Maïsbroodje – Cake-achtig Broodje

“Dit Cake-achtige Broodje Is Snel Klaar En Toch Lekker„

maïsgriesmeel43Dit cake-achtige broodje, geel van kleur (daar het gemaakt wordt met maïsgriesmeel), is snel klaar, daar men het niet uitgebreid hoeft te kneden, uren laten rijzen, terug kneden,…, maar gaat na het samen mengen van de ingrediënten direct in de oven. Wordt dan ook niet zo hoog als een normaal brood, maar is wel lekker, zeker bij soep, een (maaltijd)salade, een stoofschotel (zoals chili con carne), of bij een dipsaus (bv guacamole). Men kan dit koud eten, maar het brood is op z’n lekkerst als het nog warm is.
In de zuidelijke staten van de U.S.A. is een maaltijd zonder maisgriesmeel ondenkbaar. Het hoort bij het dagelijkse leven, zoals elders brood, rijst of pasta. Als gerecht wordt maïsgriesmeel niet puur gegeten, maar minstens met een klontje boter en wat zout. Nog beter smaakt het in combinatie met suiker, ahornsiroop, kaas, eieren, spek, worst, … Van maïsgriesmeel kan je ook soufflés en beignets maken. Het wordt ook gemengd door deeg voor brood (zoals in dit recept), pizza’s en koekjes. Maïsgriesmeel wordt ook wel polenta genoemd. Je hebt gele maïsgriesmeel in diverse soorten: fijne, gemiddelde en grove maling, en er is ook wit maïsmeel. De voorkeur gaat uit naar grof gemalen geel maïsgriesmeel.

KlassiekBrood4 personenWarm of Koud

Benodigdheden

  • Maïsgriesmeel – 200 gr (fijn, polenta)
  • Tarwebloem – 125 gr
  • Bakpoeder – 2 tl
  • Griessuiker of honing – 3 tl
  • Zeezout – 1 tl
  • Melk, karnemelk of yoghurt – 4 dl (op kamertemperatuur)
  • Eieren – 2 st (kraakvers)
  • (olijf)olie – ½ dl (of 50 gr gesmolten boter)

Bereiding:
Keukengerei
Bolzeef;
Mengkommen;
Garde;
Springvorm Ø 24 cm;
Breinaald of wafelvork;
Taartrooster;
Broodmes;
Snijplank (wit)

Bereiding

  • Zeef meel (zie tip 1), bloem, bakpoeder, zout en suiker (zie tip 2) in een kom.
  • Giet de melk, eieren (en honing als men dit gebruikt in plaats van suiker) en olie samen in een andere kom en roer alles goed onder elkaar.
  • Klop de natte ingrediënten langzaam en geleidelijk bij de droge ingrediënten tot alles goed gemengd is (niet langer kloppen dan nodig).
  • Giet de massa in een springvorm (of een ovenschotel, bakplaat, cakevorm, broodvorm): vet de wanden van de springvorm eerst in met wat boter en bestuif licht met wat bloem.
  • Bak het brood 30 à 40 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven of tot een ingestoken breinaald er droog uitkomt.
  • Neem het brood uit de oven, laat 5 minuten rusten en stort het op en rooster.

Serveren

  • Snijd het brood in ruitjes, sneetjes, vierkantjes of wat dan ook voor vorm en serveer: het lekkerst is als het brood warm is, maar het kan ook koud.

Tips

  1. De hoeveelheid meel en bloem zal men zelf moeten uitproberen: in dit recept is het meer meel dan bloem, maar het kan zijn dat men het liever omgekeerd heeft. Dit wordt experimenteren en proeven: 125gr meel – 200gr bloem / 250gr meel – 75gr bloem,… uitproberen is de boodschap.
  2. Hou je niet echt van zoet, laat dan de suiker of honing weg.

Ook Interessant

bananen-43
Bananen confituur
peren43
Perenconfituur
Vijg43
Vijgenconfituur
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s