Oostends Vispannetje – Visschelp Uit De Oven

“Altijd Lekker En Je Kan Er Eindeloos Mee Variëren!„

sint-jacobsvruchten_43Oostends vispannetje of gewoon vispannetje is een traditioneel hartig en rijkelijk gevuld gerecht van onze Noordzee met fijne stukjes vis, garnalen en groentjes, en overgoten met een sausje op smaak gebracht met wijn en afgewerkt met een laagje kaas om te gratineren.
Een gerecht dat al generaties meegaat, heeft niet echt een authentiek recept, daar vroeger de vis bestond uit wat de vissers meebrachten. Vele vissoorten zijn dan ook geschikt voor dit gerecht (maar liefst stevige vaste vis).

KlassiekVoor- of Hoofdgerecht4 personenBelgië (West-Vlaanderen) │ Warm

Benodigdheden

  • Visfilets – 400 à 600 gr
    ( (2 à 3 soorten, in blokjes, bv koolvis en zalm – zie tip 1)
  • Grijze garnalen – 200 gr
    (handgepeld en eventueel kleine mosselen zonder de schelp)
  • Visfumet – 4 dl
  • Droge witte wijn – 1 dl (of witbier)
  • Room – 2,5 dl
  • Sausbinder
  • Sjalotje – 1 st (fijngesnipperd)
  • Champignons – 250 gr (in plakjes – zie tip 2)
  • Sap van 1 citroen
  • Bakboter en olijfolie
  • Geraspte kaas – 100 gr (zie tip 3)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout

Bereiding:
Keukengerei
Bakpannen, één met
en één zonder deksel;
Schuimspaan;
Bord;
Mengkommetje;
Roerlepel;
Ovenschaaltjes,
Sint-jakobsschelpen (lege)
of soepborden

Bereiding

  • Breng de visfumet en wijn in een pan aan de kook.
  • Verminder het vuur en leg de vis er voorzichtig in (zorg ervoor dat de pan niet te groot is, want de vis moet minimum half onder staan).
  • Laat de blokjes vis, met deksel op de pan, ongeveer 2 à 3 minuten zachtjes pocheren of tot ze halfgaar zijn.
  • Haal de pan van het vuur, schep de vis met een schuimspaan voorzichtig uit het pocheervocht en leg op een bord. Giet het vocht in een kom.
  • Verhit wat boter in dezelfde pan en fruit het sjalotje glazig.
  • Voeg het pocheervocht en de room toe (zie tip 4) en laat de saus op een zacht vuurtje inkoken of dik in met een sausbinder tot gewenste sausdikte (de saus mag niet te dik gebonden worden!). Breng op smaak met peper en zout.
  • Laat vervolgens een andere pan zeer warm worden op een hoog vuur, giet er een scheut olijfolie in en voeg, als de olie heet is, een klontje boter toe en laat smelten.
  • Doe de champignons in de pan en bak ze snel, op het hevig vuur, gaar: ze niet te lang laten bakken anders worden ze taai.
  • Voeg de champignons en het citroensap toe aan de ingekookte saus.
  • Haal de saus van het vuur, voeg de garnalen toe en roer door elkaar.
  • De visblokjes in beboterde sint-jakobsschelpen, ovenschaaltjes of soepbordjes schikken en overgieten met de saus.
  • Bestrooi wat geraspte kaas (en eventueel wat paneermeel) over de vispannetjes en plaats ze 10 à 15 min in een op 180°C voorverwarmde oven.
    • Zet eventueel aansluitend nog eventjes onder de grill of tot de vispannetjes een lichtbruin kaaskorstje hebben.

Serveren

Tips

  1. Vele vissoorten (van de Noordzee, maar ook van daar buiten) zijn geschikt voor dit gerecht, maar liefst stevige vaste vis, zoals kabeljauw, zalm, pollak, pangasius, zeetong, leng, zeewolf, zeeduivel (lotte), victoriabaars, tarbot, pladijs, griet, zonnevis, … zelfs scampi, Sint-Jacobsvruchten, kreeft en krab kan.
  2. Met champignons is het retro, maar kan vervangen of aangevuld worden met gestoofde prei, wortelen, broccoli en/of bleekselder (in brunoise of julienne gesneden).
  3. De gemalen kaas is volgens eigen voorkeur, mijn voorkeur gaat naar gruyère en Parmezaanse kaas (elk evenveel).
  4. Men kan ook nog wat Bisque de Homard aan de saus toevoegen, wat zorgt voor een intensere smaak van het vispannetje.

Drankadvies

  • Sauvignon wit, Sylvaner Wit, Graves Wit, Chablis, Chassagne-montrachet, Mâcon, Muscadet, Vouvray Wit, Sancerre Wit, Bandol Wit

iNFOeDGE

Meer info over
Noordzee (Wiki/NL)

Ook Interessant

tong43
Zeetong Op Oostendse Wijze
Broodkruim43
Kabeljauw Op Vlaamse Wijze
chili-pepers43
Scampi Diabolique
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s