Patatas Bravas – Aardappelen In Pittige Tomatensaus

“Vrij Vertaald ‘Moedige Aardappelen’„

Pimentón-de-La-Vera43Patatas Bravas wilt vrij vertaald niet zeggen “Brave Aardappelen”, maar “Moedige Aardappelen” ofwel aardappelen in een pittige tomatensaus. Patatas bravas of papas bravas is één van de klassieke Spaanse tapas gerechten en zo populair dat het geserveerd wordt in vele bars in heel Spanje. Hierdoor zijn er ook ontelbare plus één verschillende versies van dit gerecht. Het bestaat meestal uit gebakken aardappelpartjes (patatas) warm geserveerd met een pittige tomatensaus (bravas) welke nogal kan variëren van streek tot streek. Traditioneel begeleid met een schot van orujo of een glas gekoelde witte wijn. Het is een geweldig alternatief voor frieten en kan dus als bijgerecht dienen bij gegrild vlees.
Pimentón is de Spaanse naam voor paprikapoeder en pimentón uit La Vera, gebruikt in dit recept, is gerookt paprikapoeder van zeer hoge kwaliteit, dat een wonderlijk mooie smaaksensatie toevoegt aan menig gerecht. Onmisbaar in de Spaanse keuken (zoals in chorizo en tapas), maar ook toepasbaar in vele grillgerechten, in marinades, in sauzen en in stoofgerechten. Een vervanging van Pimentón de la Vera met zijn karakteristieke rookaraoma is er eigenlijk niet, je proeft het verschil enorm met andere paprikapoeders. Zoals bij andere paprikapoeders zijn er drie soorten: Pimentón Dulce of zoet paprikapoeder, Pimentón Agridulce of medium heet paprikapoeder en Pimentón Picante of heet/pikant paprikapoeder.

KlassiekTapas4 personenSpanjeWarm

Benodigdheden

  • Aardappelen – 1 kg (vastkokende, in partjes of blokjes van +/- 2 cm)
  • PITTIGE TOMATENSAUS
  • Ui – 1 st (fijngesnipperd)
  • Knoflook – 2 teentjes (fijngehakt)
  • Pimentón de La Vera – 1 à 2 tl (paprikapoeder – zie tip 1)
  • Gepelde tomaten – 400 gr (uit blik, in stukjes – zie tip 2)
  • Droge witte wijn – ½ dl
  • Laurier – 1 blaadje
  • Tijm – 1 vers takje
  • Peterselie (fijngehakt)
  • Suiker – ½ à 1 tl
  • Olijfolie
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout

Keukengerei
Ovenschaal;
Bakpan;
Staafmixer;
Bolzeef;
Roerlepel

Bereiding

  • Leg de aardappelen in één laag in een licht ingevette ovenschaal.
  • Bedruppel ze nog met wat olijfolie, bestrooi met zout en bak ze ongeveer een half uurtje in een op 200°C voorverwarmde oven of tot ze goudbruin, knapperig en gaar zijn (zie tip 3).
  • Verhit ondertussen wat olie in een bakpan en fruit de ui en knoflook glazig.
  • Voeg het paprikapoeder (hoeveelheid en sterkte volgens voorkeur) toe en bak een minuutje mee.
  • Doe er de gepelde tomaten met saus, wijn en laurierblaadje en tijmtakje bij en kruid met peper en zout.
  • Breng aan de kook en laat, op een zacht vuurtje, 30 minuten sudderen.
  • Verwijder laurierblaadje en tijmtakje, pureer de saus met een staafmixer en haal door een bolzeef.
    • Als de saus te dik is, aanvullen met water. Is ze te dun, indikken met een sausbinder.
  • Roer er de peterselie door, proef de saus en breng indien nodig verder op smaak met suiker, paprikapoeder, peper en zout (zie tip 4).
  • Lepel de saus over de aardappelen en meng (de aardappelen moeten niet zwemmen in de saus, maar er een beetje mee omgeven zijn). Bestooi met een beetje extra paprikapoeder of een paar druppels tabasco.

Serveren

  • Als men het opdient als tapas, kan men er eventueel ook nog Allioli (is Catalaans voor knoflookmayonaise, in het Spaans is het ‘Mojo Picon’) bij serveren.
  • Deze tapa kan zowel koud als warm geserveerd worden.
  • Wilt men een hoofdgerecht, serveer de patatas dan met gegrilde merguez-worstjes of ander gegrild vlees en een pittig slaatje.

Tips

  1. Pimentón de La Vera is niet zo moeilijk te vinden en je kan kiezen uit zoet paprikapoeder (Pimentón Dulce), medium heet paprikapoeder (Pimentón Agridulce) of pikant paprikapoeder (Pimentón Picante). Het is natuurlijk de bedoeling dat het een pittige saus wordt, maar hoe pittig is volgens eigen voorkeur. Vind je geen Pimentón de La Vera, kan je het vervangen door of mengen met gewoon paprikapoeder (pimentón), chilipoeder, cayennepeper (een gemalen Spaanse gedroogde peper, vernoemd naar de Zuid-Amerikaanse stad Cayenne, de hoofdstad van Frans-Guyana) of door een verse of gedroogde Guindella (wat spaans is voor rood heet pepertje – ontpit en fijngehakt of verkruimeld). De smaak van de saus kan je dan natuurlijk niet vergelijken met wanneer je de gerookte paprikapoeder zou gebruiken.
  2. Men kan dit ook maken met 400 gr verse tomaten: voeg er dan 1 el geconcentreerde tomatenpuree en een scheutje water bij.
  3. Men kan de aardappelen ook goudbruin bakken in een braadpan gevuld met een flinke laag olie (olie welke men mag verhitten, natuurlijk) of in een frietketel: eerst zoals bij frietjes de aardappelplakjes voorbakken, zonder te kleuren (dit kan men enige tijd van te voren doen). Daarna de plakjes afbakken tot ze goudbruin zijn. Laten uitlekken op keukenpapier.
  4. Men kan er eventueel gestoofde paprikablokjes bij onder roeren.

Drankadvies

  • Om het brandje te blussen, als het wat TE pittig was, grijp je instinctief naar een glas water of een pintje, maar dat maakt de zaak alleen maar erger. Beter is zuivel te drinken, neem dus volgende keer liever een glaasje melk of drinkyoghurt.

Variaties

TAPAS
Patatas Bravas met Allioli / Mojo Picon
Patatas Bravas met chorizo
Tortilla Bravas
(maak een klassieke tortilla en lepel er de pikante tomatensaus over)
HOOFDGERECHTEN
Patatas Bravas met gegrilde merguez-worstjes
Patatas Bravas met gebakken kipfilet
Patatas Bravas met gebakken vis

iNFOeDGE

Meer info over
Pimentón de la vera
Tapas: Wiki/NL of Wiki/EN

Ook Interessant

Aardappelen_43
Zomerse Aardappelsla
Aardappelen1-43
American Potato Salad
de-aardappel43
Pommes Persillées
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s