Perenconfituur – Van Sappige Handperen

“Handperen Met Zacht, Sappig Vruchtvlees„

doyenne43Peren kunnen onderverdeeld worden in handperen (met zacht, sappig vruchtvlees) en stoofperen (uit de hand gegeten niet erg smakelijk zijn, maar na een tijdje stoven heerlijk). Tot de 16de eeuw kende men alleen maar de stoofperen: ze werden door stoven of bakken voor consumptie geschikt gemaakt. De eerste handperen (die je zo kunt eten zonder voorgaande bereiding) werden tegen het einde van de 16de eeuw gewonnen in Frankrijk en Italië. Je hebt vele soorten peren en verschillen qua uiterlijk en smaak, hebben een groene tot rode schil en een wit vruchtvlees. Van de vele handperenrassen zijn de Conférence, Doyenne du Comice, Beurré Hardy, Triomphe de Vienne en de Durondeau de bekendste.

Zelf confituur maken!? JA, omdat zelfgemaakt zoveel beter smaakt en, daarenboven, zelf confituur maken is kinderspel en snel gemaakt. En als je confituur zelf maakt, kan je voor smaak en afwisseling zorgen aan de ontbijttafel. Je kunt zelf vruchten met elkaar combineren en zo ook andere smaken creëren (zie tip 1).

KlassiekBeleg4 personenKoud

Benodigdheden

 • Handperen – 1 kg (dikke, rijpe, sappige: zoals Doyenné of Williams)
 • Confituursuiker – 600 gr (van bv Candico, Dr Oetker …)
 • Sap van ½ citroen
 • Kaneel, kardemom en/of gember (gemalen, optioneel)

Keukengerei
Officemes;
Mengkom;
Kookpot met dikke bodem;
Houten roerlepel;
Confituurbokalen

Bereiding

 • Schil de peren (zie tip 2), verwijder de steeltjes, snijd ze in vieren, verwijder de klokhuisjes en snij verder in kleine stukjes (wat dan 1 kg peren oplevert).
 • Doe de peren, suiker (zie tip 3) en citroensap (zie tip 4) in een kom en schep het geheel goed om.
 • Laat 24 uur afgesloten en in de koelkast rusten, zodat er zich siroop vormt.
 • Doe de peren, suiker en vrijgekomen sap in een kookpot (zie tip 5) en roer alles onder elkaar.
 • Breng aan de kook en laat, onder voortdurend roeren met een houten lepel, het geheel gedurende 5 à 10 minuten goed doorkoken (volgens de gebruiksaanwijzingen op de verpakking van de suiker) of tot de confituur is ingedikt.
 • Breng de confituur eventueel verder op smaak met kaneel, kardemom en/of gember.
 • Schep de hete confituur in de glazen bokalen, sluit af met het schroefdeksel, draai ze om en laat de confituur zo af koelen.

Serveren

 • Overheerlijk op de boterham of toast.

Tips

 1. Lees ook: Tips om confituur/jam, gelei en marmelade te maken.
 2. Ook heel lekker is ‘Appel-perenconfituur’: deze maakt men met 700gr appels en 300gr peren. Bereiden volgens perenconfituur. Lekker met walnoten en rozijnen.
 3. Normaal wordt per kilo vruchten één kilo confituursuiker gebruikt. Confituursuiker bestaat uit een mengeling van suiker en pectine (een verdikkingsmiddel), en verder nog citroenzuur en een bewaarmiddel. De te gebruiken hoeveelheid van deze suiker hangt dus af van de hoeveelheid pectine die er in gemengd is. Er bestaan verschillende merken en ze hebben allemaal wel dezelfde kenmerken, maar verschillen onderling toch altijd ietsje. Het is dus zeer belangrijk om de instructies op de verpakking te lezen, want afhankelijk van het merk of de soort suiker kan dit anders zijn.
 4. Citroensap kan aangevuld worden door het sap van ½ sinaasappel.
 5. Men kan er wat ragfijne zestes van de citroen aan toevoegen en deze mee laten koken. Men kan ook nog wat chocoladestukjes bij in de confituur doen.

Ook Interessant

bananen-43
Bananen confituur
Vijg43
Vijgenconfituur
confituur-43
Tips om confituur te maken
white_background43 white_background43

Donkerblauwe teksten in de recepten zijn ‘Lezertips’.

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

About these ads

1 reactie op “Perenconfituur – Van Sappige Handperen

 1. recept geprobeerd. Heb er nog wat chocoladestukjes ingedaan ook de fijngeschilde schil van de citroen laten meekoken. Ik vond het heel lekker jammer dat ze te dik was.
  Ideaal voor mijn grote oogst van Doyenné-peren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s