Bisque Van Noordzeegarnalen

“Bisque De Crevettes„

Noordzeegarnalen - grijze garnalen43Bisque, ook wel schaaldierensoep genoemd, is een rijke, romige stevig gekruide soep van Franse oorsprong die zodanig gepureerd is dat het een gelijkmatige gladde textuur heeft. Meest bekende bisque is natuurlijk die van kreeft of ‘Bisque d’homard’, maar men kan een bisque bereiden van gelijk welke soort schaaldieren, zoals krab, garnaal, langoustine, rivierkreeftjes, scampi’s, gamba’s, … Om een bisque te bereiden trekt men eerst bouillon van de karkassen en de koppen van de schaaldieren en verder bestaat een lekkere bisque traditioneel uit vis, wijn, room en geparfumeerd met Cognac of Armagnac. Verder op smaak gebracht met een mengsel van specerijen/kruiden.

Soep4 personenBelgiëWarm

Benodigdheden

  • Grijze garnalen – 500 gr (ongepeld)
  • Preiwit – 1 st (in grove stukken)
  • Wortel – 1 st (in grove stukken)
  • Bleekselder – 1 stengel (in grove stukken)
  • Sjalot – 1 st (in grove stukken)
  • Olijfolie of bakboter
  • Cognac of Armagnac – 4 cl
  • Tomatenpuree – 1 el (geconcentreerd, volle el)
  • Droge witte wijn – 2 dl
  • Visfumet – 1,3 l (bouillon)
  • Kruidentuiltje (1 tijmtakje, 2 laurierblaadjes en 1 peterseliestengel)
  • Room - 1 dl (half opgeklopt)
  • Peterselie, bieslook of kervel (fijngehakt)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout

Bereiding:
Keukengerei
Kookpot met deksel;
Roerlepel;
Puntzeef;
Bolzeef;
Schuimspaan

Bereiding

  • Pel de garnalen, bewaar de pantsers (koppen en schalen). Hou 200 gr gepelde garnalen opzij voor de afwerking.
  • Verhit wat olijfolie/boter in een kookpot, doe er de overige gepelde garnalen en pantsers bij en bak deze twee minuten aan.
  • Voeg de prei, wortel, bleekselder en sjalot toe (noemt men bouquet marmite) en fruit ze glazig.
  • Overgiet met een flinke scheut Cognac of Armagnac en flambeer (dit niet onder een dampkap doen. Durft men dit niet echt, kook de Cognac dan volledig in: men moet de smaak overhouden, niet de alcohol).
  • Voeg de tomatenpuree toe (zie tip 1), roer om en laat dit alles enkele minuten verder stoven.
  • Blus met de witte wijn en roer het aanbaksel goed los.
  • Voeg de visbouillon en kruidentuiltje toe.
  • Breng de soep aan de kook en laat, met deksel op de pan, 30 à 45 minuten op een zacht vuurtje sudderen. Het geheel zo nu en dan eens oproeren.
  • Soep zeven door een puntzeef (de groenten, garnalen, pantsers, enz… goed aandrukken in de zeef met een pollepel, om er alle sappen uit te persen) en daarna door een fijne bolzeef, terug aan de kook brengen en afschuimen met een schuimspaan.
  • De soep eventueel indikken met een roux of sausbinder tot gewenste soepdikte (zie tip 1 – 2).
  • Breng op smaak met peper en zout.

Serveren

  • Verdeel de gepelde garnalen (welke men opzij heeft gezet voor de afwerking) over de borden, overgiet met de soep en lepel er wat room over.
  • Versier met wat fijngehakte peterselie, bieslook of kervel (zie tip 3).

Tips

  1. Men kan de soep indikken met wat bloem: strooi, nadat de tomatenpuree is toegevoegd, 50 gr tarwebloem over het geheel, meng goed door elkaar en laat twee minuten meebakken, vooraleer men blust met de wijn en bouillon.
  2. Men kan van deze soep ook een saus maken: garnalensaus. Laat een bepaalde hoeveelheid (bijvoorbeeld 0,5 liter soep) tot de helft inkoken en bindt daarna de saus met een roux of sausbinder tot gewenste sausdikte. Monteren met wat ijskoude boter of room aan toevoegen en voila een lekkere garnalen saus. Lekker bij Aardappel gevuld met grijze garnalen: laat de sabayon weg en vervang door de garnalensaus.
  3. Men kan er nog wat gepelde, ontpitte en in stukjes gesneden verse tomaten onder scheppen.

Ook Interessant

Prei43
Welsh Preiroomsoep
ditalini43
Pasta e Fagioli
Basilicum43
Soupe Au Pistou
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s