Caviar d’Aubergines – Aubergine Dip

“Kaviaar Van Aubergines„

Aubergines43Auberginekaviaar, een delicatesse van de Provence, is een pasta van gegrilde aubergines en olijfolie. Het gerecht komt van oorsprong uit de mediterraanse keuken en vindt men dus terug in vele zuiderse landen: Armenië (patlatchan), Roemenië (salat Vineta), Bulgarije (kyopolou), Kreta (melizano salata), Griekenland (mélitsano salata), Jordan (baba ganousch), Libanon (mtabba of moutabal), Turkije (Patlıcan Salatası).
Deze overheerlijke pasta kan je onder andere gebruiken op warme toastjes als ideale begeleiding bij een aperitief of bij uw gegrilde vis- en vleesbereidingen: zeker een troef tijdens de zomer. Als men het bedekt met een dun laagje olijfolie, kan het gedurende enkele dagen in de koelkast bewaard worden.

KlassiekHapjes, Sauzen4 personenFrankrijkWarmZomer

Benodigdheden

  • Aubergines – 2 st
  • Knoflook – 2 teentjes (uitgeperst)
  • Olijfolie – 1 dl (zie tip 1)
  • Citroensap of azijn – 3 el (witte, rode of balsamico-azijn)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout

Keukengerei
Groentemes;
Snijplank (groen);
Ovenschaal;
Roerlepel;
Blender, staafmixer
of vijzel

Bereiding

  • Snij de aubergines in de lengte in twee en snijd het vruchtvlees kruiselings in met behulp van de punt van een mes.
  • Leg de aubergines in een ovenschaal en bestrijk de snijkanten met olijfolie.
  • Laat de aubergines, met de snijkanten naar boven, in een op 200°C voorverwarmde oven gedurende 30 à 45 minuten garen of tot de schil gemakkelijk los komt en het vruchtvlees zacht is.
  • Haal de aubergines uit de oven, laat afkoelen en lepel het vruchtvlees eruit.
  • Pureer het vruchtvlees met de knoflook in een blender, met een staafmixer of wrijf het tot puree in een vijzel (zie tip 2).
  • Roer er dan zoveel olijfolie onder tot men een smeuïge massa heeft. De gewenste dikte beslist men zelf: het moet alleszins smeerbaar zijn voor op stokbrood of als dipsausje kunnen dienen.
  • Proef en breng de dip op smaak met citroensap, peper en zout.

Serveren

  • Gebruik de pasta op een toastje of bij uw vis en vleesbereidingen.

Tips

  1. Variatie op olijfolie:
    • Vindt men de olijfolie te sterk van smaak, dan kan men ook een mengeling nemen van olijfolie en zonnebloemolie.
    • of maak het romiger door er 3/4 room of yoghurt en 1/4 olie onder te mengen.
  2. Voeg er eventueel nog volgende kruiden bij:
    • verse tijm en/of peterselie
    • of basilicum en/of oregano.

Drankadvies

  • Rosé wijn van de Provence, zoals Coteaux d’Aix en Provence
  • Witte wijn, zoals St. Joseph of Sauvignon Blanc
  • Rode wijn, zoals Vin de pays d’Oc

Variaties

Toast Caviar d’aubergines (hapjes)
Snijd een stokbrood in sneetjes van 2 cm dik, besprenkel met olijfolie en rooster de sneetjes aan beide zijden goudbruin in een pan, toaster of onder de grill in de oven. Besmeer de geroosterde broodjes met de Caviar d’aubergines. Direct serveren
Tomaat gevuld met auberginedip (voorgerecht)
Leg tomaten 10 seconden in kokend water, pel de tomaten, hol ze uit en vul ze met de kaviaar op basis van room en olie. Serveer op een bedje van sla

Ook Interessant

Knoflook43
Aioli
avocado43
Guacamole
ansjovis43
Anchoiade
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

One thought on “Caviar d’Aubergines – Aubergine Dip

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s