Estouffade De Boeuf – Heerlijk Frans Stoofpotje

“Stoverij, Erg Rijk Van Smaak„

kalamata-olijven43Een Frans rundvlees-stoofpotje, erg rijk van smaak.
Het hoofdbestanddeel van een echte Estouffade (wat in het Nederlands stoverij betekend) is een mooi stuk rund-, kalf-, of lamsvlees, dat een dag in een marinade van wijn en kruiderijen wordt gezet en daarna wordt aangebraden en vervolgens lange tijd gestoofd in witte of rode wijn. Estouffade heeft vaak nog zwarte olijven in de saus. Dit gerecht kan men een dag van tevoren maken en ½ uur voor het serveren nog even laten doorwarmen.

KlassiekHoofdgerecht4 personenFrankrijkWarm

Benodigdheden

  • Rundstoofvlees – 1 st van 750 gr (mals – zie tip 1)
  • Droge rode of witte wijn – 2,5 dl
  • Runderbouillon – ½ l
  • Rozemarijn – 1 takje
  • Knoflook – 3 teentjes (fijngehakt)
  • Sjalot – 1 st (grof gehakt)
  • Wortel – 1 st (grof gehakt)
  • Bleekselder – 1 stengel (grof gehakt)
  • Geraspte schil van 1 onbehandelde sinaasappel
  • Olijfolie
  • Bloem – 2 el
  • Olijven – zwarte en ontpit
  • Roomboter (ijskoud, ongezouten) of room
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
  • Kruidentuiltje (1 tijmtakje, 2 laurierblaadjes, 1 peterseliestengel)
  • GARNITUUR (zie tip 2)
  • Sjalotjes – 2 st (fijn gesnipperd)
  • Prei – 1 st (in fijne ringen)
  • Rode paprika – 1 st (in blokjes)
  • Champignons – 200 gr (in schijfjes)

Keukengerei
Mengkom;
Plasticfolie;
Keukenpapier;
Braadpan
met deksel;
Bakpapier;
Aluminiumfolie;
Bakpan;
Roerlepel;
Vleessaus;
Snijplank (bruin)

Voorbereiding (1 dag van tevoren)

  • Bestrooi het vlees met peper en zout en leg het in een kom, samen met het knoflook, de geraspte sinaasappelschil, de rode wijn en de rozemarijn. Laat het afgedekt onder plasticfolie marineren tot de volgende dag.

Bereiding

  • Haal het vlees uit de marinade, droog het goed af, doe het in een braadpan en braadt het vervolgens in olijfolie aan alle kanten aan.
  • Voeg daarna de sjalot, wortel, selder en kruidentuiltje toe en overgiet met de marinade (samen met knoflook, schil en rozemarijn) en bouillon (zoveel dat het vlees half onder staat).
  • Leg bovenop het vlees bakpapier of aluminiumfolie, breng aan de kook en laat vervolgens op een zacht vuurtje en met deksel op de pan gedurende 1 ½ uur stoven.
  • Ondertussen bereidt men het garnituur: fruit in een aparte bakpan de sjalotjes, prei en paprikablokjes en voeg als laatste de champignons toe.
  • Wanneer het vlees gaar is, houd men het vlees warm opzij onder aluminiumfolie en zeeft men het stoofvocht.
  • Strooi bloem over de gefruite groenten en roer het geheel goed onder elkaar.
  • Giet er, al roerend, met kleine scheutjes het stoofvocht bij tot men een gebonden saus heeft met de gewenste dikte. Breng de saus op smaak met peper en zout.
    • Voor een extra smaak doet men er wat tomatenpuree bij.
    • Ook doet men er nog wat zwarte olijven onder, want dit hoort erbij, tenzij men er niet van houdt.
  • Laat de saus nog 5 minuten op een zacht vuurtje doorsudderen.
  • Eventueel monteren met ijskoude boter of room.

Serveren

  • Snij het vlees in dunne plakken, saus met het garnituur erover gieten en serveer met gnocchi, tagliatelle of aardappelpuree.

Tips

  1. In plaats van één stuk vlees te nemen, kan men het ook doen met stoofvlees blokjes.
  2. Dit garnituur kan men aanpassen aan het seizoen of volgens eigen voorkeur (zie Variaties).

Drankadvies

  • /

Variaties

Estouffade gestoofd in rode wijn met spekblokjes, worteltjes (of champignons) en zilveruitjes
Estouffade in witte wijn met champignons, witte bonen, zongedroogde tomaten, zwarte olijven en gnocchi
Estouffade in rode wijn met spekblokjes, champignons, gepelde (of verse) tomaten en zwarte olijven
Estouffade in rode wijn met spekblokjes, kastanjechampignons en wortelen

Ook Interessant

zilveruitjes-43
Bœuf Bourguignonne
braadpan-43
Pot-au-feu
piedboeuf-43
Vlaams Stoofvlees
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s