Kervelsoep Met Balletjes

“Kervelsoep Is Een Bekende Specialiteit In België„

Kervel43Is een parmentiersoep op smaak gebracht met kervel. Kervel is een aromatisch kruid met een zoete anijsgeur. De malse, jonge blaadjes worden in de Vlaamse keuken steevast gebruikt in soep, maar is ook lekker in salades, sausen, omelet, aardappelsalade, bij pasta en in visbereidingen, … Gebruik steeds zo vers mogelijke kervel (stengels verwijderd, maar dat is persoonlijk) en nooit te lang laten meekoken anders verliest het zijn aroma, dus alleen op het einde van de bereiding toevoegen! Diepgevroren kervel is een goed alternatief, daar het zijn aromatische eigenschappen behoudt. Gebruik nooit gedroogde kervel, daar deze weinig tot geen smaak heeft.

KlassiekVoorgerecht4 personenBelgiëWarm

Benodigdheden

  • Kervel – 1 bakje/bosje (100gr verse of 1 à 2 potjes diepvrieskervel)
  • Ui – 1 st (grof gesnipperd)
  • Aardappel - 1 grote (bloemige, in grove stukken)
  • Soepprei - 2 groene gedeeltes (in grove stukken)
  • Groene selder – 2 stengels (in grove stukken)
  • Kruidentuiltje (laurierblaadje, tijmtakje en peterseliestengel)
  • Boter
  • Groente- of kippenbouillon of blanke fond – 1,5 l
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
  • SOEPBALLETJES
  • Gehakt – 200 gr
  • Paneermeel – 50 gr
  • Ei – 1 st (losgeklopt)
  • Nootmuskaat (versgeraspt)

Keukengerei
Soeppan met deksel;
Staafmixer of roerzeef;
Puntzeef;
Groentemes;
Snijplank (groen)

Bereiding

  • PARMENTIERSOEP BEREIDEN
  • Wat boter laten smelten in een soeppan.
  • De ui, prei, selder en aardappel (zie tip 1) toevoegen en glazig laten fruiten (zonder te kleuren).
  • Vervolgens bevochtigen met bouillon of fond, kruidentuiltje bijdoen en op smaak brengen met peper en zout.
  • Aan de kook brengen en gedurende 25 à 30 minuten zachtjes laten sudderen onder deksel.
  • SOEPBALLETJES MAKEN
  • Meng gehakt met paneermeel en opgeklopt ei en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  • Rol er met vochtige handen heel kleine gehaktballetjes van.
  • Breng wat water of bouillon aan de kook in een kookpotje, doe er de balletjes is en laat ze garen tot ze boven komen drijven.
  • Schep ze met een schuimspaan uit het water en hou ze apart bij.
  • SOEP AFWERKEN
  • Kruidentuiltje verwijderen, de soep mixen met een staafmixer of een roerzeef en daarna door een puntzeef halen.
  • De verse kervel plukken: neen, men moet de tuin niet in om verse kervel te gaan plukken. Er wordt mee bedoeld de lange, harde steeltjes van de kervel verwijderen.
  • Spoel daarna de kervel en hak hem fijn. Hou wat kervel opzij voor garnituur.
  • Voeg de kervel aan de Parmentiersoep toe en laat soep nog even doorkoken (zonder deksel op de kookpot: dit om de mooie groene kleur van de kervel te behouden).
  • Soep eventueel fijner mixen, dan proeven en indien nodig bijkruiden met peper en zout (zie tip 2). Soepballetjes toevoegen en soep nog even opwarmen.

Serveren

  • Soep zeer heet opdienen, gegarneerd met wat kervel (zie tip 3).

Tips

  1. Men kan de soep ook binden met een roux in plaats van met een aardappel: de groenten stoven in 40 gr boter, 40 gr bloem toevoegen, goed omroeren, bevochtigen met de bouillon en verder afwerken zoals hierboven beschreven.
  2. Liever kervelroomsoep, roer er dan nog 2 dl room door en warm de soep terug op.
  3. Men kan de soep eventueel nog serveren met:
    • Broodcrôutons.
    • Rijst en/of vermicelli: laat 2 el (50 gr) snelkook- of dessertrijst of 75 gr vermicelli in een aparte pan garen in water. Doe ze juist voor opdienen in de kookpot en roer de soep even om.

Variaties

Kervelsoep met balletjes
Kervelsoep met rijst en/of vermicelli
Kervelsoep met gerookte makreel of paling
Kervelsoep met gedroogde ham

Ook Interessant

ajuin43
Uiensoep
Prei43
Preisoep
winterwortelen43
Wortelsoep
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s