Gratin Dauphinois – Hmmmmm Zaaalig

“Geen Gratin Savoyard!„

aardappel-43Eén van de klassiekers van de aardappelbereidingen is “Gratin Dauphinois” of pommes gratin of aardappelgratin of gegratineerde aardappelen. De echte Gratin Dauphinois, het hartige aardappelgerecht, de specialiteit van Dauphiné (een voormalige Franse provincie) bestaat traditioneel uit aardappelen, melk en room, en op smaak gebracht met look, nootmuskaat, peper en zout. Er komt geen geraspte kaas in voor volgens de grootmoeders, de moeders en de chef-koks keukens van Dauphiné (zie tip 2). Wanneer er kaas wordt toegevoegd, heet het gerecht ‘Gratin Savoyard‘.
Gratin Dauphinois is een romig bijgerecht dat super lekker smaakt bij lams, runds, kalfs, wild en gevogelte. Een fris slaatje, wat aardappelgratin en een glaasje witte wijn en men heeft de perfecte lekkere lunch. Misschien nog een stukje stokbrood om in de roomsaus te dippen: hmmmmm zaaalig.

KlassiekAardappel bijgerecht4 personenWarm

Benodigdheden

  • Aardappelen – 1 kg (bloemige)
  • Knoflook – 2 à 3 teentjes
  • Melk – 3 dl
  • Slagroom – 3 dl
  • Boter
  • Nootmuskaat (versgeraspt)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout

Keukengerei
Groentemes of mandoline;
Kookpot;
Ovenschaal;
Aluminiumfolie

Bereiding

  • Snijd de aardappelen in flinterdunne schijfjes van ongeveer 3 mm dik (gebruik hiervoor eventueel een mandoline, neen niet het muziekinstrument, maar de rechthoekige rasp/schaaf): de schijfjes niet spoelen onder de kraan en ook niet droogwrijven!
  • Doe de melk, room (zie tip 1) en knoflookteentjes in een kookpot en kruid ‘goed’ af met peper, zout en nootmuskaat. Breng het mengsel aan de kook en doof het vuur.
  • Schik de aardappelschijfjes dakpansgewijs in een beboterde ovenschaal.
  • Giet tussen elke laag een beetje van het melk/roommengsel (knoflookteentjes eerst verwijderen – zie tip 2).
  • Voeg, als de schijfjes opgewerkt zijn, het melk/roommengsel verder toe tot de aardappelen net niet onderstaan.
  • Wat klontjes boter overstrooien.
  • Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie en bak deze in een op 180°C voorverwarmde oven gedurende 45 minuten.
  • Verwijder de folie en laat nog 15 minuten verder bakken of tot de aardappelen gaar zijn (een vork of mes moet zonder problemen door de gratin kunnen prikken – zie tip 3).
  • Op het laatste moment laten gratineren onder de grill, zodat er een mooi lichtbruin korstje ontstaat.
    • Opgelet! Tijdens het grillen mag men van de oven niet weggaan, want op een paar seconden kan de bovenkant van het gerecht zwartgeblakerd zijn! En dat is zeker niet de bedoeling.

Serveren

  • Serveer in vier porties of in ovenschaal.

Tips

  1. De verhouding melk en room beslis je in feite zelf: wil je een iets minder zwaar gerecht, neem dan 2/3 melk en 1/3 room of vervang de 40% room en melk door enkel room van 20% vetgehalte.
  2. Je kunt ook eerst alle laagjes aardappelschijfjes schikken in de pan en dan op het laatste het melk/roommengsel erover gieten.
  3. De gaartijd van de aardappelen hangt af van de aardappelen zelf natuurlijk, maar ook van de oven en de grote van de schaal.

Variaties

Gratin-Dauphinois
zie bovenstaand recept
Gratin-Dauphinois met spekblokjes
leg tussen elke laag aardappelschijfjes wat gebakken spek- of hamblokjes.

iNFOeDGE

Meer info over
Dauphiné, voormalige Franse provincie (Wiki/FR)

Ook Interessant

Aardappelen1-43
Hertoginnen aardappelen
Peterselie43
Gepersilleerde Aardappelen
Pimentón-de-La-Vera43
Patatas Bravas
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

2 thoughts on “Gratin Dauphinois – Hmmmmm Zaaalig

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s