vinden. Met geconcentreerde tomatenpuree, liefst van de San Marzano-tomaten, kunnen tal van sauzen, soepen, stoofschotels, pizza’s, … op smaak worden gebracht. Of het kan gewoon dienen als smaakversterker. Als je tomatenpuree uitkiest, zorg er dan wel voor dat het niet te zout is, donkerrood van kleur, zacht van smaak, liever ietsje naar de zoeter kant dan te zuur, niet te nat van structuur, niet tè geconcentreerd en verpakt in een glazen bokaal (bewaart beter en je kunt het ook beter doseren).

KlassiekSoep4 personenWarmWinter

Benodigdheden

  • Kippen- of runderbouillon – 1,5 l
  • Tomaten – 4 st (verse, gepeld, ontpit en in grove stukken)
  • Tomatenpuree – 70 gr (geconcentreerde)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
  • BLANKE ROUX
  • Tarwebloem – 70 gr
  • Echte boter – 70 gr
  • LIAISON
  • Room – 1 dl
  • Eigeel – 2 st
  • GARNITUUR
  • Snelkookrijst – 1 à 2 volle el
  • Tomaten – 2 st (verse, gepeld, ontpit en in kleine blokjes)
  • Rode paprika – 1 st (geschild en in dunne julienne)

Bereiding:
Keukengerei
Soeppan;
Roerlepel;
Staafmixer;
Bolzeef;
Steelpannetje;
Mengkommetje

Bereiding

  • De velouté bereiden: boter laten smelten in een soeppan, bloem toevoegen en mengen met een houten lepel. De roux laten bakken zonder te kleuren.
  • De koude bouillon aan de warme blanke roux toevoegen, breng al roerende aan de kook. Laat de soep10 minuten zachtjes koken.
  • De verse tomaten en de tomatenpuree toevoegen aan de velouté.
  • Laat nog 15 minuten zachtjes koken.
  • Mix de soep met een staafmixer en passeer door een fijne zeef.
  • Strooi de rijst (de hoeveelheid is naar keuze) in de soep en laat deze, al roerend, gaarkoken.
  • Ondertussen de reepjes paprika (zie tip 1) een paar minuten koken in heet water (blancheren).
  • De soep op smaak brengen met peper en zout.
  • Klop in een kommetje de eigelen los met de room (beide op kamertemperatuur), roer er wat warme maar niet-kokende soep onder.
  • Voeg deze liaison, van het vuur af, bij de soep. Zet terug op het vuur en roer tot de soep terug opgewarmd en mooi licht gebonden is (NIET meer laten koken – zie tip 2).

Serveren

  • Paprika-julienne en blokjes tomaat over diepe borden of soepkommetjes verdelen en overgiet met de soep. Zeer warm opdienen.

Tips

  1. Men kan ook zachte rode chilipepers uit blik/bokaal nemen: de pepers afgieten en in ” julienne” snijden.
  2. Soep waar een liaison wordt aan toegevoegd nooit laten koken, anders zal deze gegarandeerd schiften! Men kan natuurlijk altijd de eigelen weglaten.

Ook Interessant

Agnès Sorel43
Veloutésoep Agnès Sorel
Tomaten43
Tomatensoep Met Balletjes
Rode paprika43
Tomaten-paprikasoep
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s