Perenconfituur – Perenjam

“Handperen Met Zacht, Sappig Vruchtvlees„

peren confituurPeren kunnen onderverdeeld worden in handperen (met zacht, sappig vruchtvlees) en stoofperen (uit de hand gegeten niet erg smakelijk zijn, maar na een tijdje stoven heerlijk). Tot de 16de eeuw kende men alleen maar de stoofperen: ze werden door stoven of bakken voor consumptie geschikt gemaakt. De eerste handperen (die je zo kunt eten zonder voorgaande bereiding) werden tegen het einde van de 16de eeuw gewonnen in Frankrijk en Italië. Je hebt vele soorten peren en verschillen qua uiterlijk en smaak, hebben een groene tot rode schil en een wit vruchtvlees. Van de vele handperenrassen zijn de Conférence, Doyenne du Comice, Beurré Hardy, Triomphe de Vienne en de Durondeau de bekendste.
Zelf confituur/jam maken!? JA, omdat zelfgemaakt zoveel beter smaakt en, daarenboven, zelf confituur/jam maken is kinderspel en snel gemaakt. En als je confituur/jam zelf maakt, kan je voor smaak en afwisseling zorgen aan de ontbijttafel. Je kunt zelf vruchten met elkaar combineren en zo ook andere smaken creëren (zie tip 1).

KlassiekBeleg4 personenBelgiëKoud

Benodigdheden

  • Handperen – 1 kg (dikke, rijpe, sappige: zoals Doyenné of Williams)
  • Confituursuiker – 1 kg (zie tip 2)
  • Sap van 1 citroen
  • Kaneel, kardemom en/of gember (gemalen, optioneel)

Bereiding:
Keukengerei
Officemes;
Mengkom;
Kookpot met dikke bodem;
Houten roerlepel;
Confituurbokalen

Voorbereiding

  • Schil de peren (zie tip 3), verwijder de steeltjes, snijd ze in vieren, verwijder de klokhuisjes en snij verder in kleine stukjes: er blijft 1 kg netto fruit over.
  • Doe de peren, suiker en citroensap (zie tip 4) in een kom en schep het geheel goed om.
  • Laat 24 uur afgesloten en in de koelkast rusten, zodat er zich siroop vormt.
  • Zuivere confituurbokalen/jambokalen en de deksels in kokend water leggen om ze steriel te maken.

Bereiding

  • Doe de peren, confituursuiker/geleisuiker en vrijgekomen sap in een kookpot (zie tip 7) en roer alles onder elkaar.
  • Breng aan de kook en laat, onder voortdurend roeren met een houten lepel, het geheel gedurende een 4-tal minuten op een zacht vuurtje sudderen (bekijk de gebruiksaanwijzingen op de verpakking van de suiker voor de exacte kooktijd!) of tot de confituur/jam is ingedikt (zie tip 5 en 6).
  • Schuim vervolgens af indien nodig en haal van het vuur.
  • Vervolgens neem je een pureestamper (of een staafmixer) om alle stukjes fijn te maken (optioneel).
  • Breng de confituur/jam eventueel verder op smaak met kaneel, kardemom en/of gember.
  • Schep de hete confituur/jam in steriele en uitgelekte glazen bokalen (vul ze helemaal tot aan de rand), sluit af met het schroefdeksel, draai ze om en laat de confituur/jam zo 30 minuten afkoelen.
  • Plaats de bokalen terug recht en kleef er een etiket op, je kan ze nu 1 jaar op een koele, donkere plaats bewaren of er onmiddellijk van genieten na volledige afkoeling.

Serveren

  • Overheerlijk op de boterham of toast.

Tips

  1. Lees ook: Tips om confituur/jam, gelei en marmelade te maken.
  2. Normaal wordt per kilo vruchten één kilo confituursuiker/geleisuiker gebruikt. Confituursuiker bestaat uit een mengeling van suiker en pectine (een verdikkingsmiddel), en verder nog citroenzuur en een bewaarmiddel.
    • De te gebruiken hoeveelheid van deze confituursuiker/geleisuiker hangt dus af van de hoeveelheid pectine die er in gemengd is. Er bestaan verschillende merken (van bv Candico, Dr Oetker, Tiense suiker, Van Gilse …) en ze hebben allemaal wel dezelfde kenmerken, maar verschillen onderling toch altijd ietsje.
    • Het is dus zeer belangrijk om de instructies op de verpakking te lezen, want afhankelijk van het merk of de soort suiker kan dit anders zijn.
  3. Ook heel lekker is ‘Appel-perenconfituur': deze maakt men met 700gr appels en 300gr peren. Bereiden volgens perenconfituur/perenjam. Lekker met walnoten en rozijnen.
  4. Citroensap kan aangevuld worden door het sap van ½ sinaasappel.
  5. Test of je confituur/jam de juiste dikte heeft. Doe een lepeltje warme confituur/jam op een koud bord en na 30 seconden hou je het bord scheef. Blijft de confituur/jam plakken tegen het bord en loopt hij niet uit, dan is je bereiding klaar.
  6. Als na de kooktijd (volgens de gebruiksaanwijzingen) blijkt dat de confituur/jam nog te lopend is, laat je bereiding dan nog een tweetal minuutjes verder koken: dat zou de klus moeten klaren.
  7. Men kan er wat ragfijne zestes van de citroen aan toevoegen en deze mee laten koken. Men kan ook nog wat chocoladestukjes bij in de confituur/jam doen.

Ook Interessant

bananen-43
Bananen confituur/jam
Vijg43
Vijgen confituur/jam
confituur-43
Tips om confituur/jam te maken
white_background43 white_background43

Donkerblauwe teksten in de recepten zijn ‘Lezertips’.

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

One thought on “Perenconfituur – Perenjam

  1. recept geprobeerd. Heb er nog wat chocoladestukjes ingedaan ook de fijngeschilde schil van de citroen laten meekoken. Ik vond het heel lekker jammer dat ze te dik was.
    Ideaal voor mijn grote oogst van Doyenné-peren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s