Aioli – Knoflookmayonaise

“Knoflook En Olie„

Knoflook43De Fransen zeggen ‘Aïoli’, de Catalanen (Spanje) ‘Allioli’ (all-i-oli of knoflook en olie) en de Spanjaarden spreken van ‘Alioli’. Wij noemen het aioli, knoflookmayonaise of knoflooksaus, maar hoe dan ook deze saus wordt steeds gemaakt met natuurlijk knoflook en olijfolie (niet met arachide-, zonnebloem- of welke andere olie dan ook). Deze mayonaise past perfect bij salades, gegrild vlees, vis of groenten en als tapa met gegrild brood. Wat men zeker niet mag doen is gewone mayonaise een beetje mengen met knoflook! En genieten van aioli doe je zeker nooit alleen als je in gezelschap bent.

KlassiekBijgerecht4 personenFrankrijk / SpanjeKoud

Benodigdheden

  • Knoflook – 4 à 8 teentjes
  • Eigeel – 1 grote (kraakvers, op kamertemperatuur)
  • Olijfolie – 2,5 dl (extra virgin)
  • Citroensap – 1 à 2 el
  • Witte peper (versgemalen)
  • Zeezout

Keukengerei
Mengkom;
Garde

Bereiding

  • Gebruik zoveel knoflookteentjes als men zelf lekker vindt: voor de één zal de saus niet sterk genoeg zijn en de andere heeft liever een teentje minder. Verwijder eerst het groen midden en plet het dan fijn in een vijzel tot puree of pers uit met een knoflookpers.
  • Meng met een garde de knoflookpuree, eigeel en een snufje zout door elkaar.
  • Voeg onder voortdurend kloppen druppelsgewijs de olijfolie toe tot een dikke saus (op dezelfde manier werken als bij mayonaise).
  • Breng op smaak met citroensap en peper.

Serveren

  • Serveer koud.

Drankadvies

  • Strakdroge witte of rosé uit de Provence

Variaties

* Gefrituurde kippenvleugeltjes met knoflookmayonaise
Papatas Bravas met allioli
(Gebakken aardappelpartjes met pittige tomatensaus en knoflookmayonaise)
Spareribs met knoflookmayonaise
Patatas allioli
(Gebakken of gefrituurde aardappelpartjes met knoflookmayonaise)
Pan allioli
(Geroosterd stokbrood met knoflookmayonaise)
Gegrilde scampi’s op spies met allioli
Gegrilde kipreepjes met knoflookmayonaise
Mixed grill van biefstuk, varkenshaas en kipfilet met knoflookmayonaise en een pittige salade en frietjes

Ook Interessant

ansjovis43
Anchoiade
Eigeel43
Mayonaise
Kappertjes43
Remouladesaus
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s