Kalkoenrollade Met Sinaasappelsaus

“Zoetzuur, Maar Toch Pittig„

navelsinaasappel43Familiedinerrecept: Kalkoen kan soms droog uitvallen, maar met toevoeging van deze sinaasappelsaus heb je zeker succes en zullen je gasten nog een extra bordje nemen.
Sinaasappelen, afkomstig uit China, zijn zonder twijfel één van de populairste van alle citrusvruchten en bekend om hun intense kleur. Ze zitten boordevol vitamine C en zijn echte wintervruchten. Sinaasappelen worden niet alleen gebruikt in zoete gerechten, maar ook om smaak te geven aan hartige gerechten (bij vlees, gevogelte, vis, schaal- of schelpdieren). Best geschikt voor dit recept zijn de navelsinaasappelen. Ze danken hun naam aan de vorm van het kuiltje aan de onderkant, dat op een navel lijkt. Ze hebben een heerlijke aromatische geur die de hele kamer vult als je er één schilt. Hebben verder een sappige zoete, maar toch pittig smaak, zijn bovendien gemakkelijk te pellen en bijna tot geheel pitloos. Kies steeds voor stevige vruchten die zwaarder zijn dan ze lijken, met stevig vruchtvlees en rijk aan geurig zoet tot zoetzuur sap.

KlassiekHoofdgerecht4 personenBelgiëWarm

Benodigdheden

  • Kalkoenrollade – 800 gr
  • Sinaasappelsap – 4 dl
  • Gevogeltefond of kippenbouillon – 2 dl
  • Sap van ½ citroen
  • Zeste van 1 sinaasappel
  • Kristalsuiker – 50 gr
  • Sausbinder
  • Bakboter
  • Echte boter
  • Sinaasappels – 2 à 4 st (geschild en in partjes gesneden)
  • Room – 1 d (zie tip 1)
  • Porto, Cognac of sinaasappellikeur (optioneel)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout

Bereiding:
Keukengerei
Bakpan met deksel;
Aluminiumfolie;
Garde;
Bolzeef;
Vleesmes;
Snijplank (bruin);
Opdienschaal

Bereiding

  • Verhit wat bakboter in een bakpan, leg er de rollade in en schroei het langs alle zijden snel dicht.
  • Verminder het vuur en laat het, met deksel op de pan, 1 uur op een zacht vuurtje garen: rollade af en toe keren.
  • Haal de kalkoenrollade uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie.
  • Blus de pan met het sinaasappelsap en roer het aanbaksel los.
  • Voeg er het citroensap, fond, suiker en wat sinaasappelzestes aan toe.
  • Breng het geheel aan de kook en laat tot de helft inkoken.
  • Haal het vocht door een zeef en voeg er eventueel een scheut likeur bij.
  • De saus binden met een sausbinder tot de gewenste dikte. Laat nog twee minuten doorkoken.
  • Meng er de room door en laat even meekoken (of monteer met de ijskoude echte boter, maar dan enkel opwarmen, niet meer laten koken).
  • Schep er de sinaasappelpartjes onder (aantal volgens eigen voorkeur, zie tip 2), proef de saus en breng op smaak met peper, zout en eventueel suiker.
  • Snij de rollade in plakken van 1 cm of volgens eigen keuze, leg op een schaal en overgiet met de sinaasappelsaus.

Serveren

  • Zeer lekker met frietjes, kroketjes of gebakken aardappelen (zie tip 3).

Tips

  1. Room kan vervangen worden door 50 gr ijskoude, ongezouten echte boter.
  2. Extra lekker met verschillende stukken warm fruit: perziken, peren, abrikozen, mandarijnpartjes, sinaasappelpartjes, ….
  3. Passende groenten: champignons, sperzieboontjes of fijne erwten en wortelen.

Drankadvies

  • Eerder lichte Bordeaux, een satellietwijn van Saint-Emilion of een rode Loirewijn (Chinon, Bourgeuil,…). Ook een kruidige Gewürztraminer (Granc Cru of Spätlese) is hier op zijn plaats.

Ook Interessant

kalkoen43
Kerstkalkoen
Sinaasappel43
Eend Met Sinaasappel saus
Rode wijn43
Eendenfilet Met Rodewijnsaus
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s