Geroosterde Pompoenpitten – Halloween Op Z’n Best

“Passa tempo Of Tijdverdrijf„

Pompoenpitten43Pompoenentijd levert ons wat afval: schil en zaadjes/pitjes. En de schil word meestal nog gebruikt: de pompoen uithollen, de nodige openingen maken in het omhulsel (schil), er een kaars in zetten en aan de voordeur plaatsen: Halloween. En de pitjes, waarom de pitjes wegwerpen? Men kan ze perfect serveren als borrelhapje of snack. Er gaat namelijk niets boven vers geroosterde pompoenpitjes.
Pompoenpitten ook bekend als pepita zijn de eetbare platte zaadjes van de pompoen. Ze hebben een hele fijne smaak, subtiel zoet en nootachtig met een stevige structuur en dat komt nog beter tot zijn recht als de pompoenpitten juist voor gebruik worden geroosterd. Ze zijn het hele jaar door gedroogd verkrijgbaar, maar wanneer het pompoenentijd is (herfst, winter) zijn ze op hun lekkerst, zeker als je ze zelf droogt. Pepitas zijn een populair ingrediënt in de Mexicaanse keuken en worden ook geroosterd geserveerd als een tussendoortje. Gemarineerde en geroosterde ze zijn een seizoensgebonden (herfst) favoriet in de Verenigde Staten.
Het onderstaand recept zijn licht geroosterde, gezouten, ongepelde pompoenpitten, die heel populair zijn in Griekenland en de Italiaanse naam ‘passatempo’ dragen, wat “tijdverdrijf” betekend.

KlassiekSnacks4 personenGriekenlandKoudWinter

Benodigdheden

  • Pompoenpitjes – 1 kg
  • Echte boter of olie – 2 el (zie tip 1)
  • Zeezout (zie tip 2)

Bereiding:
Keukengerei
Keukenhanddoek;
Mengkom;
Bakplaat

Bereiding

  • Om pompoenpitten te roosteren moet men de pitten niet wassen: als men ze wast, verwijdert men zijn natuurlijke smaak. Verwijder daarentegen zo goed als mogelijk alles wat rond de pitjes hangt.
  • Spreid ze uit, in 1 maximum 2 lagen, op een keukenhanddoek (geen keukenpapier gebruiken, daar anders de pitjes komen vast te kleven aan het papier) en laat 1 à 2 dagen drogen op kamertemperatuur (zie tip 3).
  • Maak daarna, indien nodig, de pitjes nog verder schoon.
  • Doe ze in een kom, bestrooi met zeezout (zie tip 2) en meng er wat gesmolten echte boter of olie onder.
  • Leg de pitten goed uitgespreid op een bakplaat en plaats in een op 150°C voorverwarmde oven (zie tip 4) gedurende 30 à 45 minuten of tot ze lichtjes krokant en goudgeel zijn: ze af en toe omroeren.
  • Haal uit de oven en laat afkoelen.

Serveren

  • Serveer ze gepeld of ongepeld als borrelhapje of snack, eventueel juist voor opdienen geroosterd in een droge antiaanbakpan.
  • Ook lekker op salades of in soep.

Tips

  1. Als olie kan men olijf- of notenolie gebruiken of volgens eigen smaak.
  2. Men kan zo ook kruiden met zwarte peper, cayennepeper, paprikapoeder, chilipoeder, currypoeder, look, cajunkruiden,… Maak pompoenpitjes met verschillende smaken: pitjes gekruid met zeezout, pitjes gekruid met currypoeder, spicyzaadjes met peper en cayennepeper, pitjes met chilipoeder en lookpoeder, zoete pitjes overstrooit met suiker en kaneelpoeder,… Experimenteer maar raak.
  3. Ok, je kan geen twee dagen wachten of je hebt er te laat aan gedacht: reinig de pitten onder stromend water, droog ze zo goed als mogelijk met keukenhanddoek en plaats dan 15 minuten in een op 100°C voorverwarmde oven, zodat ze volledig droog zijn. Werk de pitten dan verder af vanaf punt 3 van de bereiding.
  4. Men kan ze evengoed klaarmaken in een braadpan op een niet te hevig vuur.

Ook Interessant

Wildpasteien43
Trio Van Wildpaté Met Toast En Confituur
eieren-43
Quiche Lorraine
ciabatta43
Bruschetta
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

One thought on “Geroosterde Pompoenpitten – Halloween Op Z’n Best

  1. Pingback: Pompoenpitten - Lekker & Gezond

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s