Hachis Parmentier – Een Smakelijk Ovengerecht

“Democratisch En Populair„

Aardappelen1-43Parmentier is een smakelijk ovengerecht en een klassieker uit de Franse keuken. Het democratisch en populair gerecht, dat sterk lijkt op de Engelse ‘Cottage Pie‘, dankt zijn naam aan apotheker Antoine Augustin Parmentier (1737 – 1813) wie ervoor zorgde dat de aardappel meer bekendheid kreeg en onder verschillende vormen op tafel kwam.
Hachis Parmentier is een gerecht van laagjes: een laag gehakt vlees (hachis – hachee: vroeger gebruikte men restjesvlees om dit gerecht te maken) en een laag aardappelpuree, gegratineerd in de oven. Sommige recepten gebruiken ook tomatensaus/puree: je kan dit doen, maar is natuurlijk niet de klassieke versie!

KlassiekHoofdgerecht4 personenFrankrijkWarmHerfstWinter

Benodigdheden

  • Aardappelen – 1 kg (bloemig)
  • Melk – 2 dl
  • Echte boter – 50 gr
  • Rundergehakt – 500 gr (zie tip 1 en 2)
  • Spekblokjes – 150 gr (gerookt)
  • Ui – 1 st (grof gesneden)
  • Knoflook – 2 teentjes
  • Gruyère kaas – 50 gr (geraspt)
  • Nootmuskaat (versgeraspt)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout

Bereiding:
Keukengerei
Kookpot;
Pureestamper
of roerzeef;
Steelpannetje;
Roerlepel;
Bakpan;
Schuimspaan;
Ovenschaal;
Spatel

Bereiding

  • Kook de aardappelen gaar in ‘licht gezouten’ water (aardappelen moeten volledig onder water staan).
  • Giet de aardappelen af en laat uitdampen.
  • Plet fijn met een pureestamper (als het niet echt smeuïg moet zijn, maar wat grover: stoemp dus) of roerzeef (voor een gladde smeuïge puree).
  • Laat in een pannetje de melk (of lichte room) met de boter ondertussen koken: dit resulteert in een veel romiger puree.
  • De melk met boter geleidelijk toevoegen: de hoeveelheid vocht is afhankelijk van de kwaliteit van de aardappelen en hoe smeuïg men de puree wilt.
  • Roer door elkaar of klop luchtig op met een houten lepel, zodat je een gladde puree bekomt.
  • Breng de puree op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  • Bak in een andere pan de spekblokjes knapperig.
  • Schep ze uit de pan en fruit er de ui en knoflook glazig in.
  • Voeg het gehakt toe en bak deze rul: men kan het gehakt korrelig bakken of met brokjes. Dat is eigen keuze en smaak, het kan beide.
  • De spekblokjes er terug bij doen en mengen (zie tip 3).
  • Een ovenschaal invetten met boter en vullen met het vlees en puree. Er zijn verschillende mogelijkheden:
    • Een laag puree (een derde van het totaal) op de bodem van de ovenschotel uitspreiden en daarop de helft van het vlees. Dan een tweede laag puree, het resterende vlees en eindigen met een laag aardappelpuree.
    • OF een laag puree, een laag vlees en eindigen met een laag puree.
    • OF een laag vlees en eindigen met een laag puree.
  • Bestrooi de bovenkant van de aardappelpuree met de geraspte kaas.
  • Plaats in het midden van een op 180°C voorverwarmde oven en bak de hachis gedurende 20 à 30 minuten.
  • De laatste minuut nog even gratineren/grillen tot de bovenkant een goudbruin korstje heeft gevormd.

Serveren

  • Schep op de borden, overgiet eventueel met een vleessaus en serveer met een gemengde salade.

Tips

  1. Of gewoon vlees welke gaar gestoofd is in een bouquet marmite, bouquet garni en bouillon, daarna fijngesnipperd en in wat boter aangestoofd: vlees zoals stoofvlees, soepvlees, konijn, eend,… Men kan ook restjes van gebraden vlees nemen en fijnhakken.
  2. Men kan dit ook klaarmaken met vis, zoals kabeljauw, rog, zalm,…
  3. Vindt men dit gehakt/spekmengsel iets te droog, voeg er dan wat bouillon bij en bindt eventueel in met een sausbinder of roer er vleessaus onder (al dan niet kant-en-klaar, zoals van Knorr)…

Drankadvies

  • Bairrada, Dao, Côtes de Saint-Mont, Montepulciano d’Abruzzo, Tannat, Valdepenas.

Variaties

Hachis Parmentier met bladspinazie
(bovenstaand recept met nog een laagje bladspinazie onder de puree)
Hachis Parmentier met tomaat
(bovenstaand recept, maar nog wat gezeefde tomaten en tomatenstukjes aan het gehakt toevoegen en een 20-tal minuten laten sudderen)
Hachis Parmentier met champignons
(bovenstaand recept met nog een laagje gebakken champignons onder de puree)
Hachis Parmentier met wortelen
(bovenstaand recept, maar in plaats van gewone aardappelpuree, maak je wortelstamppot)
Hachis Parmentier met prei
(bovenstaand recept, maar in plaats van gewone aardappelpuree, maak je preistamppot of stoof de prei en leg het in een laagje onder de aardappelpuree)
Hachis Parmentier met soepvlees
Hachis Parmentier met gehakte tofu of quorn
(vegetarische versie)
Hachis Parmentier met …

Wat is jou favoriete Hachis Parmentier?

iNFOeDGE

Meer info over
Antoine Augustin Parmentier: Wiki/NL of Wiki/EN

Ook Interessant

Pruimtomaten43
Jagersschotel
Selder wortel ui43
Shepherd’s Pie
ovenschaal_43
Ovenschotels
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s