Anchoiade – Provençaals Ansjovispasta / Dipsausje

“Basisrecept„

ansjovis43Een anchoïade, vergelijkbaar met tapenade, is een typisch Frans ansjovispasta/dipsausje en overheerlijk op geroosterde stokbroodjes of als dipsausje vergezeld van verse rauwe fijngesneden groenten en opgediend als aperitiefhapje of tussendoortjes.
Dit is het basisrecept waar men veel kan aan toevoegen, zoals verse Provençaalse kruiden, tomaten, (verse, zongedroogde of tomatenpuree), zwarte of groene olijven, sjalotjes, …
Verse Ansjovis, een klein haringachtig visje, is een streling voor de tong, maar niet altijd te vinden. Naast verse zijn er andere varianten verkrijgbaar zoals gedroogd, gerookt, gezouten en in olie (deze laatste zijn de meest verkochte). Ansjovis, dat een sterke en karakteristieke smaak bezit, leent zich goed in allerlei gerechten als smaakmaker, zoals in salades, pasta’s en op pizza’s.
Koop nooit ansjovis uit blik (meestal te sterk gezouten), maar uit een glazen pot! Voor de goede smaak moet het een beetje fermenteren en dat kan niet in blik. Ansjovis in glazen bokaal is ook veel beter, heeft meer smaak, minder gezouten en smelt beter in saus of op pizza. Ontzouten: te zoute vis, zoals haring en ansjovis, wordt voor het gebruik eventueel even in koude melk gelegd die het overmatige zout er aan onttrekt. Maar het ontzouten is natuurlijk een kwestie van smaak.

KlassiekTapas, Sauzen4 personenFrankrijk (Provence) │ WarmZomer

Benodigdheden

  • Ansjovisfilets – 100 gr (in olie of verse)
  • Knoflook – 2 teentjes
  • Olijfolie – 2 dl (extra vierge – zie tip 1)
  • Witte of rode wijnazijn of citroensap – ½ dl
  • Zwarte peper (versgemalen)

Bereiding:
Keukengerei
Vergiet;
Mengkom;
Keukenpapier;
Vijzel

Bereiding

  • Laat de ansjovisfilets in een vergiet uit de olie lekken (tenzij het verse zijn).
  • Leg ze daarna in een kom met een beetje koud melk en laat de ansjovis gedurende 5 à 8 minuten ontzilten/ontzouten.
  • Haal ze uit de melk, spoel ze af en dep droog met keukenpapier.
  • Doe de ansjovis, knoflook, 3 el azijn/citroensap en flink wat gemalen peper in een vijzel en plet het geheel tot een pasta (zie tip 2 en 3).
  • Roer er dan zoveel olijfolie onder tot men een smeuïge massa heeft. De gewenste dikte beslist men zelf: het moet alleszins smeerbaar zijn voor op stokbrood of als dipsausje kunnen dienen.
  • Proef en breng indien nodig verder op smaak met azijn en peper.

Serveren

  • Heerlijk op warm stokbrood: rooster sneetjes stokbrood aan beide zijden goudbruin onder een grill, in een toaster of in de pan. Besmeer de sneetjes met de anchoiade (zoveel als men zelf wilt) en bestrooi er eventueel nog wat verse kruiden over, zoals peterselie, tijm, basilicum,…
  • Of geef er rauwe groenten bij in roosjes of staafjes/stokjes gesneden, zoals bleekselder, venkel, radijsjes, komkommer, wortelen, bloemkool, broccoli, kerstomaatjes, rode paprika … of hardgekookte eieren in partjes …

Tips

  1. Vindt men de olijfolie te sterk van smaak, dan kan men ook een mengeling nemen van olijfolie en zonnebloemolie.
  2. Heeft men geen vijzel, kan men dit ook in een blender pureren of in een kommetje met een staafmixer.
  3. Voeg er eventueel nog volgende kruiden bij:
    • verse tijm en/of peterselie
    • of basilicum en/of oregano.

Drankadvies

  • Rosé wijn: Coteaux d’Aix en Provence
  • Witte wijn: Côte du Roussillon of Alsace Sylvaner.

Variaties

Anchoiade à la Provençale
maak het basisrecept en meng er dan nog een sjalotje, wat zongedroogde tomaten en verse baslicum onder (allemaal fijngehakt) en breng op smaak met gedroogde Provençaalse kruiden

Ook Interessant

Knoflook43
Aioli
komkommer43
Tzatziki
Ratatouille-43
Ratatouille
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s