Caldeirada De Peixe – Stevig Gekruid Portugees Stoofpotje

“Visstoofpotje„

Tomaten43Caldeirada is een bekend Portugese stevig gekruid stoofpotje van vis, schaal- en weekdieren, gekookt in een saus van uien, tomaten en aardappelen: een soort bouillabaisse zeg maar. Dit was vroeger een echt vissers-stoofpotje, want het hing af van welke vis de boten binnen brachten en hierdoor kon het erg verschillen met het vorig stoofpotje, toch wat betreft de vis. Stel dus zelf je visstoofpotje samen, variaties genoeg of pas het aan naargelang het visseizoen.

KlassiekHoofdgerecht4 personenPortugalWarm

Benodigdheden

  • Witte vis – 600 gr (drie soorten, in grove dikke stukken – zie tip 1)
  • Venusschelpen, mosselen of inktvisringen – 200 gr
  • Garnalen, scampi, krab- of kreeftvlees – 200 gr
  • Aardappelen – 750 gr (in plakjes van 5 mm)
  • Uien – 2 grote (in ringen van 5 mm)
  • Tomaten – 600 gr (verse, rijpe en in plakjes)
  • Paprika – 1 st (in dunne plakjes)
  • Knoflook – 2 teentjes (fijngehakt)
  • Rode chilipepertjes – 1 à 2 st (piri piri, fijngesneden en zonder pitjes)
  • Laurier – 2 blaadjes
  • Olijfolie – 2 dl
  • Droge witte wijn – 2 dl
  • Water of visbouillon
  • Peterselie en/of koriander – 2 el (verse, fijngehakt)
  • Brood of stokbrood
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout

Keukengerei
Hoge kookpot
met deksel;
Schuimspaan

Bereiding

  • Neem een hoge kookpot met dikke bodem en giet er een scheutje olie in.
  • Leg er vervolgens een laag aardappelplakjes op, een laag uienringen, een laag tomaten, wat paprika, daarna een laag vis (goed tegen elkaar leggen – de stevigste vis komt op deze laag – zie tip 2).
  • De pepertjes, knoflook en de laurierblaadjes toevoegen en kruiden met peper en zout.
  • Opnieuw een laag olie, een laag aardappelen, uienringen, tomaten, paprika en vis (op deze laag legt men de zachtste vis).
  • Men eindigt het gerecht nu met een laagje aardappelen. Weeral kruiden met wat peper en zout.
  • Dan giet men er de resterende olijfolie over, alsook de witte wijn. Alles moet net onder staan (eventueel verder aanvullen met water of visbouillon).
  • Tenslotte bestrooien met verse peterselie en/of koriander.
  • Breng aan de kook en laat het geheel, met deksel op de pot, op een zeer zacht vuurtje ongeveer 45 minuten pocheren of tot de vis en aardappelen gaar zijn.
  • Tijdens het gaar stoven niet in de kookpot roeren, maar regelmatig zachtjes met de pot schudden.
  • 10 minuten voor einde gaartijd de venusschelpen, de inktvisringen en garnalen bij in de pot doen en laten mee garen op een zeer zacht vuurtje.

Serveren

  • Zet de kookpot op de eettafel, want Caldeirada wordt rechtstreeks uit de pot opgediend. Schep de groenten en vis voorzichtig met een schuimspaan op de borden en overgiet met wat kookvocht.
  • Serveer met brood (besprenkeld met olie en daarna geroosterd).
  • En natuurlijk een glaasje droge witte wijn.

Tips

  1. Stevige vaste witte vis (liefst zonder vel en graten): kabeljauw, pollak, pangasius, zeetong, leng, zeewolf, zeeduivel, victoriabaars, pladijs, griet, zonnevis, zeepaling, rog, …
  2. Men kan ook enkel witte vis nemen (1 kg) en de schelpen en inktvis weglaten, dat is gewoon eigen voorkeur en een kwestie van smaak.

Drankadvies

  • /

Ook Interessant

Mosselen-43
Tiella Di Riso, Patate E Cozze Alla Barese
fish-chips43
Fish And Chips
ansjovis43
Pasta Alla Puttanesca
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

3 thoughts on “Caldeirada De Peixe – Stevig Gekruid Portugees Stoofpotje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s