Rode Wijnsaus – Makkelijk Te Maken Klassieker

“Heerlijk EN Eenvoudig„

Rode wijn43Dit is een klassieke Franse rode wijnsaus, die uitstekend past bij kalfs- of rundvlees, wild of gevogelte. De kwaliteit van de rode wijn is overigens niet heel erg bepalend voor de kwaliteit van de saus, men hoeft dus geen dure wijn te kopen om een lekkere rode wijnsaus te maken.

KlassiekSauzen4 personenWarm

Benodigdheden

  • Sjalotjes – 2 st (fijngesnipperd)
  • Knoflook – 2 teentjes (fijngehakt)
  • Fond – 3,5 dl (soort fond naargelang gebruikt vlees)
  • Rode wijn – 3,5 dl
  • Tijm – 1 takje (verse)
  • Laurier – 2 blaadjes
  • Zwarte of witte peperkorrels – 2 st (geplet)
  • Kristalsuiker – een snuifje
  • Echte boter (ongezouten en ijskoud)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout

Bereiding:
Keukengerei
Bakpan;
Aluminiumfolie;
Garde;
Puntzeef of bolzeef

Bereiding

  • Verhit wat boter en/of olie en bak vlees of gevogelte (welke men gaat serveren) in een bakpan gaar volgens keuze (zie tip 2).
  • Haal vlees uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie.
  • Giet de bakboter weg, laat opnieuw een klontje boter smelten, voeg de sjalotjes en knoflookteentjes toe en fruit ze glazig, samen met de tijm, laurier, geplette peperkorrels en een snufje suiker (zie tip 5).
  • Zet het vuur van de pan hoog, blus met de rode wijn (zie tip 1), roer aanbaksel los en laat 2/3 inkoken.
  • Voeg de fond toe en laat terug tot de inkoken tot iets minder dan de helft van de oorspronkelijke hoeveelheid (tot ongeveer 2 dl).
  • Giet de saus door een zeef (zie tip 3).
  • Klop vlak voor het opdienen een paar klontjes ijskoude boter door de saus (niet meer laten koken, enkel opwarmen!): de saus gaat hierdoor mooi glanzen en wordt heel zacht van smaak.
  • Proef de saus en breng indien nodig verder op smaak met peper en zout (zie tip 4).

Serveren

  • Overgiet het vlees met de saus of geef ze er apart bij.

Tips

  1. Men kan de saus nog verrijken door de wijn (2,5 dl) aan te vullen met rode porto (1dl).
  2. Men kan de rode wijnsaus ook op voorhand klaarmaken: gewoon boter in de pan, sjalotje en knoflook fruiten en verder afwerken volgens hierboven beschreven (men maakt dan natuurlijk geen gebruik van het aanbaksel van het vlees).
  3. Men kan de saus eventueel indikken met een roux of (bruine) sausbinder (geen maïzena gebruiken, want hierdoor wordt de saus dof, in plaats van glanzend): indikken vooraleer je de ijskoude boter toevoegt!
  4. Als men deze saus gebruikt bij wild, kan men er nog wat krokant gebakken spekblokjes aan toevoegen.
  5. Men kan er eventueel nog een vers rozemarijntakje aan toevoegen, dit maakt de saus nog lekkerder.

Drankadvies

  • Morey-Saint-Denis Rood, Barbaresco DOCG Rood, Brunello di Montalcino DOCG Rood, Côtes-du-Rhône-Villages Rood

Variaties

Struisvogelsteak met rode wijnsaus
Tournedos met rode wijnsaus
Haas in rode wijnsaus
Biefstuk met rode wijnsaus
Konijn met rode wijnsaus
Kip in rode wijnsaus
Haantje in rode wijnsaus
Kalkoentournedos met rode wijnsaus

Ook Interessant

Witte_wijn43
Witte Wijnsaus
porto-port43
Portosaus
Madeira-wijn-4-soorten43
Madeirasaus
white_background43 white_background43

Donkerblauwe teksten in de recepten zijn ‘Lezertips’.

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

2 thoughts on “Rode Wijnsaus – Makkelijk Te Maken Klassieker

  1. Pingback: Beef Wellington met rode wijnsaus | Maaikyz iCook

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s