Huzarensalade – Typisch Nederlandse Aardappelsalade

“Traditioneel Is Een Huzarensalade Een Voorgerecht„

Huzaren43De klassieke huzarensalade, een typisch Nederlands gerecht, is een mengeling van gekookte aardappelen met appel, augurk, ui en rundvlees. Het geheel, dat een “losse” structuur dient te hebben en zeker niet pureeachtig mag zijn, wordt smeuïg gemaakt door saus en koud opgediend. Veelal wordt het geserveerd op een grote schaal, versierd met diverse producten (hardgekookte eieren, asperges in ham gerold, sla, tomaat, komkommer, diverse soorten vis -gerookte, zure en/of uit blik-, e.d.). Traditioneel is een huzarensalade een voorgerecht, maar is ook uitermate geschikt als lunch, hartige snack, als broodbeleg of bij een stukje vis of vlees van de barbecue. Is ook ongelofelijke ideaal voor als je veel gasten op visite krijgt. Er is in feite geen gelegenheid waar je deze salade niet kan serveren.
Dit basisrecept is de huzarensalade zoals die oorspronkelijk gemaakt werd. Het leuke aan het zelf maken van huzarensalade is dat je volop kunt variëren met de ingrediënten en daarom circuleren er dus ook veel versies in heel wat families. Het recept is in wezen niet echt moeilijk, alleen door het vele snijwerk lijkt het wat moeilijker (zeker als je weinig ervaring hebt met het in kleine blokjes snijden van ingrediënten) en duurt het wat langer. Maar het resultaat van zelfgemaakte huzarensalade IS ongelofelijk lekker en fris, en lijkt in de verste verte niet op de salade die men presenteert in snackbars, warenhuizen, …

KlassiekMaaltijdsalade4 personenNederlandWarm

Benodigdheden

  • SALADE
  • Aardappelen – 1 kg (vastkokende)
  • Rundvlees – 500 gr (mals draadjesvlees/soepvlees – zie tip 1)
  • Appels – 1 à 2 st (zoetzure)
  • Citroensap
  • Mayonaise – 2 dl
  • Witte wijnazijn – 2 el
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
  • GARNERING (behoort niet tot de salade)
  • Slablaadjes
  • Tomaten – 2 st (in plakjes)
  • Komkommer – 1 st (in plakjes)
  • Eieren, hardgekookt - 4 st (in plakjes)
  • Asperge in ham gerold
  • Diverse zuurwaren (zie tip 2)
    • 2 à … zure dikke augurken
    • 6 à … zure zilveruitjes
    • beide uitgelekt en in blokjes van +/- 0.5 cm
  • Verse kruiden naar eigen smaak (zoals peterselie, bieslook … fijngehakt)

Keukengerei
Braadpan met deksel;
Bakpapier of aluminiumfolie;
Vleesmes; Groentemes;
Snijplank (bruin en groen);
Kookpot; Vergiet;
Appelboor; Mengkom;
Roerlepel; Plasticfolie;
Opdienschotel

Bereiding

  • Het maken van de salade kan enige tijd op voorhand!
  • Doe het rundvlees in een braadpan, overgiet met water (zoveel dat het vlees half onder staat) en voeg wat zout, 2 laurierblaadjes, een tijmtakje en 2 kruidnagels toe.
  • Leg bovenop het vlees bakpapier of aluminiumfolie, breng aan de kook en laat vervolgens op een zacht vuurtje en met deksel op de pan gedurende 1 ½ uur stoven (het vlees moet goed gaar en mals zijn).
  • Laat afkoelen en snij het vlees in kleine blokjes.
  • Kook de aardappelen gaar in ruim licht gezouten water (en eventueel wat kookvocht van het vlees), afgieten in een vergiet, snel laten afkoelen onder stromend water en in blokjes van +/- 1 cm snijden.
  • Schil de appel, verwijder het klokhuis, snij in blokjes van +/- 0,5 cm en besprenkel met wat citroensap om verkleuring tegen te gaan.
  • Roer de mayonaise met de wijnazijn (zie tip 3) door elkaar, eventueel een beetje verdunnen met kookvocht van het rundvlees (koud), lightroom of water.
  • Doe alle ingrediënten in een mengkom en roer alles voorzichtig onder elkaar (de hoeveelheid mayonaise is volgens eigen smaak, maar de salade mag er zeker niet in zwemmen – zie tip 4) en breng op smaak met peper en zout.
    • Voor meer kleur in de salade: zie tip 5.
  • Zet salade, afgedekt met plasticfolie, in de koelkast tot gebruik.

Serveren

  • Garneren van de opdienschotel (dit kan men, behalve de zuurwaren, weglaten):
    • Leg wat blaadjes sla op een grote schotel (of verdeel de salade direct op vier borden) en schep de huzarensalade er bovenop.
    • Garneer de schotel verder door er tomaat, komkommer, ei, hamrolletjes en diverse zuurwaren rond de salade te leggen.
  • Bestrooi het geheel met wat verse kruiden en serveer koud.

Tips

  1. Men kan het rundvlees vervangen door kalf- of lamsvlees. Of, als het snel moet gaan, door gekookte hamblokjes, gebraden varkensfricandeau (gebraad), boterhamworst of cornedbeef.
  2. Men kan de zoetzure augurken en/of zilveruitjes vervangen door de zure augurkjes en zilveruitjes. De zilveruitjes kan men ook vervangen door fijngesnipperde ui, sjalotjes of pijpajuin.
  3. Gebruikt men zure augurken/zilveruitjes, in plaats van zoetzure dan laat men het azijn uit de salade weg.
  4. Men kan de mayonaise onder de salade mengen of het naast de salade serveren en de gasten zelf de hoeveelheid laten bepalen.
  5. Wilt men er meer kleur in, kan men er gemengde groenten (zoals erwten, wortelen, maïs, paprika, … zeg maar groentemacedoine) ondermengen: niet origineel,… of juist wel.

Drankadvies

  • Droge witte (Pinot Gris) of droge rosé.

Ook Interessant

Aardappelen_43
Zomerse Aardappelsla
kriel43
Salade Niçoise
aardappel_charlotte43
Salade Liègeoise
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s